Menü

Mit főzzek ma …? Tippek az otthoni menü összeállításához

  • Dátum: 2014.10.16., 18:44

Sok háziasszony küzd azzal nap mint nap, hogy mit főzzön. Nyilván ahol a férfié a főzés posztja, ott sem könnyebb a helyzet: naponta kreativitást igényel a menü összeállítása. Alábbiakban ismertetünk hét tippet, ami segítséget nyújthat a főzéssel kapcsolatos fejtörésben.

A legegyszerűbb – írjon listát az ételekről

Néha nehéz felidézni, hogy mik a család által szeretett étkek, még akkor is, ha sok van belőlük. Érdemes egyszer összeírni a teljes listát, hogy mik azok a főtt/sült ételek, amiket mindenki megeszik. Így már csak ezt a remélhetőleg hosszú sort kell böngészni, hogy mi az az étel, ami már régebben volt asztalon, de mégis örül neki a család. Ha feledékeny, és nehezen idézi fel, hogy mit mikor készített el utoljára, akkor vezessen egy dátumos listát, hogy melyik nap milyen étel készült. Nem tart sokáig, hiszen mindig csak egyetlen sort kell leírni. Érdemes ezt mindig a főzés elejére időzíteni, így rutinná válik, és nem marad el a rohanásban, amikor már asztalhoz ülne a család, és mindenki éhes.

Mi van a hűtőben? Rendszerezze!

Ha Önre is jellemző, hogy gyakran fagyaszt le mindenféle ételt és alapanyagot, akkor célszerű vezetnie, hogy mit tárol a mélyhűtőben. Ezzel elkerülheti, hogy túlzottan hosszú ideig üdüljenek az ételek a fagyasztóban, és a lista sokszor ad támpontot, hogy mit lenne érdemes főzni, hiszen adott a hozzávaló.

Használja az elektronikus kütyüket

Manapság már sok okostelefonos alkalmazás nyújt főzési tippet, van olyan receptkönyv alkalmazás, amely többezer receptet tartalmaz, így aztán könnyű böngészni a lehetőségek közül. Rengeteg főzős blog érhető el az interneten, ahol szuper receptek listájából lehet választani. A www.nosalty.hu/mi-van-a-hutodben oldalon összeállíthatjuk a rendelkezésre álló alapanyagok listáját, és kidobja az oldal, hogy ez alapján milyen recepteket ajánl – egyszerű és nagyszerű. Ezen kívül többféle szempont szerint kereshetünk a lehetőségek között: alkalom, ár, diéta, származási hely, elkészítési idő, és még sok egyéb kategória szerint. A facebookon is sok oldalt találhatunk, ami főzési tippeket ad, például a Mit főzzek ma elnevezésű, amelynek már több, mint ötezer követője van.

Készítsen receptkártyákat

Emlékszik még a ’80-as években népszerű receptkártyákra? Annak idején nagyon sok háziasszony tallózgatta ezeket klassz receptekért. Mi is készíthetünk hasonlót, ha pedig a recept már rutinművelet, akkor elég csak kártyákat készíteni az ételek nevével, esetleg fotójával, és egy rendszerező dobozba gyűjteni őket. Hasznos lehet, ha mindig hátra tesszük annak az ételnek a kártyáját, amit éppen elkészítettünk, így idővel előre kerülnek a már régen készült étkek.

Alakítson ki kreatív felületet a konyhában

Ha a családot is szeretné bevonni a menütervezésbe, hogy könnyebb dolga legyen, vagy Ön vizuális típus, akkor készítsen kreatív felületeket a konyhában a menüötletek összeállításához! Lehet ez egy tábla, amire minden családtag felírhatja az aktuális kívánságait, vagy az előző pontban ismertetett receptkártyákat tűzhetik a faliújságra. Vidám ötlet, ha egy felületet lefest táblafestékkel, például a szekrény valamely oldalát, vagy falrészt, és ide lehet felírni a főzési ötleteket. Így biztosan szívesebben részt vesz mindenki a főzési menü összeállításában!

Tervezzen tematikusan

Akinek nehéz kitalálnia, hogy melyik nap mit főzzön, annak segítség lehet egy tematikus idő- és ételhatározó. Koppintsa le, ahogy a menzán tervezik a menüt, és alakítsa át kreatívan! Ott általában meghatározzák, hogy például hétfőn csirke az alapanyag, kedden valamilyen tészta, vagy pénteken leves és sütemény. Ossza be a napokat ételek szerint, akár kéthetes bontásban, hogy ne legyen olyan unalmas. Nemcsak alapanyag, hanem ízvilág, vagy nemzetközi konyha alapján is besorolhatja az ételeket. A legtöbb gyerek várni fogja az olasz napokat, és mennyivel jobban hangzik így!

Nem kell mindig konyhatündérnek lenni…

Tervezzen be lazítós napokat, nem muszáj minden egyes nap különleges gasztrofogásokat összeállítani! Ha éppen rohan, vagy kevés ideje van, nyugodtan tervezhet egyszerűbb ételeket is, talán a család is örülni fog, ha valamilyen könnyebb menü kerül az asztalra. Igenis lehet néha melegszendvicset, vagy krumplis rántottát enni. Az is segítség, ha meghatároz napokat, amikor több napra előre főz, így másnap már nem kell bajlódni az étellel. Sőt lehet néha rendelni is, akkor sem dől össze a világ, manapság már sok étterem kínál kedvezményes árú menüt, amik jóval olcsóbbak a klasszikus éttermi fogásoknál. 

Fotó:
pixabay.com

Koszos hatású farmer és cipő egy vagyonért?

A minap olvastam, hogy Jennifer Lopez egy piszkos, de elképesztően drága farmerban járta New York utcáit. A művésznőről tudjuk, hogy szereti kipróbálni és megmutatni az újabbnál újabb stílusirányzatokat, ám ezúttal lehet, hogy kicsit túllőtt a célon? Egy koszos farmerban járta New York utcáit, amelynek ára megdöbbentő.

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.

Miért fontos a csapatépítés?

A helyi rádióban valamelyik nap a csapat építő tréningek fontossága, haszna volt a téma, így már akkor megfogalmazódott bennem, hogy erről a témáról érdemes írni. Mi a csapatépítés lényege, hogy zajlik, miért van rá szükség és kiknek ajánlott, ezekről szól mai cikkünk.

Vásárlásmánia

Bár a vásárlásmánia az egészségünkre nézve nem olyan káros szenvedély, mint például az alkohol- vagy drogfüggőség, mégis a szociális életünket nagyban károsíthatja, ezért fontos figyelni már a kezdő intő jelekre is.