Menü

Visszavonult a sakklegenda

Polgár Judit bejelentette a visszavonulását. Hosszú pályafutása alatt mindent elért, mindenkit legyőzött és ami a legfontosabb, teljesítményével megmutatta, hogy egy nő a sakktábla előtt is ér annyit, mint egy férfi.

Polgár Judit még csak 38 éves, mégis igen hosszú pályafutás áll mögötte, hiszen már tinédzserként a világ élvonalába tartozott. Szinte berobbant oda. Legyőzte a fiúkat, nőtől pedig több mint két évtizeden keresztül nem kapott ki.

Még csak 12 esztendős volt, amikor nővéreivel, Zsuzsával és Zsófival, valamint Mádl Ildikóval megnyerte a női sakkolimpiai bajnokságot. Két évvel később a csapat megvédte címét. Ezt követően már csak férfi versenyeken indult, a női ranglistát egyébként 1989-től megszakítás nélkül vezeti.

Sorra döntötte a rekordokat és több volt világbajnokot is legyőzött. Szpasszkij, Karpov, Kaszparov, Topalov, Anand, Carlsen mind-mind meghajolt előtte. Legjobb tízben volt a férfi ranglistán és Európa-bajnoki bronzérmet is szerzett.

Karrierje voltaképpen egyedülálló és példa nélkül. Csúnyán fogalmazva az elhíresült Polgár-módszer terméke. De pontosan mi is az a sokat emlegetett Polgár-módszer? Ahogyan ő fogalmaz: születésétől fogva egy pedagógiai kísérlet alanya volt. Szülei azt akarták bizonyítani, hogy koncentrált neveléssel bármely egészséges gyerekből sikeres embert lehet nevelni. Nála ez bejött.

A sakk világa (és egyébként a közvélemény) először fura szemmel tekintett erre a fantasztikusan játszó kislányra, akadt ki nehezen emésztette meg a sikereket, míg mások a nevelési módszert illeték kemény kritikákkal, ám végül csak befogadták és megszerették Juditot. Igazi nagykövet ő, olyan kuriózum, akit az egész világon ismernek és aki előtt most a visszavonuláskor is mély főhajtással és elismerő szavakkal tisztelegnek.

Fotó:
pixabay.com

A barátság hatása az egészségre

Családi környezetben lenni, barátságokat kötni annyira hozzátartozik az életünkhöz, hogy el sem tudnánk képzelni nélküle. Nem azzal a céllal szerzünk barátokat, hogy jobb legyen az egészségünk, pedig akár ez is lehetne az oka. Mutatjuk, miért.

Edzés a nyaralás alatt? Na ne...

A nyaralás elsősorban a pihenést jelenti, a hétköznapi mókuskerékből való kiszakadást, azonban létezik a vakációnak nagyon sok fajtája, akár aktív, akár passzív kikapcsolódást keresünk. Akik ekkor sem szeretnének ellustulni, vagy kiesni a formájukból, nekik szánjuk elsősorban ezeket a sorokat.

Védjük meg magunkat!

Magyarországon kevésbé ismert az eskrima harcművészet, pedig nagy segítséget nyújthat, akár a mindennapjainkban is. Gondoltál már arra, hogy mit tennél akkor, ha megtámadnak az utcán? Tudnád higgadtan kezelni az esetet? Le tudnád szerelni a támadót? Ha a kérdésekre a válasz nem, akkor most tarts velem és ismerd meg az eskrimát.

Slackline – avagy egy sokoldalú extrém sport

Hogy mi is az a slackline? Sport, szórakozás, kikapcsolódás, pihenés, egy szóval egy összetett, új mozgásforma.

Fitt, túrós receptekkel a jó formáért

Túrópiskóta, túrónokedli, túró alapú pizza és társaik. Melyikhez milyen túrót válasszunk? Ha a diéta vagy fitness világban mozogsz, már észrevehetted, hogy a túrót milyen előszeretettel iktatják az étrendbe.Cikkünkben áttekintjük, miért olyan népszerű a túró a fitnesz világában és néhány közkedvelt, túróval szénhidrát csökkentett, fehérje növelt étel receptjét is közöljük.