Menü

Szúnyoginvázió októberben

Az országban számos helyen okoztak problémát a szúnyogok egy igencsak szokatlan időszakban, október közepén. Mi ennek az oka?

A mi kis indiánnyarunkba idén alaposan belerondítottak a vérszívók, pedig régóta vártuk, hogy jöjjön a napsütéses idő. Az elmúlt hónapokban ugyanis elég mostohán bánt velünk az időjárás, a nyár hűvös volt és csapadékos, amelyet egy még csapadékosabb ősz követett. Szeptemberben azt gondoltuk, már sosem áll el az eső, de aztán kissé későn és váratlanul, de nagy örömünkre végre megérkezett az indiánnyár, vagy ha úgy jobban tetszik, a vénasszonyok nyara.

Ezért volt különösen fájdalmas, hogy a szabadidős programokat sok helyen igazi szúnyoginvázió korlátozta. A szakértők szerint nincs ebben semmi különleges, hiszen ha egy különösen csapadékos időszakot nagyobb, csaknem nyári melegebb követ, akkor ennek ez a következménye. A lárváknak ugyanis van elég idejük kikelni.

A hőmérséklet kedvez a vérszívóknak, amelyek rendszerint 20 Celsius fok felett aktivizálják magukat. Ez még most is jó néhány órát jelent egy nap. Ahhoz viszont már nincs elég meleg, hogy érdemes legyen irtani őket. Az irtási időszakban, naplementekor, ugyanis már túl hűvös van ahhoz, hogy eredményesen lehetne csökkenteni a számukat.

Ezzel tehát együtt idén kell élnünk, viszont hamarosan véget ér az indiánnyár, és vigasztaljon minket az, hogy a meleg időszak befejeződése nemcsak szomorúságot, hanem a szúnyogok eltűnése miatt örömet is fog okozni.

Fotó:
pixabay.com

Mit tegyünk éjszakai köhögés ellen?

Az éjszakai köhögés több okból is kialakulhat, lehet szezonális megfázás, arcüreg- vagy mandulagyulladás, esetleg a fűtési szezonra jellemző száraz levegő vagy akár asztma, allergia miatt. Ha a tünetek tartósan fennállnak, orvosi segítséghez kell fordulni.

Az elliptikus tréner több fantasztikus hatása

Sokak számára a mindennapi futás fájdalmakhoz, sérülésekhez vezethet. Ennek megakadályozása érdekében az aktív helyreállítási edzéseket érdemes beépíteni a futóprogramba, ez ugyanis ad egy kis szünetet, kicsit változtat a rutinon, ez pedig segít fenntartani a motivációt.

A szem védelmét szolgáló vitaminok

A mindennapok során számos tényező veszélyeztetheti szemeink egészségét, így a száraz, meleg levegő, a dohányfüst, a huzat és a képernyő előtti munkavégzés, sőt a stressz is. Az ártalmas külső hatásokkal szemben sokat tehetünk, ha odafigyelünk a kiegyensúlyozott táplálkozásra. Melyek azok a vitaminok, nyomelemek, amelyek szemünk egészsége szempontjából nélkülözhetetlenek?

Jelek, melyek vitaminhiányra utalnak

A vitaminhiánynak számtalan jele lehet: hajunk, körmünk, bőrünk mind árulkodhatnak hiánybetegségről. Szerencsére azonban van megoldás. Összeszedtük a leggyakoribb hiányállapotokat, valamint, hogy mit érdemes fogyasztani ilyen esetben.

Tünetek, amik a túl magas vasszintre hívja fel a figyelmet

A szervezetben a ferritin tárolja a vasat, így az alacsony szintje vashiányra, a magas pedig a vasraktárak fokozott telítettségére utalhat.