Menü

Minden este „fogselymezzünk”!

A rendszeres fogmosás a szájhigiénia fontos része, azonban fogselyem használata nélkül korántsem lehetünk olyan alaposak, mint azt reméljük.

A drogériákban már régóta kapható úgynevezett lepedék színező folyadék. Nem sokan ismerik és használják ezt a készítményt, pedig sok kellemetlenségtől óvhatnánk meg magunkat, ha az esti fogmosást követően mindig egy-egy korttyal öblögetnénk. Ott ahol a leginkább kékké, zölddé, vagy pirossá válik a fogunk, ott bizony lepedék maradt a fogunkon, az ínyünkön, vagy a fogközökben. Ezt a lerakódást pedig a legegyszerűbben nem csak úgy tudjuk eltakarítani, ha még alaposabban mosunk fogat, hanem ha fogselymet használunk.

A fogselyem igen praktikus használati eszköz, ezzel tudjuk legkönnyebben eltávolítani a fogíny széléhez tapadt ételmaradékot, vagy lepedéket.

A használata igen egyszerű, de mindenképpen szánjunk rá időt. Először is tépjünk le egy 35-45 centiméteres darabot. Vezessük a fogak közé C alakban meghajlítva, óvatosan fel-le, majd előre-hátra mozgassuk a selymet és a fogfelszínt az íny széléig tisztítsuk meg. Valamennyi fogközben végezzük el a tisztítást, mindig tiszta selymet tekerve középre.

Többféle fogselyem kapható. Sokan azt a változatot kedvelik, amely leginkább a varró cérnára hasonlít. A legújabb fejlesztéseknek köszönhetően létezik egy másik változat is, amely laposabb és szélesebb, egyfajta szalag. Ebből a legjobb az úgynevezett viaszos változat, ez könnyebben csúszik, mozog a szűk résekben is.

A fogselyem rendszeres használatával a fogkő képződés is lassítható, vagy megelőzhető. Aki a fogkő képződésre hajlamos annak feltétlen ajánlatos a mindennapos „selymezés”.

Fotó:
pixabay.com

Mit tegyünk éjszakai köhögés ellen?

Az éjszakai köhögés több okból is kialakulhat, lehet szezonális megfázás, arcüreg- vagy mandulagyulladás, esetleg a fűtési szezonra jellemző száraz levegő vagy akár asztma, allergia miatt. Ha a tünetek tartósan fennállnak, orvosi segítséghez kell fordulni.

Az elliptikus tréner több fantasztikus hatása

Sokak számára a mindennapi futás fájdalmakhoz, sérülésekhez vezethet. Ennek megakadályozása érdekében az aktív helyreállítási edzéseket érdemes beépíteni a futóprogramba, ez ugyanis ad egy kis szünetet, kicsit változtat a rutinon, ez pedig segít fenntartani a motivációt.

A szem védelmét szolgáló vitaminok

A mindennapok során számos tényező veszélyeztetheti szemeink egészségét, így a száraz, meleg levegő, a dohányfüst, a huzat és a képernyő előtti munkavégzés, sőt a stressz is. Az ártalmas külső hatásokkal szemben sokat tehetünk, ha odafigyelünk a kiegyensúlyozott táplálkozásra. Melyek azok a vitaminok, nyomelemek, amelyek szemünk egészsége szempontjából nélkülözhetetlenek?

Jelek, melyek vitaminhiányra utalnak

A vitaminhiánynak számtalan jele lehet: hajunk, körmünk, bőrünk mind árulkodhatnak hiánybetegségről. Szerencsére azonban van megoldás. Összeszedtük a leggyakoribb hiányállapotokat, valamint, hogy mit érdemes fogyasztani ilyen esetben.

Tünetek, amik a túl magas vasszintre hívja fel a figyelmet

A szervezetben a ferritin tárolja a vasat, így az alacsony szintje vashiányra, a magas pedig a vasraktárak fokozott telítettségére utalhat.