Menü

Ezt próbáld ki! - futsal

A futsal azon sportágak táborát gyarapítja, amelyekről kívülről nem látszik (legalábbis nem szembetűnően), milyen borzalmasan megterhelőek és fárasztóak. A sportág emellett izgalmas és látványos is.

A futsal voltaképpen kispályás labdarúgás, a hagyományostól némileg eltérő szabályokkal. A legfontosabb ezek közül, hogy a futsalt négy mezőnyjátékos és egy kapus játssza, míg a hazánkban klasszikus kispályás foci öt plusz egyben zajlik.

A futsalban emellett kisebb a labda, mint a fociban, a játékidő pedig tiszta, azaz a kétszer húsz perc csak akkor pereg, ha játékban van a labda. Van egy rakás olyan szabály, amely eltér a labdarúgásban megszokott rendtől (például hat szabálytalanság után büntető következik, amelyet tíz méterről végeznek el), ettől függetlenül a futsal egyáltalán nem bonyolult játék.

Viszont nagyon megterhelő és fárasztó, ez egyrészt a kisebb létszámnak és a tiszta játékidőnek, másfelől annak köszönhető, hogy rendkívül dinamikus mozgásformáról van szó.

A csapatok az esetek többségében emiatt, illetve taktikai okokból sorokat cserélnek. A futsal ugyanis az erőnlét mellett a taktikáról és a technikáról szól, a felek speciális, összetett és összehangolt mozgásokkal igyekeznek átjátszani az ellenfél védelmét.

A Dél-Amerikából származó sportág népszerűsége Magyarországon kissé hullámzó, most úgy tűnik, megint feljövőben van. A sportág lassan már nálunk is eléri a 30 esztendős kort, ennek ellenére jelenleg csak két profi klub létezik, a Rába ETO és a Berettyóújfalu.

A magyar válogatott néhány évvel ezelőtt volt magasabban jegyzett, manapság inkább úgy fogalmazhatunk, hogy épülőben van.

A csapatok népszerűsége nem véletlenül növekszik, hiszen egyre több élvezetes, izgalmas összecsapást vívnak egymással az egyesületek. Elindult az utánpótlás nevelés is, úgyhogy a jövőben a futsal talán csatlakozik a még mindig kedveltebb kispályás foci szintjéhez, úgy, mint profi az amatőr testvérhez.

Fotó:
Wolf Attila

Anya, ne dobd ki!

Egy kisebb lakás berendezése mindig nagy kihívást jelent, de néha csak egy kis tértisztítás, szelektálás és ötletesség kell ahhoz, hogy otthonunkban mindig rend legyen.

Kend a hajadra, avagy hajpakolások házilag!

Dús és egészséges, tekintélyes és fényes, csillogó hajkorona? Természetes megoldások olcsón és gyorsan? Egyszerű hajpakolások házilag! Nézzünk néhány szépségtippet!

Hajápolási kisokos nyárra

Napfény, izzadás, sós víz, hajszárítás… csak egy átlagos nyár a hajunk számára. A rengeteg káros hatás ellen azonban néhány jó tippel könnyen tehetünk.

Leánybúcsú, ahogyan a menyasszony kívánja

A lánybúcsúkra általában ugyanaz jellemző, mint az esküvőkre: ha a menyasszony boldog, mindenki boldog, de ha a menyasszony ideges, fuss, amerre látsz! Ha pedig abban a helyzetben vagy, hogy te szervezed a lánybúcsút, van pár teendő, amire először nem is gondolsz, hogy a te feladatod. Hogy ne érjen minden teljesen váratlanul, pár ötletet összeszedtünk neked.

Természetes megoldások szúnyogcsípésre

A szúnyogok zümmögésénél talán csak a csípésük okozta duzzanatok, és vöröslő viszkető foltok bosszantóbbak. Néhány egyszerű, természetes és hatékony megoldást mutatunk a szúnyogcsípések kezelésére. Ezek gyorsak, egyszerűek, vegyszerektől mentesek. Egy próbát megér. Most már, csak egy szúnyogra kell várni.