Menü

Visszavonult a sakklegenda

Polgár Judit bejelentette a visszavonulását. Hosszú pályafutása alatt mindent elért, mindenkit legyőzött és ami a legfontosabb, teljesítményével megmutatta, hogy egy nő a sakktábla előtt is ér annyit, mint egy férfi.

Polgár Judit még csak 38 éves, mégis igen hosszú pályafutás áll mögötte, hiszen már tinédzserként a világ élvonalába tartozott. Szinte berobbant oda. Legyőzte a fiúkat, nőtől pedig több mint két évtizeden keresztül nem kapott ki.

Még csak 12 esztendős volt, amikor nővéreivel, Zsuzsával és Zsófival, valamint Mádl Ildikóval megnyerte a női sakkolimpiai bajnokságot. Két évvel később a csapat megvédte címét. Ezt követően már csak férfi versenyeken indult, a női ranglistát egyébként 1989-től megszakítás nélkül vezeti.

Sorra döntötte a rekordokat és több volt világbajnokot is legyőzött. Szpasszkij, Karpov, Kaszparov, Topalov, Anand, Carlsen mind-mind meghajolt előtte. Legjobb tízben volt a férfi ranglistán és Európa-bajnoki bronzérmet is szerzett.

Karrierje voltaképpen egyedülálló és példa nélkül. Csúnyán fogalmazva az elhíresült Polgár-módszer terméke. De pontosan mi is az a sokat emlegetett Polgár-módszer? Ahogyan ő fogalmaz: születésétől fogva egy pedagógiai kísérlet alanya volt. Szülei azt akarták bizonyítani, hogy koncentrált neveléssel bármely egészséges gyerekből sikeres embert lehet nevelni. Nála ez bejött.

A sakk világa (és egyébként a közvélemény) először fura szemmel tekintett erre a fantasztikusan játszó kislányra, akadt ki nehezen emésztette meg a sikereket, míg mások a nevelési módszert illeték kemény kritikákkal, ám végül csak befogadták és megszerették Juditot. Igazi nagykövet ő, olyan kuriózum, akit az egész világon ismernek és aki előtt most a visszavonuláskor is mély főhajtással és elismerő szavakkal tisztelegnek.

Fotó:
pixabay.com

Edzés a nyaralás alatt? Na ne...

A nyaralás elsősorban a pihenést jelenti, a hétköznapi mókuskerékből való kiszakadást, azonban létezik a vakációnak nagyon sok fajtája, akár aktív, akár passzív kikapcsolódást keresünk. Akik ekkor sem szeretnének ellustulni, vagy kiesni a formájukból, nekik szánjuk elsősorban ezeket a sorokat.

Védjük meg magunkat!

Magyarországon kevésbé ismert az eskrima harcművészet, pedig nagy segítséget nyújthat, akár a mindennapjainkban is. Gondoltál már arra, hogy mit tennél akkor, ha megtámadnak az utcán? Tudnád higgadtan kezelni az esetet? Le tudnád szerelni a támadót? Ha a kérdésekre a válasz nem, akkor most tarts velem és ismerd meg az eskrimát.

Slackline – avagy egy sokoldalú extrém sport

Hogy mi is az a slackline? Sport, szórakozás, kikapcsolódás, pihenés, egy szóval egy összetett, új mozgásforma.

Fitt, túrós receptekkel a jó formáért

Túrópiskóta, túrónokedli, túró alapú pizza és társaik. Melyikhez milyen túrót válasszunk? Ha a diéta vagy fitness világban mozogsz, már észrevehetted, hogy a túrót milyen előszeretettel iktatják az étrendbe.Cikkünkben áttekintjük, miért olyan népszerű a túró a fitnesz világában és néhány közkedvelt, túróval szénhidrát csökkentett, fehérje növelt étel receptjét is közöljük.

Miért olyan nehéz elkezdeni sportolni?

Mindnyájunk fejében él egy kép arról, hogyan festenénk, ha minden nap, órákat töltenénk sporttal. Sokan valóban ezt teszik, mások elkezdik és megunják. De mi az oka annak, hogy olyan nehéz rászánni magunkat az állandó testmozgásra?