Menü

Nem tudják megállítani az ebolát

Bár időről időre felröppen a hír, miszerint sikerül fékezni, vagy megállítani az ebola vírus terjedését, nagyon úgy tűnik, hogy ez nem igaz és az utóbbi évtizedek legsúlyosabb járványáról van.

Az ebolával kapcsolatban a nyugati hírhallgató embert elsősorban az érdekli, hogy érkezik-e Európába, vagy az Egyesült Államokba fertőző beteg Afrikából. Általában ezzel is vannak tele a fejlett országok hírműsorai, pedig sokkal fontosabb, hogy a fekete kontinensen növekszik a fertőződtek és ezzel a halálozások száma.

Az idei ebola elsősorban Nyugat-Afrikában pusztít, a legsúlyosabb helyzet Libériában van, de Guinea és Sierra Leone is erősen érintett. A szakértők figyelmeztetnek, az utóbbi idők híreszteléseivel ellentétben egyelőre nem sikerült megállítani a járványt, s ha következő hetekben sem érnek el áttörést ezzel kapcsolatban a térségben húszezret is elérheti, illetve meghaladhatja az ebolások száma. Ezt az Egészségügyi Világszervezet állítja.

Néhány hete írtunk már róla, az mostani vírus nagyon agresszív, a megfertőződtek halálozási aránya kifejezetten magas, korábban 60, mostanában 70 százalékról beszélnek. A fertőzés forrását évtizedek óta kutatják, de máig nem sikerült megtalálni. Az ebola ott terjed nagyon hatékonyan és gyorsan, ahol rossz higiénia.

A nyugat-afrikai térségben az idei áldozatok száma lassan eléri a háromezret, s ha minden így folytatódik, a vírus ellni harc hosszú évekig tarthat.

Fotó:
pixabay.com

Mikor nem mosunk helyesen fogat?

Egy szép fogsor nagyon vonzó tulajdonság, ám egészségünk szempontjából sem mindegy, hogy milyen állapotban vannak a fogaink. Ha egészségesek a fogaink, számos problémától megóvhatjuk magunkat. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy lehetőleg törekedjünk a helyes fogtisztításra, fogápolásra.

A stressz kevésbé ismert tünetei

Ki ne ismerné azokat a feszült helyzeteket, amikor mindenféle bajunk van?! Gyomorgörcs, hasmenés, fejfájás, az ember megőrjíti a stresszes élet. Ám vannak tünetek, amikről sokszor nem is gondolnánk, hogy a stressz okozza.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Érdekességek a hajunkról

A hajunk sok mindent elárul rólunk, a személyiségünkről, hangulatunkról, egészségi állapotunkról, stílusunkról, a megjelenésünk fontos és látványos része, jöjjön most néhány izgalmas dolog a hajról, amit eddig talán nem is hallottunk még.

Éjszakai agymosás

Még ma sem értjük teljesen, mi történik ilyenkor a szervezetünkben, sőt az sem egészen világos, hogy miért van egyáltalán szükségünk alvásra.