Menü

Veszprém megyeiek az október 11.-i Futás Napján!

  • Dátum: 2014.10.06., 19:37

Nagy dolog van készülőben október  11.-én Budapesten. 29. alkalommal kerül megrendezésre az ország legnagyobb szabadidősport eseménye, a SPAR Budapest Maraton® Fesztivál, ami a hazai sportéletben a legtöbb embert mozgatja meg hazánkban évről évre, de az eseményturizmusban is ott szerepel az élcsoportban.

Maraton mindenkinek!

Nem csak a Ligetben, a kis távokon, de a 42 kilométeres pálya teljes hosszán is ott vannak a szurkolók, tapsolnak, a világ rengeteg nyelvén üvöltik (idén 70 országból érkeztek nevezések) a „gyerünk, hajrá”-t, erőt és motivációt adva mindenkinek, aki fut. Erőt ahhoz, hogy a célban akárhányadikként is, de győztesnek érezzék magukat.

A szervező Budapest Sportiroda a létszámrekordot illetően nem csak a nevezések száma alapján bizakodhat, hiszen honlapjára minden nap rengeteg kattintás érkezik. Idén a világ 5706 településéről látogatták meg a honlapot. Palo Altoból, a Szilícium völgy egyik központjából például 660-an klikkeltek a futanet.hu-ra, de még Novoszibirszkből és Vlagyivosztokból is bekukkantottak oda.

Az őszi szezon csúcspontja méltó ünnepe lesz a futásnak: 29. SPAR Budapest Maraton Fesztivál: A futás napja. Veszprém megyéből 170 nevezés futott be a szervezőkhöz a hét különböző távra.

Ezen tényleg mindenkinek ott kell lenni.  De ha még sem, akkor élőben követhetik az eseményt az Origon, a futanet.hu-n, a hosszabbitas.hu-n.

Október 11–én (szombaton!), a Városligetben 11.00-kor kezdődő SPAR Budapest Maraton® Fesztivál eseményein a rajtot Tarlós István Budapest főpolgármestere lövi el.

.
A különböző távokon több híresség is indul. Rippel Ferenc artistaművész (életében először) az egyéni maratont futja. Elsősorban jótékonysági céllal, különböző szervezeteket támogatva szerepelnek a  nevezettek közt: az olimpia bajnok Szilágyi Áron kardvívó, a világbajnoki bronzérmes kardcsapat tagjai: Iliasz Nikolasz, Gémesi Csanád, Szatmári András, Benedek Tibor és Gergely István olimpiai bajnok vízilabdázó, Szabó Gabriella és Dombi Rudolf olimpiai bajnok kajakos, Tóth Dávid olimpiai ezüstérmes, világbajnok kajakos, Szalai Tamás Európa-bajnok kajakos. Indul Miklósa Erika Kossuth-díjas operaénekesnő, Kocsis Tibor énekes, Deutsch Anita és Kárász Eszter színésznők. Az elmúlt évek hagyományainak megfelelően stafétában fut Balog Zoltán az EMMI minisztere államtitkáraival együtt, úgy hogy mind a négyen egy-egy fogyatékkal élő sportember társaságában teljesítik a távjaikat.
 

A verseny útvonala idén is Budapest legszebb részeit érinti. A „királykategória”, a 42,195 kilométeres maraton mellett hat rövidebb távra is lehet jelentkezni, sőt, a kezdők és a kisgyermekes családok is találnak maguknak programot, mert őket a Nestlé Családi Futás várja. További információ és a részletes program megtalálható a www.futanet.hu weboldalon. 

Forrás, fotó:
futanet.hu

Atlétikai világbajnokság Budapesten!

Mint sokan tudjuk, a 2023-as atlétikai világbajnokság rendezési jogát Budapest kapta meg a Nemzetközi Atlétikai Szövetség 2018 decemberében tartott ülésén. Ez a 19. szabadtéri atlétikai világbajnokság, melyre 195 országból 2000 atléta érkezett.

Az eper szervezetre gyakorolt hatása

A nyár igazi jele a piacokon megjelenő friss eper, ami nem csak finom, de rendkívül egészséges is, mondhatni bűntelen élvezet.

Miért szednek sótablettát a futók?

Sokan esküsznek rá, mások pedig egyáltalán nem használják. De most akkor kell vagy sem? Mire jó a sótabletta?

Segíti-e az olimpia egy ország sportjának felemelkedését?

Előző cikkünkben arról elmélkedtünk, hogy vajon egy átlag hazai világverseny generál-e az utánpótlásnak több versenyzőt. Egyértelmű válasz nem adható, annyi bizonyos, hogy a kettő között nincs összefüggés. Az már egy másik kérdés, hogy néhány kiugró eredmény viszont érdeklődő fiatalokat hoz az adott sportágba. Ám azt már viszonylag objektíven meg tudjuk vizsgálni, hogy okozott-e sportági fejlődést egy olimpia az adott országnak. Maradjunk csak a XXI. századi olimpiáknál.

Az egészséges edző-gyermek-szülő háromszög a sport területén.

Amikor gyermekünket klubkeretek között sportolni adjuk, nagyon fontos, hogy megmaradjon a gyermek-szülő-edző háromszög stabilitása. Ennek fenntartásáért különösen a két felnőttnek kell sokat tenni, mert ha megbillen, vagy bármilyen törés következik be, annak a gyermek látja a kárát. Néhány sportág erre már konkrét leírásokat dolgozott ki.