Menü

Ezt próbáld ki! - futsal

A futsal azon sportágak táborát gyarapítja, amelyekről kívülről nem látszik (legalábbis nem szembetűnően), milyen borzalmasan megterhelőek és fárasztóak. A sportág emellett izgalmas és látványos is.

A futsal voltaképpen kispályás labdarúgás, a hagyományostól némileg eltérő szabályokkal. A legfontosabb ezek közül, hogy a futsalt négy mezőnyjátékos és egy kapus játssza, míg a hazánkban klasszikus kispályás foci öt plusz egyben zajlik.

A futsalban emellett kisebb a labda, mint a fociban, a játékidő pedig tiszta, azaz a kétszer húsz perc csak akkor pereg, ha játékban van a labda. Van egy rakás olyan szabály, amely eltér a labdarúgásban megszokott rendtől (például hat szabálytalanság után büntető következik, amelyet tíz méterről végeznek el), ettől függetlenül a futsal egyáltalán nem bonyolult játék.

Viszont nagyon megterhelő és fárasztó, ez egyrészt a kisebb létszámnak és a tiszta játékidőnek, másfelől annak köszönhető, hogy rendkívül dinamikus mozgásformáról van szó.

A csapatok az esetek többségében emiatt, illetve taktikai okokból sorokat cserélnek. A futsal ugyanis az erőnlét mellett a taktikáról és a technikáról szól, a felek speciális, összetett és összehangolt mozgásokkal igyekeznek átjátszani az ellenfél védelmét.

A Dél-Amerikából származó sportág népszerűsége Magyarországon kissé hullámzó, most úgy tűnik, megint feljövőben van. A sportág lassan már nálunk is eléri a 30 esztendős kort, ennek ellenére jelenleg csak két profi klub létezik, a Rába ETO és a Berettyóújfalu.

A magyar válogatott néhány évvel ezelőtt volt magasabban jegyzett, manapság inkább úgy fogalmazhatunk, hogy épülőben van.

A csapatok népszerűsége nem véletlenül növekszik, hiszen egyre több élvezetes, izgalmas összecsapást vívnak egymással az egyesületek. Elindult az utánpótlás nevelés is, úgyhogy a jövőben a futsal talán csatlakozik a még mindig kedveltebb kispályás foci szintjéhez, úgy, mint profi az amatőr testvérhez.

Fotó:
Wolf Attila

Spórolás, okosan és egészségesen!

Azt hisszük, hogy spórolni rengeteg megszorítással jár, hogy a garasoskodás valami rossz és rettenetes dolog, ami mindenképpen sok feladással jár. Nem mondom, hogy nincs ára, de sokkal kisebb, mint gondolnánk. A megtakarításunk, pedig kárpótol! A pénztárcánk és a testünk is hálás lesz!

Trendforduló a sminktetoválásban

Az elmúlt öt évben többet fejlődött a sminktetoválás, mint az azt megelőző két évtizedben. A szakmai és technológiai innovációk új stílust teremtettek, melynek fókuszában a személyre szabottság áll. A változás elkezdődött, azonban a szakma megújulása még évekig eltart.

Most mit is akartam csinálni? Avagy: agytápláló ételek

Első körben talán furcsán hangzik, hogy az étkezésünkkel tehetünk a feledékenységünk ellen, pedig valóban megállapítható, hogy egyes tápanyagok hatására javul az agyi vérkeringés, a memória, a koncentrálóképességünk. A memória is befolyásolható az életmódunkkal, az elfogyasztott élelmiszereinkkel.

Te sem tudsz aludni?

Hullafáradtan ágynak esel. Csend, nyugalom, kényelem, gyerekeket is ágyba varázsoltad, végre pihenés! - gondolod. Már elszámoltál százig, ám valamiért mégis a plafont bámulod, nem tudsz aludni, ha mégis óránként felriadsz, folyton az időt nézed,másnap pedig alig bírsz kikelni az ágyból. Ismerős?

30 napig napi 3 liter víz kihívás

Nagyszabású kihívás indul, mindenkit várnak, aki szeretne egészségesebben élni.A kihívás neve: Idd magad egészségesre!
A célja pedig, hogy a résztvevők 30 napon keresztül napi 3 liter vizet igyanak.