Menü

Nem MELLékes – figyelemfelhívó fotókiállítás

A Mozsár Kávézóban (Budapest, Nagymező utca 21) nyílt meg szeptember 27-én szombaton a Nem MELLékes című fotókiállítás, amelynek célja, hogy felhívja a figyelmet a női mellet érintő betegségekre, valamint a szűrővizsgálatok fontosságára. Ezen kívül a test és lélek harmóniáját, a testi-lelki egészség védelmét, és főként a női öntudat felébresztését célozzák a fényképek.

A fotók pályázat útján gyűltek össze, augusztus 22-éig lehetett pályamunkákat beküldeni a szervezőkhöz, az Európai Nők Szervezetéhez. Nagyon értékes fényképek születtek, amelyeket a nőszervezet facebook oldalán is meg lehet tekinteni – érdemes, és egyben elgondolkodtató. Egyre több olyan akcióról lehet hallani, ahol a női mell a téma, legyen szó akár mellrákról, vagy szoptatásról, nagyon hasznos a szemléletformálás. A képeket tallózgatva megjelenik előttünk a betegség, de a küzdelem érdemessége is. Fiatalok, idősek, lányok és édesanyák, sőt párok láthatóak a képeken, melyek mindegyike nagyon kifejező. Már csak azért is hasznosak a hasonló jellegű felhívások, mert a rák esetén különösen fontos az érzelmek feldolgozása, amelynek jó eszköze lehet a fotóművészet.

A díjazottak megérdemelten nyertek, de bizonyosan nem volt könnyű feladata a zsűrinek, hogy a jobbnál jobb alkotások közül kiválassza az első hármat. Minden képnek láthatóan története van. Hatalyák Zsófia, Laki Krisztina, valamint Spiegel Viktor lettek a nyertesek, és az különös öröm, hogy férfiak pályamunkái is láthatóak voltak. Az ő feladatuk ugyanis különösen fontos az elfogadásban. Sok nőnek elsődleges aggodalma, hogy mit gondol majd a párja a mellműtét után, képes lesz-e elfogadni őt, csökkenti-e majd a szemében azt, hogy mennyire gondolja őt nőiesnek. Csak ezután következik az, hogy önmaguk számára mit jelent testileg és lelkileg a műtét.

Érdemes a fotókat megtekinteni a Mozsárban, vagy legalább a facebook-on – lélekmozgató képeket láthat. 

Fotó:
pixabay.com

Mit tegyünk éjszakai köhögés ellen?

Az éjszakai köhögés több okból is kialakulhat, lehet szezonális megfázás, arcüreg- vagy mandulagyulladás, esetleg a fűtési szezonra jellemző száraz levegő vagy akár asztma, allergia miatt. Ha a tünetek tartósan fennállnak, orvosi segítséghez kell fordulni.

Az elliptikus tréner több fantasztikus hatása

Sokak számára a mindennapi futás fájdalmakhoz, sérülésekhez vezethet. Ennek megakadályozása érdekében az aktív helyreállítási edzéseket érdemes beépíteni a futóprogramba, ez ugyanis ad egy kis szünetet, kicsit változtat a rutinon, ez pedig segít fenntartani a motivációt.

A szem védelmét szolgáló vitaminok

A mindennapok során számos tényező veszélyeztetheti szemeink egészségét, így a száraz, meleg levegő, a dohányfüst, a huzat és a képernyő előtti munkavégzés, sőt a stressz is. Az ártalmas külső hatásokkal szemben sokat tehetünk, ha odafigyelünk a kiegyensúlyozott táplálkozásra. Melyek azok a vitaminok, nyomelemek, amelyek szemünk egészsége szempontjából nélkülözhetetlenek?

Jelek, melyek vitaminhiányra utalnak

A vitaminhiánynak számtalan jele lehet: hajunk, körmünk, bőrünk mind árulkodhatnak hiánybetegségről. Szerencsére azonban van megoldás. Összeszedtük a leggyakoribb hiányállapotokat, valamint, hogy mit érdemes fogyasztani ilyen esetben.

Tünetek, amik a túl magas vasszintre hívja fel a figyelmet

A szervezetben a ferritin tárolja a vasat, így az alacsony szintje vashiányra, a magas pedig a vasraktárak fokozott telítettségére utalhat.