Menü

Zivatar, felhőszakadás, hőség is várható hétfőn

  • Dátum: 2014.08.10., 20:56

Tizennégy megyére és Budapestre a heves zivatarok és a felhőszakadás, másutt a hőség miatt adott ki figyelmeztetéseket hétfőre a meteorológiai szolgálat.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat vasárnap az MTI-hez eljuttatott figyelmeztetésében azt írta: hétfőn délután, este északnyugat felől hidegfront érkezik. A fronthoz várhatóan megerősödő, illetve zápor, zivatar esetén viharossá fokozódó szél társul. A front kora délután éri el a Kisalföldet, majd este Nagykanizsa-Komárom vonalát, ezt követően veszít erejéből a szél. Leginkább a Dunántúl nyugati és északi részén, majd késő este inkább az északkeleti országrészben valószínű elszórtan zivatar. Az északnyugaton kialakuló zivatarokat egy-egy helyen 80 kilométer/óránál is erősebb szél, továbbá felhőszakadás, jégeső is kísérheti.    

A meteorológiai szolgálat veszélyjelzése szerint Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Nógrád, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Vas, Veszprém, Zala és Pest megyére, valamint Budapestre a várható heves zivatarok és a felhőszakadás miatt is elsőfokú figyelmeztetést adtak ki. Ezeken a területeken olyan heves zivatarokra kell készülni, amelyeket károkozó szél, illetve jégeső kísérhet. Az intenzív záporokból, zivatarokból rövid idő alatt 25-30 milliméternél is több csapadék hullhat.    

Emellett az ország délkeleti felén több helyen is 25 Celsius-fok körül alakul a napi középhőmérséklet. A várható hőség miatt Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Tolna megyére adtak ki elsőfokú figyelmeztetést.    

Az előrejelzés szerint hétfőn a legalacsonyabb hőmérséklet 15-21 fok, a legmagasabb 27-34 fok között valószínű, északnyugaton lesz a hűvösebb. A következő napokban folytatódik a változékony idő. Az Országos Meteorológiai Szolgálat vasárnap az MTI-hez eljuttatott országos, középtávú előrejelzése szerint sok napsütésre és 34 Celsius-fokos melegre, de heves zivatarra, jégesőre, felhőszakadásra is számítani kell.     

A hét végére mérséklődik a nappali felmelegedés, néhol maximum 20 fokig emelkedik majd a hőmérséklet.

Forrás, fotó:
MTI

Koszos hatású farmer és cipő egy vagyonért?

A minap olvastam, hogy Jennifer Lopez egy piszkos, de elképesztően drága farmerban járta New York utcáit. A művésznőről tudjuk, hogy szereti kipróbálni és megmutatni az újabbnál újabb stílusirányzatokat, ám ezúttal lehet, hogy kicsit túllőtt a célon? Egy koszos farmerban járta New York utcáit, amelynek ára megdöbbentő.

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.

Miért fontos a csapatépítés?

A helyi rádióban valamelyik nap a csapat építő tréningek fontossága, haszna volt a téma, így már akkor megfogalmazódott bennem, hogy erről a témáról érdemes írni. Mi a csapatépítés lényege, hogy zajlik, miért van rá szükség és kiknek ajánlott, ezekről szól mai cikkünk.

Vásárlásmánia

Bár a vásárlásmánia az egészségünkre nézve nem olyan káros szenvedély, mint például az alkohol- vagy drogfüggőség, mégis a szociális életünket nagyban károsíthatja, ezért fontos figyelni már a kezdő intő jelekre is.