Menü

Visszavonult a sakklegenda

Polgár Judit bejelentette a visszavonulását. Hosszú pályafutása alatt mindent elért, mindenkit legyőzött és ami a legfontosabb, teljesítményével megmutatta, hogy egy nő a sakktábla előtt is ér annyit, mint egy férfi.

Polgár Judit még csak 38 éves, mégis igen hosszú pályafutás áll mögötte, hiszen már tinédzserként a világ élvonalába tartozott. Szinte berobbant oda. Legyőzte a fiúkat, nőtől pedig több mint két évtizeden keresztül nem kapott ki.

Még csak 12 esztendős volt, amikor nővéreivel, Zsuzsával és Zsófival, valamint Mádl Ildikóval megnyerte a női sakkolimpiai bajnokságot. Két évvel később a csapat megvédte címét. Ezt követően már csak férfi versenyeken indult, a női ranglistát egyébként 1989-től megszakítás nélkül vezeti.

Sorra döntötte a rekordokat és több volt világbajnokot is legyőzött. Szpasszkij, Karpov, Kaszparov, Topalov, Anand, Carlsen mind-mind meghajolt előtte. Legjobb tízben volt a férfi ranglistán és Európa-bajnoki bronzérmet is szerzett.

Karrierje voltaképpen egyedülálló és példa nélkül. Csúnyán fogalmazva az elhíresült Polgár-módszer terméke. De pontosan mi is az a sokat emlegetett Polgár-módszer? Ahogyan ő fogalmaz: születésétől fogva egy pedagógiai kísérlet alanya volt. Szülei azt akarták bizonyítani, hogy koncentrált neveléssel bármely egészséges gyerekből sikeres embert lehet nevelni. Nála ez bejött.

A sakk világa (és egyébként a közvélemény) először fura szemmel tekintett erre a fantasztikusan játszó kislányra, akadt ki nehezen emésztette meg a sikereket, míg mások a nevelési módszert illeték kemény kritikákkal, ám végül csak befogadták és megszerették Juditot. Igazi nagykövet ő, olyan kuriózum, akit az egész világon ismernek és aki előtt most a visszavonuláskor is mély főhajtással és elismerő szavakkal tisztelegnek.

Fotó:
pixabay.com

Négy ok, amiért a nyáron sem hagyhatod abba az edzést

Konditerembe jársz? Esetleg aerobikozol? Úszol? Valami egyéb sportot űzöl? Néhány sportegyesület a nyári szünidő alatt szünetelteti az edzéseket is, de ez nem azt jelenti, hogy nem kell időt fordítanod magadtól is a mozgásra. Íme, négy érv, hogy miért éri meg edzened a nyár folyamán.

Mit sportoljak? – III. A futás

Mostanában a futás reneszánszát éli, de még mindig vannak, akik nehezen szánják rá magukat. Pedig, az egyik legrugalmasabban űzhető testmozgás.

Mit sportoljak? – II. Jóga

Bár a jóga egyesek szerint csak pihenés, nem sport, mégis megdolgoztat annyi izomcsoportot, mint egy aerobik edzés. A testi egészség mellett, pedig a lelki egészségre is rendkívül jó hatással van.

Fáj és befeszült? Ezért nagyon jók a vény nélküli izomlazító krémek

Az izomfájdalom vagy mozgásszervi fájdalom a mozgás kerüléséhez, rossz tartáshoz, ami aztán még erősebb fájdalomhoz vezet. Egy hatékony izomlazító krém ezért nem csak gyors enyhülést hoz, de a hosszabb távú problémák megelőzésében is a segítségedre lesz.

Félmaraton fél lábbal – avagy „Mi a fenét keresek én itt?”

"Bárki, aki fut, megelőzi azt, aki gyalogol és bárki, aki gyalogol, megelőzi azt, aki üldögél."