Menü

Ültess ceruzát!

  • Dátum: 2014.08.29., 20:17

Az a pofonegyszerű ötlet, amivel a Sprout („Hajtás”) ceruza megalkotói rukkoltak elő, minden bizonnyal rokonszenvet kelt még abban is, aki számára a környezetvédelem egy huszadrangú téma.

A világ egyik leghétköznapibb használati tárgya, a ceruza alapvetően írásra vagy alkotásra született. S valószínűleg eddig nem is nagyon gondolkodtunk rajta, hogy milyen más célra használhatnánk. Írtunk vele, majd mikor elkopott, hanyag eleganciával a kukába dobtuk.

A világ első növekedésre képes ceruzája azonban kétéltű: ha már ceruzaként képtelen funkcionálni, ceruzavéggel lefelé elültethetjük, majd pár hét múlva hasznosíthatjuk a belőle kifejlődő fűszernövényt, gyógynövényt.

Az újrahasznosítható, környezetbarát ceruza ötlete fricska a “használd, majd dobd el” trendet hajszolóknak. A ceruza lényege, hogy egy (legalább 5 növényvédőszer-mentes) magot rejtő kapszulát helyeznek a ceruza végére, ami ha a talajba, s vizes közegbe kerül, feloldódik és a benne található magok kihajtanak. A Sprout cerka egyébként káros anyag mentes, minőségi alapanyagokból (cédrusfából, agyagból, grafitból), s kézzel készül az USÁ-ban.  (Egy kis érdekesség: a feltalálóknak kezdetben nem volt pénze a gyártáshoz, így egy tömeges/közösségi finanszírozási website-on gyűjtötték össze 2086 ember segítségével azt az összeget még 2012-ben, amivel a megfelelő hátteret biztosítani tudták a gyártáshoz.)

Fogásra és használatra körülbelül olyan, mint egy normál ceruza, kellemes illattal. Igazából a ceruzavég teszi rendhagyóvá a használati élményt, már csak azért is, mert a végét rágni nem célszerű. (Bár nem mérgező, maximum kellemetlen.)

Praktikusan többféle (11) kapszulás Sprout ceruzát is lehet találni a neten. (Pl. bazsalikom, menta, rozmaring, kakukkfű, körömvirág, koktélparadicsom.) Gondos leendő növénygazdaként érdemes figyelembe venni, hogy a növények nagy része (voltaképpen a bazsalikom kivételével mindegyik) a szabadban komfortosabban érzi magát, mint a lakásban. Így mihamarabb érdemes az irodából, szobából elvándoroltatni az erkélyre, teraszra vagy kertbe.

Sajnos Magyarországon mi nem találtunk forgalmazót és webáruházat, ahol beszerezhető lenne, csak külföldi site-okról rendelhető. Hozzá kell tenni, nem olcsón. Egy átlag promóciós (emblémázható) ceruza ára kb. 50-150 Ft között mozog, ezzel szemben egy Sprout ceruza kb. 1000 Ft. Bár az tény, hogy nemcsak egy környezetbarát és különleges ceruzát kapsz, hanem egy vegyszermentes magkapszulát is.

A nagy teszt

Volt szerencsénk kipróbálni egy bazsalikom, menta és egy körömvirág ”növény-ceruzát”. Amikor már apróvá töpörödtek a használattól, kicsit ferdén beledugtuk őket egy-egy virágfölddel teli cserépbe, és meglocsoltuk. A vízzel csínján bántunk: nem hagytuk vízben állni, de kiszáradni sem a földet. Gondoskodtunk tehát mindenről: jó talajról, vízről, sok-sok napfényről, no meg némi türelemről is.

Nagyjából 3 hét múlva jelent meg az első hajtás, nevezetesen a körömvirágé. Aztán előbukkant a bazsalikom is. Sajnos a menta ültetése nem sikerült: csaknem 4 hét telt el az ültetés óta, se híre se hamva a hajtásnak. De mint minden ültetésnél, itt is megvan az esélye a sikertelenségnek. (Erre egyébként a ceruza hivatalos weboldalán is felhívják a figyelmünket. Mármint arra, hogy nincs garancia a hajtásra.) A mentás limonádéról így fájó szívvel lemondtunk, de a bazsalikomos csirkemellre és a körömvirág kenőcsre már készülünk.

Forrás:
Öko(szisz)téma

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Koszos hatású farmer és cipő egy vagyonért?

A minap olvastam, hogy Jennifer Lopez egy piszkos, de elképesztően drága farmerban járta New York utcáit. A művésznőről tudjuk, hogy szereti kipróbálni és megmutatni az újabbnál újabb stílusirányzatokat, ám ezúttal lehet, hogy kicsit túllőtt a célon? Egy koszos farmerban járta New York utcáit, amelynek ára megdöbbentő.

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.