Menü

Nem csak házon kívül boldog a gyerek

A mai modern társadalmakban, leginkább Európában és Amerikában egyre inkább azt gondolják a szülők, hogy a gyermekük akkor boldog, ha valamilyen tartalmas időtöltést biztosítanak a számukra. Amint egy kis szabadidejük akad, felkerekednek és járják azokat a helyeket, amik tetszhetnek a gyerekeknek: játszóház, állatkert, cirkusz, bábelőadás, vidámpark jut minden szabadnapra. De biztos, hogy ez a jó a kicsiknek?

Korunk rohanó világában igyekeznek a szülők, hogy a ritkán adódó szabadidejüket tartalmasan töltsék el. Otthon várja őket a háztartás, vagy csörögnek a telefonok, így hát inkább házon kívül töltik el a munkamentes időszakokat, hogy biztos legyen a szellemi kikapcsolódás. Ugyanez igaz a gyermekkel töltött szabadidőre is: minél több programot, emlékezetes élményt szeretnének kínálni nekik.

Ennek azonban nemcsak előnye, hanem hátránya is lehet! Bár az élmények maradandóak és jók, a kicsiknek szüksége van az otthon, teljesen szabadon eltöltött időre is, amikor kedve szerint játszhat, vagy választhatja meg, hogy mivel tölti az idejét. Ez jó hatással van a személyiségfejlődésére és az önállóságának fejlesztésére. Ha mindig kitalálják helyette, hogy mivel teljen az idő, akkor a későbbiekben is nehezebben várható tőle, hogy önállóan feltalálja magát.

Nem muszáj tehát minden szabad napra valamilyen programot tervezni! Az otthoni játék, közös ötletes időtöltések, meseolvasások legalább olyan jók a gyerekeknek. Ilyen környezetükben lehetőségük nyílik a kérdezésre, a beszélgetésre, saját környezetük pedig biztonságot jelent a számukra.

A gyerekprogramok ráadásul elég drágák, erre ma már egy jól felépített üzletág épült. Ezzel szemben az otthon töltött idő ingyen van! A gyermeke számára pedig legalább a cirkuszhoz hasonló emlékezetes élmény az is, ha stranddá alakítja át a fürdőszobát, ha bunkert építenek plédekből, vagy ha egyszerűen csak leül vele babázni, vagy autózni. Nem mellesleg, ez ingyen van, a kicsik számára mégis drágák ezek a percek. 

Fotó:
pixabay.com

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.

Ártalmatlannak tűnő, ám veszélyes dolgok a kiságyban

Lehet, hogy veszélytelennek, ártalmatlannak tűnő játékok és kiegészítők, ám valójában veszélyes dolgok, amiket feltétlen tartsunk távol a kiságytól, mikor a babánkat letesszük aludni.

Tényleg létezik a középső gyerek szindróma?

Okos elsőszülött vagy elhanyagolt középső esetleg traumatizált legkisebb gyerek? Mit mutatnak a statisztikák a születési sorrendről és a gyermek tulajdonságairól, habitusáról.

10 illemszabály, amit a gyereknek is tudnia kell

Mire tanítsuk a gyermekünket kiskorától kezdve, mely illemszabályokat illik tudnia? Természetesen a legjobb tanítás, ha a gyerek látja tőlünk a helyes viselkedést, hiszen öntudatlanul leutánoz minket.

5 kreatív szülő-gyerek program, ami a gyerekek fejlődését is segíti

Az együtt töltött minőségi idő semmivel sem pótolható a gyerekek szellemi és mentális fejlődése szempontjából, ráadásul a közös programok a szülőknek is segítenek a töltekezésben. Legyen szó például közös sütés-főzésről, meseolvasásról vagy mesehallgatásról, ezek a tevékenységek mind segítenek elmélyíteni a szülő és a gyerek közötti kötődést, támogatják a kicsik fejlődését, és nem utolsó sorban rengeteg boldog közös emléket is begyűjthetnek velük.