Menü

A füstölés jó, mert...

A szenvedélybetegségekre jellemző, hogy valami téves, pozitív, vagy annak tűnő állítással igyekszünk igazolni létezésüket. A cigarettázásra több ilyen is akad.

Az egyik ilyen, hogy a cigaretta tulajdonképpen karcsúsít, aki dohányzik, kevesebb eséllyel hízik. Nos, ez jól hangzik, de egyáltalán nem igaz. Felmérések szerint a dohányosok körében magasabb a túlsúlyosak aránya, mint a nemdohányzóknál. Elsősorban akkor, ha napi sok szálat szívnak el. Statisztikák szerint minél erősebb dohányos a valaki, annál nagyobb az esélye arra, hogy elhízzon. Egyébként is, a sok cigarettát elszívók egészségügyi adatai sokkal borúsabb képet mutatnak még az átlagdohányosokénál is.

Az is gyakran hangoztatott tétel, hogy a leszokás elhízáshoz vezet. Ez szintén nem igaz. Legalábbis pusztán a leszokás, az életmódváltás nem okoz plusz kilókat.

A cigaretta segít leküzdeni a stresszt – mindenki ismeri ezt az érvelést. A valóságban azonban a cigaretta nem lenyugtatja, hanem éppen felpörgeti a szervezetet, ezzel teret adva a depresszió és a stressz okozta káros hatásoknak.

A dohányzás bizonyos betegségek, például krónikus fejfájás esetében, segíthet. Ez az állítás elsősorban több száz évvel korábban volt népszerű. A fejfájás egy típusát valóban enyhítheti a dohányzás okozta érszűkület, de ez olyan elenyésző az egészségkárosító hatások mellett, hogy szinte említésre sem méltó.

Fotó:
Pixabay.com

Mit tegyünk éjszakai köhögés ellen?

Az éjszakai köhögés több okból is kialakulhat, lehet szezonális megfázás, arcüreg- vagy mandulagyulladás, esetleg a fűtési szezonra jellemző száraz levegő vagy akár asztma, allergia miatt. Ha a tünetek tartósan fennállnak, orvosi segítséghez kell fordulni.

Az elliptikus tréner több fantasztikus hatása

Sokak számára a mindennapi futás fájdalmakhoz, sérülésekhez vezethet. Ennek megakadályozása érdekében az aktív helyreállítási edzéseket érdemes beépíteni a futóprogramba, ez ugyanis ad egy kis szünetet, kicsit változtat a rutinon, ez pedig segít fenntartani a motivációt.

A szem védelmét szolgáló vitaminok

A mindennapok során számos tényező veszélyeztetheti szemeink egészségét, így a száraz, meleg levegő, a dohányfüst, a huzat és a képernyő előtti munkavégzés, sőt a stressz is. Az ártalmas külső hatásokkal szemben sokat tehetünk, ha odafigyelünk a kiegyensúlyozott táplálkozásra. Melyek azok a vitaminok, nyomelemek, amelyek szemünk egészsége szempontjából nélkülözhetetlenek?

Jelek, melyek vitaminhiányra utalnak

A vitaminhiánynak számtalan jele lehet: hajunk, körmünk, bőrünk mind árulkodhatnak hiánybetegségről. Szerencsére azonban van megoldás. Összeszedtük a leggyakoribb hiányállapotokat, valamint, hogy mit érdemes fogyasztani ilyen esetben.

Tünetek, amik a túl magas vasszintre hívja fel a figyelmet

A szervezetben a ferritin tárolja a vasat, így az alacsony szintje vashiányra, a magas pedig a vasraktárak fokozott telítettségére utalhat.