Menü

Ezt próbáld ki! - Kubb

Egy merőben új és egyben merőben furcsa játékról van szó, ami természetesen nem jelenti azt, hogy ne lehessen érdekes és izgalmas időtöltés. Mi az a viking sakk?

A viking sakk, vagy más nevén, kubb egy új sport, hazánkban mindössze néhány éve játsszák. Az időtöltésnek a sakkhoz nincs köze, maximum annyi a hasonlóság, hogy vannak sakkfigurák és itt is szükség van a taktikázásra, a megfelelő stratégiára.

A kubbot egy ötször nyolc méteres területen játsszák. Két csapat áll egymással szemben, egy társulat három főből áll. A cél az, hogy ledöntsék a földre állított bábukat. A résztvevők felváltva dobnak, az a nyerő, akinek minél kevesebb dobásból siker célt elérnie. A játéktér közepén áll a király, a meccs akkor ér véget, ha azt valaki ledobja. A játékmenet persze az itt leírnál összetettebb, bonyolultabb, de gyakorlás közben nem nehéz betanulni. A kubb ezáltal gyorsan élvezhetővé válik.

A rutinos kubbosok állítják remek szabadidős elfoglaltságot űznek, egy olyan sportról van szó, amelyen a családok minden tagja bátran részt vehet. A találkozók ráadásul igencsak jókedvűek, hiszen a meccsek része egymás zrikálása, verbális zavarása.

A viking sakk mellett szól, hogy olcsó sportról van szó, ráadásul külön pályára sincs szükség, csak egy megfelelő nagyságú szabad tér kell hozzá. Emellett a játék igencsak izgalmas tud lenni akkor, ha két hasonló erősségű csapat méri össze tudását.

Fotó:
wikipedia

Motivációs tippek téli futáshoz

Mint sok minden másnak az életben, a futásnak is egyik legfőbb alapját képezi a motiváció. Sport nélkül nehezen létezik kiegyensúlyozott étrend is, mivel ez a kettő kéz a kézben jár. Télen még nehezebb elindulni, mert hideg van és sötét, ráadásul esik a hó. Hogyan lépjünk mégis ki az ajtón?

Memóriajavító táplálékaink nyomában

Ha csak vizsgákra készülsz, vagy csupán hosszan meg szeretnéd őrizni szellemi fittségedet, érdemes a táplálkozásodra is odafigyelned. A következőkben különböző tippeket, praktikákat olvashatsz, amelyek segítségével fejlesztheted memóriádat.

Végeztem a vizsgákkal – hogyan tovább?

Bár az egyetemistáknak a vizsgaidőszak a legnagyobb mumus az évben, mégis megtörténhet, még ha ritkán is, hogy idő előtt végeznek a vizsgáikkal. Hogyan lehet a megmaradt időt a lehető legjobban kihasználni? Most erre mutatunk pár ötletet.

Dolgok, amelyek gátolnak a fejlődésben

Sokszor azt gondoljuk, mindent jól csinálunk: megfelelően táplálkozunk, az edzéstervünk is stimmel, sőt, még eleget is pihenünk, de valami még sincs rendben. Ez egy jel lehet arra, hogy igenis valamit gyökeresen meg kellene változtatnunk a siker érdekében.

A mérleg a barátunk? (Nem)

Egy ideje már nem vagyunk jóban. Nem szeretek vele konfrontálódni. Csak elszomorít, ha meglátom. Jobb, ha nem is találkozunk. Férjem szerint nem volt rám jó hatással. Furcsán viselkedtem közelében. Sokat aggódtam és idegeskedtem miatta. Hisztis is voltam. A mérleg már nem a barátom. Na és neked?