Menü

Ezt próbáld ki! - futsal

A futsal azon sportágak táborát gyarapítja, amelyekről kívülről nem látszik (legalábbis nem szembetűnően), milyen borzalmasan megterhelőek és fárasztóak. A sportág emellett izgalmas és látványos is.

A futsal voltaképpen kispályás labdarúgás, a hagyományostól némileg eltérő szabályokkal. A legfontosabb ezek közül, hogy a futsalt négy mezőnyjátékos és egy kapus játssza, míg a hazánkban klasszikus kispályás foci öt plusz egyben zajlik.

A futsalban emellett kisebb a labda, mint a fociban, a játékidő pedig tiszta, azaz a kétszer húsz perc csak akkor pereg, ha játékban van a labda. Van egy rakás olyan szabály, amely eltér a labdarúgásban megszokott rendtől (például hat szabálytalanság után büntető következik, amelyet tíz méterről végeznek el), ettől függetlenül a futsal egyáltalán nem bonyolult játék.

Viszont nagyon megterhelő és fárasztó, ez egyrészt a kisebb létszámnak és a tiszta játékidőnek, másfelől annak köszönhető, hogy rendkívül dinamikus mozgásformáról van szó.

A csapatok az esetek többségében emiatt, illetve taktikai okokból sorokat cserélnek. A futsal ugyanis az erőnlét mellett a taktikáról és a technikáról szól, a felek speciális, összetett és összehangolt mozgásokkal igyekeznek átjátszani az ellenfél védelmét.

A Dél-Amerikából származó sportág népszerűsége Magyarországon kissé hullámzó, most úgy tűnik, megint feljövőben van. A sportág lassan már nálunk is eléri a 30 esztendős kort, ennek ellenére jelenleg csak két profi klub létezik, a Rába ETO és a Berettyóújfalu.

A magyar válogatott néhány évvel ezelőtt volt magasabban jegyzett, manapság inkább úgy fogalmazhatunk, hogy épülőben van.

A csapatok népszerűsége nem véletlenül növekszik, hiszen egyre több élvezetes, izgalmas összecsapást vívnak egymással az egyesületek. Elindult az utánpótlás nevelés is, úgyhogy a jövőben a futsal talán csatlakozik a még mindig kedveltebb kispályás foci szintjéhez, úgy, mint profi az amatőr testvérhez.

Fotó:
Wolf Attila

Programok egyedül? Miért ne?

Ha eddig meg voltál győződve róla, hogy egyedül nem lehet jó programokat kitalálni, akkor ezeket a sorokat mindenképp el kell olvasnod. Ugyanis rengeteg érdekes dolgot lehet csinálni egyedül: még nyaralni, pihenni, kikapcsolódni is, nem is beszélve az egyéb, nagyon izgalmas programokról.

Borban az igazság és a tavaszi jókedv

Szeged 300. születésnapján újra vár Magyarország legnagyobb bormustrája, a 25. Szegedi Borfesztivál és Szeged Napja Ünnepségsorozat - amelynek neve egyet jelent a világ legbarátságosabb fesztivál-közönségével, a napfény, a borértők és a gyönyörű lányok városában, Szegeden!

Dobjuk fel a konyhát!

A vidám hangulatot, harmóniát nemcsak a kertünkben, teraszunkon, nappalinkban tudjuk megvalósítani, a konyhát is fel lehet dobni hangulatos ötletekkel. Lássuk, hogyan!

Az út szépsége emel fel, nem a cél gyors elérése

Soha nincs késő, hogy valamit elkezdj. Legyen szó egy új munkáról, egy hivatásról, akármilyen kapcsolatról vagy akár egy hobbiról, ami később talán a megélhetésedet is biztosítja

Legyen otthon, csak ne idd meg!

A kóla rendszeres, nagymértékű és hosszú távú fogyasztásának egészségre gyakorolt negatív hatása vitathatatlan, azonban ennek az üdítőnek van egy sor olyan tulajdonsága is, ami miatt mégis érdemes tartani a háztartásban.