Menü

Mit keres a kutya a suliban, vagy a múzeumban?

Az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő kutyabarát.hu weboldal meghirdette az Év Kutyabarát Helyei versenyt. Budapesti és vidéki helyeket külön lehetett jelölni az alábbi kategóriákban: étterem, kávézó, szálloda, munkahely, romkocsma. Igen, a díjazottakat elnézve ért minket meglepetés. Pontosabban, kellemes csalódás.

A legjobban a munkahely kategória díjazottjai ragadták meg a figyelmünket: múzeum és általános iskola? Hogy lehet ez? Pedig ez bizony a kellemes valóság. Az Óbudai Múzeum 2013-ban elnyerte az Év Múzeuma díjat. Talán ezek után nem meglepő, hogy olyan ötlettel rukkoltak elő, ami rendhagyó: idén augusztus óta a tárlatokat kutyával is látogathatják a gazdik, amennyiben használnak pórázt. A bejáratnál itató várja a négylábúakat, majd ők is a gazdival tarthatnak, és végigszaglászhatják a kiállításokat. Biztosak vagyunk benne, hogy így több állattartónak van kedve betérni, hogy közben a kedvencét sem kell otthon hagynia. Igen, állatbarátként jó lehet olyan munkahelyen dolgozni, ahonnan nem kitiltják, hanem befogadják a kutyákat.

Hasonlóan kellemes és barátságos a helyzet a Kőbányai Széchenyi István Magyar-Német Két Tanítási Nyelvű Általános Iskolában. Befogadtak ugyanis két kutyát az utcáról – jól olvassák, az iskola fogadta be az ebeket. Minél előbb kezdik el a gyerekeket tanítani az állatokkal való együttélésre, annál jobb. Ez az iskola nemcsak példát mutat ezzel a nemes cselekedettel, hanem egyben tanít is, méghozzá nem csupán elméletet, hanem a gyakorlatban is. Mindezek után nem meglepő, ha az Év Kutyabarát Embere ennek az intézménynek az igazgatója, Sándor Zoltán Attila lett.

A kutyabarát.hu szerint ebben a versenyben minden jelölt már a részvételével nyert, és ezzel teljes mértékben egyet tudunk érteni. Személyes kedvenceink voltak még az indulók listáját tallózva a Rátkai Ügyvédi Iroda, valamint a Baldasztis Market gourmet bolt. Előbbi azért, mert valószínűleg fejben a legtöbbünknek az utolsók között jutna eszünkbe, hogy az ügyvédi irodába is vihetjük a kedvenceinket. Utóbbiban pedig állítólag toszkán szalámit is kapnak a kutyák. Talán az olasz szellemiség olyannyira átgyűrűzik, hogy még egy ételeket, méghozzá különlegességeket árusító üzletnek sem az az első gondolata, hogy „Kutyáknak bejönni tilos! –hisz mindent felfalnának.” Nos, mint arról már írtunk, Olaszországban érdekes módon nem falják fel a boltokban a kutyák a szalámit, pedig e cikk írója a két szemével látta, amint az élelmiszerboltban a gazdi mellett ácsorog a kutya Velencében. Viszont bizonyára örülnek az ebek, mikor még csak kérniük sem kell, és különleges falatok pottyannak ajándékba.

A kutyabarát helyek kockázatot vállalnak: még mindig rengeteg ember van, aki kerüli az állatokat, fél a kutyáktól, és cseppet sem szimpatikus a számára egy olyan hely, ahová a négylábúak is betehetik a mancsaikat. Azt viszont nem érdemes elfelejteni, hogy a tiltás is kockázat: akinek társa, tartozéka a kutyája, az kerülni fogja az olyan helyeket, ahonnan kitiltják kedvenceiket. Helyettük pedig költi, vagy keresi máshol a pénzét – ott, ahol elfogadják kutyástól. A tendencia mindesetre jó: kis hazánkban már a verseny és cím meghirdetése is fontos momentumnak számít. Reméljük, hogy egyre nagyobb lesz a kutyabarát helyek tábora! 

Fotó:
pixabay.com

Koszos hatású farmer és cipő egy vagyonért?

A minap olvastam, hogy Jennifer Lopez egy piszkos, de elképesztően drága farmerban járta New York utcáit. A művésznőről tudjuk, hogy szereti kipróbálni és megmutatni az újabbnál újabb stílusirányzatokat, ám ezúttal lehet, hogy kicsit túllőtt a célon? Egy koszos farmerban járta New York utcáit, amelynek ára megdöbbentő.

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.

Miért fontos a csapatépítés?

A helyi rádióban valamelyik nap a csapat építő tréningek fontossága, haszna volt a téma, így már akkor megfogalmazódott bennem, hogy erről a témáról érdemes írni. Mi a csapatépítés lényege, hogy zajlik, miért van rá szükség és kiknek ajánlott, ezekről szól mai cikkünk.

Vásárlásmánia

Bár a vásárlásmánia az egészségünkre nézve nem olyan káros szenvedély, mint például az alkohol- vagy drogfüggőség, mégis a szociális életünket nagyban károsíthatja, ezért fontos figyelni már a kezdő intő jelekre is.