Menü

Neuropátia, a cukorbetegség egyik veszélyes hozománya

A diabétesz azért veszélyes betegség, mert sokféle „mellékhatás” jellemzi. Ezek közül az egyik a neuropátia, ami az idegszövetek károsodását jelenti, és a test bármely pontján problémákat okozhat.

A cukorbetegség során a magas vércukorszint keringési problémákhoz vezet, ez pedig az idegek sérülését vonhatja maga után. Sajnos viszonylag gyakran előforduló szövődmény akkor, ha a diabéteszt nem ismerik fel, vagy nem sikerül stabilizálni a vércukorszintet. Enyhébb formája akár a betegek 60%-át is érintheti, úgyhogy érdemes foglalkozni a megfelelő vércukorszint beállításával.

A neuropátia tünetei többfélék lehetnek. Van, amikor valamely végtag esetén jelentkezik probléma, ez fájdalommal, vagy zsibbadással, bizsergéssel, gyengeséggel, koordinációs zavarral jár az adott végtag, végtagok esetén. A fájdalomérzet súlyosbodhat az esti órákban. A végtagok érzékelése teljesen kieshet, akár le is bénulhat súlyosabb esetben. Jelentkezhet az arcizmok gyengülésénél, okozhat látás-, beszéd-, vagy nyelészavart, továbbá egyéb belső szervrendszeri problémákat, mint az inkontinencia, hasmenés és székrekedés, impotencia – mindez attól függően, hogy mely idegszövetek károsodtak a betegség miatt. A lista sajnos nem teljes, és nem is túl bíztató, ezért inkább a megelőzésre érdemes törekedni: diétával, rendszeres orvosi ellenőrzéssel, testmozgással, gyógyszeres, vagy inzulinos kezeléssel szükséges törekedni a megfelelő vércukorszint beállítására. A kezelőorvosnak egyszerre kell vizsgálnia a véreredményeket, és rendszeresen figyelnie a végtagok állapotát is. A sport egyébként önmagában is megelőző szerepet nyújt a diabéteszesek neuropátiájának megelőzésében, főként kis terheléssel, hosszabb ideig végzett torna javasolt számukra.

A neuropátia jellemzője, hogy diabétesz esetén annál nagyobb a megjelenésének kockázata, minél régebb óta cukorbeteg valaki, főként, ha elmúlt 40 éves, és a vércukorszintje nem került stabilizálásra. Sajnos lelki tünetekkel is járhat, ugyanis depressziót válthat ki. (Mint arról már egy korábbi cikkünkben beszámoltunk, a diabétesz és a depresszió szoros összefüggést mutat, és nem csak a betegség gondolatából adódó lelki problémák miatt.)

Megjegyzendő, hogy a neuropátiás tünetek nem utalnak egyértelműen cukorbetegségre, más egyéb tényezők is kiválthatják, például fertőzések, az immunrendszer betegségei, vitaminhiány, vagy gyógyszer mellékhatás, de akár az alkoholizmus is.

A neuropátia felismerése gyakran nem könnyű, az orvostól holisztikus szemléletet igényel. A felismerése azért is fontos, mert a betegség miatt jelentkező végtagfájdalmak, egyéb tünetek enyhítése esetén speciális fájdalomcsillapítók, egyéb gyógyszerek, vagy gyógyhatású készítmények alkalmazása szükséges. 

Fotó:
pixabay.com

Mit tegyünk éjszakai köhögés ellen?

Az éjszakai köhögés több okból is kialakulhat, lehet szezonális megfázás, arcüreg- vagy mandulagyulladás, esetleg a fűtési szezonra jellemző száraz levegő vagy akár asztma, allergia miatt. Ha a tünetek tartósan fennállnak, orvosi segítséghez kell fordulni.

Az elliptikus tréner több fantasztikus hatása

Sokak számára a mindennapi futás fájdalmakhoz, sérülésekhez vezethet. Ennek megakadályozása érdekében az aktív helyreállítási edzéseket érdemes beépíteni a futóprogramba, ez ugyanis ad egy kis szünetet, kicsit változtat a rutinon, ez pedig segít fenntartani a motivációt.

A szem védelmét szolgáló vitaminok

A mindennapok során számos tényező veszélyeztetheti szemeink egészségét, így a száraz, meleg levegő, a dohányfüst, a huzat és a képernyő előtti munkavégzés, sőt a stressz is. Az ártalmas külső hatásokkal szemben sokat tehetünk, ha odafigyelünk a kiegyensúlyozott táplálkozásra. Melyek azok a vitaminok, nyomelemek, amelyek szemünk egészsége szempontjából nélkülözhetetlenek?

Jelek, melyek vitaminhiányra utalnak

A vitaminhiánynak számtalan jele lehet: hajunk, körmünk, bőrünk mind árulkodhatnak hiánybetegségről. Szerencsére azonban van megoldás. Összeszedtük a leggyakoribb hiányállapotokat, valamint, hogy mit érdemes fogyasztani ilyen esetben.

Tünetek, amik a túl magas vasszintre hívja fel a figyelmet

A szervezetben a ferritin tárolja a vasat, így az alacsony szintje vashiányra, a magas pedig a vasraktárak fokozott telítettségére utalhat.