Menü

Anyajegy-vizsgálat: télen nyáron fontos

Az anyajegyekre nemcsak a nyári hónapokban érdemes odafigyelni, hanem egész évben. Ha gyanús jelet találunk, fontos a kivizsgáltatás, mert veszélyes melanoma alakulhat ki.

A melanoma az egyik legrosszabb, legveszélyesebb daganattípus, amely gyakran alakul ki anyajegyből. A melanomának magas a halálozási kockázata, éppen ezért érdemes különösen odafigyelni anyajegyeinkre.

Mindannyian hallottuk már, az anyajegyek alapos vizsgálata ajánlott, méghozzá rendszeresen. Az anyajegy formáját, színét, elváltozásait kell figyelni, s ha valami gyanúsat észlelünk, szakemberhez fordulni. Persze ezen kívül kiemelten ajánlott a rendszeres szűrővizsgálat. Érdemes évente egyszer meglátogatni a bőrgyógyászt.

A legveszélyeztetettebb kategóriába azok tartoznak, akik sokat vannak napon (vagy szoláriumban), akiknek korábban már volt ilyen problémájuk, jellemzően a világosabb bőrűek.

Az anyajegyek vizsgálata általában a nyári időszakban kerül terítékre, ám egész évben érdemes odafigyelni, levetetni pedig nyár előtt ajánlott.

Tehát, ha növekedés, szabálytalan alakot, színt, vagy viszketést tapasztalunk, esetleg anyajegyünk megsérül, mindenképpen forduljunk orvoshoz. Akár télen is.

Fotó:
pixabay.com

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!

A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai

Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.

Fényvédők, smink, napsütés

A tudatos bőrápolás alapja, hogy már kora tavasszal, az első napsugarak megjelenésekor elkezdjük a fényvédő krémek használatát, azonban mit tegyünk, ha a fényvédelem mellett a sminkről sem szeretnénk lemondani nyáron?

Létezik krónikus napfényhiány

A D-vitamin a bőrön keresztül termelődik, a természetes napsütés hatására. Zsírban oldódik. Márciustól szeptemberig elegendő a napfény ahhoz, hogy elegendő vitaminhoz jussunk, ám a télen a vitaminkészleteink megcsappannak. Mit okoz a napfény hiánya és mit tehetünk ellene egészségünk megőrzéséért?