Menü

Cyberbullying, agresszió az internet világában

A Facebook generáció korában az agresszivitás újfajta formái nyertek teret, az elektronikus zaklatás sokszor jóval negatívabb hatást tud gyakorolni az áldozatok személyiségére, mint az iskolák világából ismeretes csúfolódás, kiközösítés.

Az elektronikus zaklatás, idegen szóval cyberbullying olyan tudatosan felépített üzenetsorozatból áll, melynek tartalma manipulatív és becsmérlő. Az elektronikus támadások többnyire lejárató kampányok formájában, a közösségi oldalakon keresztül érik el áldozataikat.

A jelenség igen káros hatására mutatatnak rá például azok az angliai és amerikai esetek, melyek során az elektronikus zaklatás tragikus kimenetellel, az áldozatok öngyilkosságával végződött.

Főként azok a személyek vannak kitéve az agresszivitás ezen formájának, akik előszeretettel osztanak meg magukról információt, és sokat elárulnak magánéletükről. A zaklató pedig lehet ismerős, kortárs, de olyan esetek is vannak, amikor az agresszor nem ismeri személyesen a kiszemelt áldozatot. Az elektronikus zaklatás során is tulajdonképpen egy állandó stresszhatás nehezedik az áldozatra, ez ellen az pszichés nyomás ellen nincs menekvés, a kiszolgáltatottság érzése és azzal párhuzamosan a kontrollvesztés fokozódik. Az agresszivitás ezen formája azért is különösen káros, mert az interneten keresztül a zaklatás valóban folyamatos, állandó lehet.

Egyébként általában a zaklatás fókuszában az áldozat személyének megtörése áll, de gyakran maguk a zaklatók is alacsony önbecsüléssel bírnak, és mások lejáratásával próbálnak „hatalomhoz”, kontrollhoz jutni.

Fotó:
pixabay.com

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Koszos hatású farmer és cipő egy vagyonért?

A minap olvastam, hogy Jennifer Lopez egy piszkos, de elképesztően drága farmerban járta New York utcáit. A művésznőről tudjuk, hogy szereti kipróbálni és megmutatni az újabbnál újabb stílusirányzatokat, ám ezúttal lehet, hogy kicsit túllőtt a célon? Egy koszos farmerban járta New York utcáit, amelynek ára megdöbbentő.

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.

Miért fontos a csapatépítés?

A helyi rádióban valamelyik nap a csapat építő tréningek fontossága, haszna volt a téma, így már akkor megfogalmazódott bennem, hogy erről a témáról érdemes írni. Mi a csapatépítés lényege, hogy zajlik, miért van rá szükség és kiknek ajánlott, ezekről szól mai cikkünk.