Menü

Húsz perc alatt kiderülhetnek rejtett betegségeink

  • Dátum: 2014.11.10., 15:33

Reggel kikel az ágyból és fáj minden mozdulat. Elmenne futni, de sajog a térde. Felvenné a kedvenc magas sarkúját, de már a gondolatától is kirázza a hideg. Élete legszebb pillanatait éli át a gyermekvárás hónapjaiban, de egyre elviselhetetlenebb a hátfájás. Órákon át fizikai munkát végez, de végtagjai egyre nehezebben bírják. Nincs olyan korosztály, amely ne lenne érintett mozgásszervi problémákban, de a legtöbben csak súlyos panaszok esetén fordulnak orvoshoz. Egy komplex szűrővizsgálattal nemcsak kezelni lehet egyes betegségeket, hanem megelőzni is.

A mozgás fontos része életünknek, ez alatt pedig nemcsak a sportolást értjük. Ha reggel már úgy kelünk ki az ágyból, hogy sajognak a végtagjaink, ez a kellemetlen érzés egész nap elkísér majd bennünket. Sokan épp a fájdalom miatt csökkentik a mozgást, szervezetünk viszont idővel, további problémákkal és nehézségekkel küzd majd a mozgásszegény életmód miatt. Egy mozgásszervi szűrővizsgálat nemcsak panaszok észlelése esetén, hanem a problémák megelőzése miatt is fontos.

-          A nem megfelelő cipő, a rossz tartás, a túlsúly, a rosszul végzett mozgás mind hatással van végtagjaink egészségére. Megelőzni egy egészségügyi problémát azonban mindig könnyebb és kevesebb fájdalommal, anyagi áldozattal jár, mint egy kialakult elváltozást meggyógyítani – vélekedik Dr. Börzsei-Knoll Veronika lábsebész, ortopéd-traumatológus, az Emineo Egészségügyi és Baleseti Központ egyik szakmai vezetője. – A komplex mozgásszervi szűrővizsgálat ajánlott mindazoknak, akiknek már fáj minden mozdulat, illetve azoknak, akik szeretnék megelőzni az esetleges elváltozásokat, fájdalmakat.

A szakember a vizsgálatot ajánlja kisgyerekes szülőknek, mivel már a fejlődő szervezet esetében is fontos, hogy odafigyeljenek a helyes testtartásra, a boka dőlésére, a lábakra, a gerincre és a csípőre. Ugyancsak ajánlott, hogy várandós nők is kivizsgáltassák magukat, hiszen áldott állapotban a nők csontozata meggyengülhet a magas fokú kálciumelvonás miatt, továbbá a túlsúly miatt is kialakulhatnak mozgásszervi deformitások, bokasüllyedés, hátfájás.

A sportolók és az aktív életet élők számára is fontos az igénybe vett szervezet folyamatos karbantartása, de ne feledkezzünk meg az idősebb generációról sem! Az évek gyarapodásával nem feltétlenül jár együtt a végtag-, derék-, vagy a hátfájdalom.

Kiemelt célcsoport továbbá az álló-, a nehéz fizikai és a sok gyaloglással járó munkát végzők köre. Ők különösen károsíthatják végtagjaikat helytelen lábbeli használata, illetve rossz tartás miatt. Ugyanúgy fontos a szűrővizsgálat azoknak is, akik folyamatosan ülőmunkát végeznek. 

Dr. Börzsei-Knoll Veronika szerint egyébként tanácsos lenne mindenkinek részt venni évente, de legalább kétévente mozgásszervi szűrővizsgálaton, hiszen – még ha nincsenek is panaszai -, súlyos elváltozások derülhetnek ki egy ilyen ellenőrzés során.

A szakorvos feltérképezi a páciens hétköznapi mozgásvilágát, a korábbi sérüléseket, esetleges fájdalmakat. Megvizsgálja a kezet (kézfej, csukló, könyök és váll), a lábat (lábfej, boka, térd, csípő ízület, izmok, szalagok és porcok), de a gerinc és a hát állapota, a test tartása is külön vizsgálat alá esik. Ezután számítógépes talpnyomás mérés segítségével megismerhetőek a láb statikai elváltozásai, illetve felismerhetőek az esetleges fájdalmat nem okozó deformitások. A fájdalommentes vizsgálat alapján egy hőtérképszerű képet kapnak a talp állapotáról, valamint a nyomási és a túlterhelt pontokról, amelyeken gyakorlatilag jár a beteg. A komplex ortopédiai vizsgálat nem vesz többet igénybe 20 percnél.

További információ: www.emineo.hu

Forrás, fotó:
emineo

Mit tegyünk éjszakai köhögés ellen?

Az éjszakai köhögés több okból is kialakulhat, lehet szezonális megfázás, arcüreg- vagy mandulagyulladás, esetleg a fűtési szezonra jellemző száraz levegő vagy akár asztma, allergia miatt. Ha a tünetek tartósan fennállnak, orvosi segítséghez kell fordulni.

Az elliptikus tréner több fantasztikus hatása

Sokak számára a mindennapi futás fájdalmakhoz, sérülésekhez vezethet. Ennek megakadályozása érdekében az aktív helyreállítási edzéseket érdemes beépíteni a futóprogramba, ez ugyanis ad egy kis szünetet, kicsit változtat a rutinon, ez pedig segít fenntartani a motivációt.

A szem védelmét szolgáló vitaminok

A mindennapok során számos tényező veszélyeztetheti szemeink egészségét, így a száraz, meleg levegő, a dohányfüst, a huzat és a képernyő előtti munkavégzés, sőt a stressz is. Az ártalmas külső hatásokkal szemben sokat tehetünk, ha odafigyelünk a kiegyensúlyozott táplálkozásra. Melyek azok a vitaminok, nyomelemek, amelyek szemünk egészsége szempontjából nélkülözhetetlenek?

Jelek, melyek vitaminhiányra utalnak

A vitaminhiánynak számtalan jele lehet: hajunk, körmünk, bőrünk mind árulkodhatnak hiánybetegségről. Szerencsére azonban van megoldás. Összeszedtük a leggyakoribb hiányállapotokat, valamint, hogy mit érdemes fogyasztani ilyen esetben.

Tünetek, amik a túl magas vasszintre hívja fel a figyelmet

A szervezetben a ferritin tárolja a vasat, így az alacsony szintje vashiányra, a magas pedig a vasraktárak fokozott telítettségére utalhat.