Menü

Hormonkezelés változókor idején: igen,vagy nem?

Még mindig tartja magát az a több, mint tíz évvel ezelőtti nézet, hogy a nők hormonkezelése változókor idején többet árt, mint használ. Nagyon sokan tartanak tőle, és ez meg is látszik a statisztikai adatokon, ugyanis csak a menopauza idejében lévő hölgyek csupán 1%-ánál alkalmaznak hormonkezelést. Vajon jogos a félelem, vagy mégis hatásos lehet hormonokat szedni?

Az már bizonyos, hogy a klimax tüneteinek enyhítésére szolgáló hormonkezelés közel sem olyan ártalmas, mint ahogy kb. egy évtizede sejtették. Az azóta elvégzett kutatások szerint ugyanis összességében többet árt a hormonkezelés kerülése, mint alkalmazása. A változókorral együtt járó okozati tünetek miatti halálozási ráta ugyanis alacsonyabb azok körében, akik hormonpótlást kapnak, mint a kezelésben nem részesülők esetében. Ehhez azonban nagyon precíz vizsgálatok szükségesek a hormonkezelés megkezdése előtt.

A legátfogóbb vizsgálatot ezen a téren a Women’s Health Initiative (röviden WHI, jelentése: kezdeményezés a nők egészségéért) elnevezésű szervezet végezte Amerikában. Arra a megállapításra jutottak, hogy hüvelyszárazság, hőhullámok, alvászavarok miatti tünetek esetén csak rövid idejű hormonkezelés javasolt, rutinszerű terápiák pedig nincsenek, tehát teljesen egyedi minden nő esete. Szükséges a rákszűrés, a nőgyógyászati- és vérképvizsgálat, valamint a méhnyálkahártya és a csontsűrűség vizsgálata, továbbá a megelőző betegségek mérlegelése. Ezeket összesítve egyénileg kell megállapítani, hogy szükséges és hasznos lehet-e a hormonpótlás, avagy sem. Az sem mindegy, hogy a nő mikor lépett a változókorba, ugyanis egy idő után okafogyottá válhat a kezelés, tehát idejében kell konzultálni szakorvossal. Érdemes szakértő nőgyógyászt felkeresni, és léteznek speciális „Menopausa szakrendelések” is.

A hormonkezelés a klimax kellemetlen tüneteinek enyhítése mellett csökkenti a vastag- és végbéldaganatok kialakulásának kockázatát, valamint segít a csontritkulás megelőzésében. Ugyanakkor az emlőrák, valamint a szív- és érrendszeri betegségek kockázata megnőhet. Ezért szükséges tehát az egyedi és széleskörű megelőző vizsgálat.

A klimax tünete továbbá a hangulatingadozás, valamint depresszió. Sokszor a hormonkezelés elkerülése érdekében inkább antidepresszánst írnak fel a nőknek, itt viszont fennáll a hozzászokás kockázata.

Sok tünetet enyhítet az egészséges táplálkozás, testmozgás. Utóbbi például gátolja a csontok leépülését, és mint említettük, a változókor egyik fő kockázata a csontritkulás veszélyének növekedése. A lenben és a szójában található fitoösztrogének szintén segíthetnek a menopauza tüneteinek enyhítésében, ugyanis kémiai szerkezetük hasonló az ösztrogénhez. A WHI viszont felhívja a figyelmet az alternatív módszerek mérlegelésére. A tünetek jelentkezése esetén mindenképpen konzultáljon szakorvosával! A sport, valamint a len fogyasztása viszont mindenképpen csak használ az egészségének. 

Fotó:
pixabay.com

Mit tegyünk éjszakai köhögés ellen?

Az éjszakai köhögés több okból is kialakulhat, lehet szezonális megfázás, arcüreg- vagy mandulagyulladás, esetleg a fűtési szezonra jellemző száraz levegő vagy akár asztma, allergia miatt. Ha a tünetek tartósan fennállnak, orvosi segítséghez kell fordulni.

Az elliptikus tréner több fantasztikus hatása

Sokak számára a mindennapi futás fájdalmakhoz, sérülésekhez vezethet. Ennek megakadályozása érdekében az aktív helyreállítási edzéseket érdemes beépíteni a futóprogramba, ez ugyanis ad egy kis szünetet, kicsit változtat a rutinon, ez pedig segít fenntartani a motivációt.

A szem védelmét szolgáló vitaminok

A mindennapok során számos tényező veszélyeztetheti szemeink egészségét, így a száraz, meleg levegő, a dohányfüst, a huzat és a képernyő előtti munkavégzés, sőt a stressz is. Az ártalmas külső hatásokkal szemben sokat tehetünk, ha odafigyelünk a kiegyensúlyozott táplálkozásra. Melyek azok a vitaminok, nyomelemek, amelyek szemünk egészsége szempontjából nélkülözhetetlenek?

Jelek, melyek vitaminhiányra utalnak

A vitaminhiánynak számtalan jele lehet: hajunk, körmünk, bőrünk mind árulkodhatnak hiánybetegségről. Szerencsére azonban van megoldás. Összeszedtük a leggyakoribb hiányállapotokat, valamint, hogy mit érdemes fogyasztani ilyen esetben.

Tünetek, amik a túl magas vasszintre hívja fel a figyelmet

A szervezetben a ferritin tárolja a vasat, így az alacsony szintje vashiányra, a magas pedig a vasraktárak fokozott telítettségére utalhat.