Menü

Alattomos alkohol

Az alkoholizmus negatív hatásaival mindenki tisztában van, azzal viszont már kevesebben, hogy a probléma sokkal nagyobb mértékű, mint azt gondolnánk, illetve a gazdasági kihatásai is rendkívül kedvezőtlenek.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) friss adatai szerint valamivel kevesebb mint 500 ezer alkoholista él az országban. A közel félmilliós adatot orvosi feljegyzések, kezelések alapján számolták, de nem mindenkit lát orvos, így az alkoholbetegek száma a téma szakértői szerint ennek akár a kétszerese, közel egymillió ember is lehet.

Ez óriási szám, de mit is jelent pontosan az alkoholizmus?

Egyszerűen fogalmazva, az számít alkoholistának, aki nem bírja abbahagyni az ivást. Bármi is történjen, nem tudja megállni, hogy ne nyúljon újra és újra a pohár után. Mindenki ismer ilyen típusú embereket. Ugyanakkor nemcsak ők vannak veszélyben.

Az alkohol alattomosan támad, és kis mennyiségtől is lehet egészségkárosodást szenvedni. Vannak ajánlott egységek férfiaknak és nőknek külön-külön. Ezek segítségével próbálják meghatározni mennyit lehet inni naponta és hetente, de az igazság az, hogy ez erősen személyfüggő. Annyi bizonyos, hogy, mint említettük, jóval kisebb mennyiség is árthat, annál amit a legtöbben gondolnak.

Egy két üveg sör, vagy néhány pohár bor nem számít soknak, de ha a hét minden napján megisszuk ezt a mennyiséget, az már nem is olyan kevés.

Aztán ott van a réteg, főleg a fiatalok, amely nem iszik hét közben, hétvégén viszont töménytelen mennyiségű italt gurít le a torkán.

A túlzásba vitt fogyasztás többféle, komoly egészségkárosodáshoz vezet, maga az alkoholfüggőség pedig maga a pokol. A leszokás iszonyatos munka, hosszú út és egyáltalán nem végleges megoldás, nem beszélve azokról a fizikai tünetekről, amelyet a beteg kénytelen elszenvedni.

Az alkohol a komplett szervezetet támadja, kárt okozhat a májban, szívben, a gyomorban, az agyban.

Az alkohol okozta problémák olyan sok embert érintenek, hogy a belőlük számolt gazdasági károk óvatos becslések szerint is meghaladják az adóbevételt.

Fotó:
pixabay.com

Mit tegyünk éjszakai köhögés ellen?

Az éjszakai köhögés több okból is kialakulhat, lehet szezonális megfázás, arcüreg- vagy mandulagyulladás, esetleg a fűtési szezonra jellemző száraz levegő vagy akár asztma, allergia miatt. Ha a tünetek tartósan fennállnak, orvosi segítséghez kell fordulni.

Az elliptikus tréner több fantasztikus hatása

Sokak számára a mindennapi futás fájdalmakhoz, sérülésekhez vezethet. Ennek megakadályozása érdekében az aktív helyreállítási edzéseket érdemes beépíteni a futóprogramba, ez ugyanis ad egy kis szünetet, kicsit változtat a rutinon, ez pedig segít fenntartani a motivációt.

A szem védelmét szolgáló vitaminok

A mindennapok során számos tényező veszélyeztetheti szemeink egészségét, így a száraz, meleg levegő, a dohányfüst, a huzat és a képernyő előtti munkavégzés, sőt a stressz is. Az ártalmas külső hatásokkal szemben sokat tehetünk, ha odafigyelünk a kiegyensúlyozott táplálkozásra. Melyek azok a vitaminok, nyomelemek, amelyek szemünk egészsége szempontjából nélkülözhetetlenek?

Jelek, melyek vitaminhiányra utalnak

A vitaminhiánynak számtalan jele lehet: hajunk, körmünk, bőrünk mind árulkodhatnak hiánybetegségről. Szerencsére azonban van megoldás. Összeszedtük a leggyakoribb hiányállapotokat, valamint, hogy mit érdemes fogyasztani ilyen esetben.

Tünetek, amik a túl magas vasszintre hívja fel a figyelmet

A szervezetben a ferritin tárolja a vasat, így az alacsony szintje vashiányra, a magas pedig a vasraktárak fokozott telítettségére utalhat.