Menü

Visszavonult a sakklegenda

Polgár Judit bejelentette a visszavonulását. Hosszú pályafutása alatt mindent elért, mindenkit legyőzött és ami a legfontosabb, teljesítményével megmutatta, hogy egy nő a sakktábla előtt is ér annyit, mint egy férfi.

Polgár Judit még csak 38 éves, mégis igen hosszú pályafutás áll mögötte, hiszen már tinédzserként a világ élvonalába tartozott. Szinte berobbant oda. Legyőzte a fiúkat, nőtől pedig több mint két évtizeden keresztül nem kapott ki.

Még csak 12 esztendős volt, amikor nővéreivel, Zsuzsával és Zsófival, valamint Mádl Ildikóval megnyerte a női sakkolimpiai bajnokságot. Két évvel később a csapat megvédte címét. Ezt követően már csak férfi versenyeken indult, a női ranglistát egyébként 1989-től megszakítás nélkül vezeti.

Sorra döntötte a rekordokat és több volt világbajnokot is legyőzött. Szpasszkij, Karpov, Kaszparov, Topalov, Anand, Carlsen mind-mind meghajolt előtte. Legjobb tízben volt a férfi ranglistán és Európa-bajnoki bronzérmet is szerzett.

Karrierje voltaképpen egyedülálló és példa nélkül. Csúnyán fogalmazva az elhíresült Polgár-módszer terméke. De pontosan mi is az a sokat emlegetett Polgár-módszer? Ahogyan ő fogalmaz: születésétől fogva egy pedagógiai kísérlet alanya volt. Szülei azt akarták bizonyítani, hogy koncentrált neveléssel bármely egészséges gyerekből sikeres embert lehet nevelni. Nála ez bejött.

A sakk világa (és egyébként a közvélemény) először fura szemmel tekintett erre a fantasztikusan játszó kislányra, akadt ki nehezen emésztette meg a sikereket, míg mások a nevelési módszert illeték kemény kritikákkal, ám végül csak befogadták és megszerették Juditot. Igazi nagykövet ő, olyan kuriózum, akit az egész világon ismernek és aki előtt most a visszavonuláskor is mély főhajtással és elismerő szavakkal tisztelegnek.

Fotó:
pixabay.com

Motivációs tippek téli futáshoz

Mint sok minden másnak az életben, a futásnak is egyik legfőbb alapját képezi a motiváció. Sport nélkül nehezen létezik kiegyensúlyozott étrend is, mivel ez a kettő kéz a kézben jár. Télen még nehezebb elindulni, mert hideg van és sötét, ráadásul esik a hó. Hogyan lépjünk mégis ki az ajtón?

Idén tényleg sportolni kezdek!

Hányszor fogadtunk meg ehhez hasonlókat, és hányszor adtuk fel már az első vagy a második héten?

Így viselkedj edzőteremben!

Kaptál edzéstervet, vettél edzőruházatot, van időd, kialakítottál egyfajta napirendet, esetleg társaságod is lett, - pár barátod vagy barátnőd, aki elkísér-, minden adott egy kiadós edzéshez, figyelsz a megfelelő étrendre, minden megvan! Vagy mégsem?

A foci a konyhában kezdődik?

A mai sztárfocisták étrendje szigorú elvekre épül. A sporttáplálkozás fejlődött, a klubok már nemcsak dietetikusokat, hanem “teljesítményséfeket” alkalmaznak, akiknek az a feladatuk, hogy győztes formát és magas teljesítményt segítő fogásokat készítsenek a csapatoknak, s egyre nagyobb figyelmet kapnak a mérkőzések utáni gyulladáscsökkentő ételek is.

Spinning, az a bizonyos gyilkos mosoly

Ha szereted a kerékpározást, de a hűvös időben már nem merészkedsz ki a szabadba, netán túl unalmasnak tartod a szobabicikli tekerését egyedül, viszont minden vágyad, hogy formás lábaid legyenek? Akkor feltétlen ki kell próbálnod ezt az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő sportot! A következőkben elárulok pár érdekes dolgot róla, hátha kedved kapsz hozzá és végre nem csak gondolatban, hanem gyakorlatban is elindulsz az edzőterem felé.