Menü

Tízezres kiadásokat jelenthet a házi kedvencek megbetegedése

  • Dátum: 2014.10.06., 19:33

Az állatbarát magyarok nem sajnálják a pénzt, ha kedvencük egészségéről van szó

A hazai lakosság kétharmada tart otthonában valamilyen háziállatot, a magyarok tehát egyértelműen állatbarátnak nevezhetők. A kisállatokat sok esetben családtagként kezelik, így esetleges megbetegedésük komoly érzelmi és anyagi gondot okozhat nem csak az egyedül élő gazdáknak, de a családoknak is. A kutyák és macskák baleset miatti csonttörésének kezelése például százezres nagyságrendű kiadást is jelenthet. A váratlan költségek okozta problémák kivédése érdekében a várakozások szerint a jövőben egyre több tulajdonos köt majd biztosítást házi kedvencére.

Az Amerikai Kisállat Termékek Szövetségének (APPA) legfrissebb adatai szerint az egyesült államokbeli háztartások közel 68%-ában tartanak valamilyen háziállatot. A magyar lakosság majdnem ugyanilyen mértékben állatbarát: a Generali legutóbbi kutatása szerint ugyanis a magyar felnőttek 65%-ának van valamilyen házi kedvence, a legtöbben (58%) kutyát vagy macskát tartanak otthonukban. Különösen sokan szeretik az állatokat a fiatal felnőttek körében, a 18-29 éves korosztályban négyből három nevel otthonában kisállatot.

Az állattartás a sok öröm mellett problémákkal és aggodalmakkal is jár a gazdák számára. A legnagyobb megrázkódtatást az okozza, ha a ház kedvencét baleset éri vagy megbetegszik. A legtöbb háztartásban a kutyák és macskák családtagnak számítanak, így nem meglepő, hogy a gazdákat - véleményük szerint - érzelmileg és anyagilag is megviselné, ha baj érné kedvencüket. Leginkább a nők aggódnak emiatt: 85%-uk szerint problémát jelentene számukra, ha kedvencük váratlan megbetegedése vagy balesete miatt jelentős orvosi költségeket kellene kifizetniük.

A kisállatuk betegségei az amerikai gazdáknak is komoly anyagi terhet jelentenek, a házi kedvencekkel járó költségek közül az orvosi kezelésekre kell ugyanis a legtöbbet költeniük. Az APPA adatai szerint a kutyatulajdonosoknak közel kétszer annyit kell kedvencük kezeltetésére fordítaniuk, mint a macskák gazdáinak. A szervezet 2013/2014-es felmérése szerint a kutyákon elvégzett műtéti beavatkozásokra éves szinten 621 dollárt (kb. 150 ezer forintot) költenek gazdáik, míg a macskák esetében ugyanerre 382 dollárt (kb. 90 ezer forintot) kell kiadni. A rutinvizsgálatok kutyák esetén évente 231 dollárba (kb. 55 ezer forint), macskáknál 193 dollárba (kb. 46 ezer forint) kerülnek.

A magyar kisállattartóknak hasonlóan komoly összegeket kell kedvencük orvosi ellátására fordítania. Dr. Varga József, állatorvos szerint a házi kedvencek megbetegedése legjobb esetben is tízezres kiadásokkal jár. „A korcsoport és az adott szezon is befolyásolja, de kutyákkal leggyakrabban fertőző megbetegedések miatt fordulnak hozzánk, melyek kezelése néhány tízezer forintba kerül. A kutyák esetében gyakoriak az autóbalesetek vagy verekedésből származó sérülések, csonttörések is, melyek kezelése komolyabb esetben százezres kiadást jelenthet a gazdák számára. A macskák esetében a felső légúti, hasmenéses fertőzéses és parazitás megbetegedések a leggyakoribbak, illetve sok baleset származik az emeletről történő kiugrás miatt. A macskák kezelése átlagosan 10-20%-kal kerül kevesebbe a kutyákénál” – mondta el a Család Utcai Kisállatrendelő orvosa, akinek tapasztalatai szerint a kisállat-tulajdonosok – ha anyagi lehetőségeik engedik - egyre inkább hajlandók mélyebben a zsebükbe nyúlni egy-egy drágább, speciális kezelés kedvéért.

Forrás:
Flow PR

Fotó:
pixabay.com

5 kreatív szülő-gyerek program, ami a gyerekek fejlődését is segíti

Az együtt töltött minőségi idő semmivel sem pótolható a gyerekek szellemi és mentális fejlődése szempontjából, ráadásul a közös programok a szülőknek is segítenek a töltekezésben. Legyen szó például közös sütés-főzésről, meseolvasásról vagy mesehallgatásról, ezek a tevékenységek mind segítenek elmélyíteni a szülő és a gyerek közötti kötődést, támogatják a kicsik fejlődését, és nem utolsó sorban rengeteg boldog közös emléket is begyűjthetnek velük.

Kutya a családban

Lakótelepen nőttem fel, sajnos soha nem volt háziállatom, így nem volt lehetőségem megtapasztalni, milyen érzés egy házi kedvenc a családban, ám költözésünk óta fontolgatom, hogy menhelyről hazaviszek egy kutyust.

Iskolai telefonhasználat pro és kontra

Mai témánk apropóját az adta, amit a minap olvastam a világhálón: a brit iskolákban szigorú ellenőrzési rendszert vezetnek be: az iskolák felelőssége lesz, hogy a diákok ne használhassák a mobiltelefonjukat a tanórákon. Iskolai telefonhasználat pro és kontra.

Ha nem múlik a gyereknél a köhögés…

Téli-télvégi időszakban gyakrabban betegek a gyermekeink, s különösen azok a gyerekek hajlamosak az influenzára, elhúzódó hurutos és/vagy száraz köhögésre, akik közösségbe járnak, azaz bölcsisek, ovisok vagy iskolába járnak, tehát szinte minden csemete.

A gyerekek harmada nem reggelizik otthon

A gyerekek harmada nem reggelizik otthon, ami azt jelenti, hogy éhgyomorra indulnak el reggel – állapította meg egy kutatás, melyből sajnos megállapították, hogy három gyerekből egy reggelizés nélkül indul el otthonról az óvodába, iskolába.