Menü

A gluténmentes nem biztos, hogy diétás is!

Az ételekkel szembeni fokozott érzékenység, valamint allergia sajnos egyre több embert érint. Az egyik leggyakoribb ilyen intolerancia a lisztérzékenység, azaz a cölikália. Szerencsére már egyre több olyan étel, valamint alapanyag kapható, amelyet a gluténérzékenyek is fogyaszthatnak, de még mindig nincs egyszerű dolguk, ha a szimpla boltok, üzletek polcain keresgélnek. Főleg akkor, ha az ételérzékenység mellett még diétázniuk is kell…

Sok olyan termék tartalmazhat glutént, amelyekről első körben nem is gondolnánk. Az étel intoleranciával küzdőknek hosszadalmas a bevásárlás, mert minden termék összetevőjét egyenként át kell olvasni. Hamar meg lehet tanulni olvasni a sorok között, hogy mi tartalmazhat problémát jelentő alapanyagot. Ha mindemellett még valamilyen okból diétával is kell egészíteni a gluténmentes étrendet, akkor különösen nehéz a kérdés. Ugyanis a legtöbb gluténmentes termék egyáltalán nem kedvez a diétának! Ha tehát a lisztérzékeny fogyni szeretne, vagy cukorbeteg is, az elég komoly fejtörést jelenthet. A lisztmentes ételek egyik fő alapanyaga ugyanis a kukoricaliszt, ez pedig szinte ugyanannyi kalóriát és szénhidrátot tartalmaz, mint a búzafinomliszt. Csak 1-2 perccel kell kevesebbet tornázni, ha a kukoricalisztből készült ételt szeretné ledolgozni, mintha az finomlisztből készült volna. Igaz, a kukoricaliszt rosttartalma majdnem hatszor annyi, mint a finomliszté, de ha ezt a Graham liszttel mérjük össze, akkor még mindig alacsony értéket kapunk. A szintén gyakran alkalmazott rizsliszt pedig még a kukoricalisztnél is rosszabb értékekkel bír diétás szempontból.

A paleolit étrend elterjedése segítséget nyújt a gluténérzékenyeknek is, és sok paleo étel beilleszthető a cukorbetegek, inzulinrezisztenciával küzdők diétájába is. Ilyen lehet például a kókuszliszt, a lenmagliszt, a zsírtalanított mandulaliszt, szezámmagliszt, valamint törökmogyoróliszt.

Érdemes azonban figyelni, mert a különböző gyártók ugyanazon alapanyagai különböző értékekkel bírhatnak. Az eltérés viszonylag magas is lehet, ezért ajánlatos összehasonlítani a termékeket. 

Fotó:
pixabay.com

Alma és az egészség viszonya

Igaznak bizonyul az a mondásunk, miszerint:„Minden nap egy alma, az orvost távol tartja!”. Hiszen, számos jótékony hatása van a szervezetünkre. Őseink gyógyszerként használták, több nép mitológiájában is megjelenik, illetve a Bibliában is kulcsszerepet kapott. De, most nézzük meg, mit is kell tudnunk erről a gyümölcsről.

Tavaszi méregtelenítés

A hosszú tél után bevett szokás, hogy a természet megújulásával mi is megújuljunk kicsit, amit a szervezet méregtelenítésével érhetünk el. Nézzük is meg, hogyan!

Retek körkép

A retek nagyon egészséges zöldség, ráadásul manapság több fajta is elérhető a hazai piacokon, egész évben, nemcsak tavasszal. Milyen fajtái vannak? Milyen finomságokat lehet készíteni belőle? Valóban vannak gyógyhatásai is? Ezekre a kérdésekre kaphatunk választ a mai cikkünkből!

Bőrszépítő ételek

Az örök fiatalságot ígérő, borsos árú fiatalító krémek helyett nem ártana olyan ételeket, zöldségeket, gyümölcsöket fogyasztani, amik támogatják külsőnk felé irányuló fáradhatatlan törekvéseinket. Életmódunk nemcsak formánkra és immunrendszerünkre hat, hanem bőrünk állapotát is nagymértékben befolyásolja. Fogyasszunk bőrszépítő ételeket!

Érdekességek a csokoládéról

Már attól mosoly húzódik a szánkra, ha csak rá gondolunk. Hát még akkor, ha megesszük! De mit is jelent a "cacau" szó, és vajon csoki-e a fehér csoki?