Menü

Mit tehetünk a magas koleszterin ellen?

  • Dátum: 2014.11.24., 15:55

A magas koleszterinszint sok ember érintő egészségügyi probléma, amely komoly megbetegedésekhez vezethet. Mit tehetünk ellene?

Szerencsére elég sok mindent. Több eszköz is rendelkezésünkre áll ahhoz, hogy eredményesen csökkenthessük koleszterinszintünket, amely a szív és érrendszeri betegségek nagy részének hátterében áll.

Az első és legfontosabb az életmód. Ugyan a magas koleszterinnek genetikai háttere is lehet, a dohányzás, az alkoholfogyasztás és a táplálkozás mindenképpen befolyásolja. Ahogyan az is, hogy mennyit mozgunk, sportolunk.

Létezik úgynevezett „rossz” és „jó” koleszterin, természetesen a cél az, hogy előbbi szintje maradjon a normális határérték alatt. Koleszterinszintünket ma már magunk is megmérhetjük, a gyógyszertárakban például kaphatóak ehhez szükséges eszközök, de háziorvosunktól is kérhetjük az ellenőrzést. Az ellenőrzés nagyon fontos, mert a tapasztalatok azt mutatják, hogy az emberek jelentős része csak akkor szembesül a problémával, amikor az már túlzott méreteket ölt.

A megfelelő életmód mellett tehát a tudatosság, a rendszeres szűrés is lényeges.

Az életmódon belül nagy szerepe van a táplálkozásnak, annak ellenére, hogy a vérben keringő koleszterin nagyobb részét szervezetünk termeli, csak kisebb arányban visszük azt be kívülről.

Ebből a szempontból a telített zsírsavakat illik elkerülni, ugyanakkor újabb kutatások szerint a rostdús életmód is kedvező hatással lehet a koleszterinszintünkre.

Fotó:
pixabay.com

Amit a só fogyasztásáról tudni kell

Nagyon felkapott téma az egészséges táplálkozás terén a kevesebb só fogyasztása, de azért nem jó átesni a ló túloldalára. Sóra szüksége van a szervezetnek, de nem mindegy mennyire és milyenre.

A szem védelmét szolgáló vitaminok

A mindennapok során számos tényező veszélyeztetheti szemeink egészségét, így a száraz, meleg levegő, a dohányfüst, a huzat és a képernyő előtti munkavégzés, sőt a stressz is. Az ártalmas külső hatásokkal szemben sokat tehetünk, ha odafigyelünk a kiegyensúlyozott táplálkozásra. Melyek azok a vitaminok, nyomelemek, amelyek szemünk egészsége szempontjából nélkülözhetetlenek?

Jön a gofri világnapja!

Édes emlékezésre hívjuk a kedves olvasókat! Már meg sem lepődünk az abszurdabbnál abszurdabb világnapokról olvasva, de most tegyünk egy kivételt és beszéljünk arról, hogy március 25-én van a gofri világnapja!

A homoktövis fogyasztásának lehetőségei

A homoktövis névvel sokfelé találkozhatunk, nem csak gyógynövényként emlegetve, hanem ételek és italok alapanyagaként, de nézzük, hogy a belőle készült dolgokat mire használhatjuk.

A torma nem csak húsvétkor hasznos

A hazai tormafogyasztás nagyrészt az ünnepekhez kötődik: húsvétkor és karácsonykor kuriózumként kerül a torma az asztalra, de kevesen fogyasztják azt rendszeresen. Holott tormát, valamint a belőle készült krémet az év szinte minden időszakában kapni a boltokban. Valamint ezerszínű felhasználása mellett, számos pozitív hatása is van, amely miatt érdemes időközönként fogyasztani