Menü

Nagyszerű C-vitamin

  • Dátum: 2014.12.03., 19:18

A C-vitamin áldásos hatásairól nem lehet eleget beszélni, főleg a téli hónapokban fontos az immunrendszerünket erősíteni segítségével.

Köztudott ugyanis, hogy megfázásos, illetve influenzás megbetegedések esetén C-vitaminnal enyhíthetjük a tüneteket és lerövidíthetjük a gyógyulás időtartamát is.

Ráadásul megelőzés szempontjából is hasznos segítőnk lehet, ezért nem mindegy hogy milyen mennyiségben áll szervezetünk rendelkezésére. A C-vitamint szervezetünk nem tudja előállítani, ezért oda kell figyelnünk, hogy étrendünkben szereplő élelmiszerek milyen minőségben és mennyiségben tartalmazzák a vitamint. A felnőttek ajánlott napi C-vitamin mennyisége 80 mg, de vannak olyan szakvélemények is, melyek akár napi 1000 mg C-vitamin bevitelt is szükségesnek tartanak a hatásos megelőzés érdekében.

A C-vitamin összetett módon támogatja immunrendszerünket: késlelteti a sejtek öregedését, segíti a vas felszívódását, erősíti az érfalakat, és ellenállóvá teszi szervezetünket a gyakori fertőzésekkel szemben.

Szervezetünk számára a következő ételekkel biztosíthatjuk a C-vitamin utánpótlását: káposzta, citrusfélék, paprika, csipkebogyó. Fontos azonban tudni, hogy ételeink, főleg a feldolgozás (pl.:főzés) következtében jelentős vitamin mennyiséget vesztenek, így ajánlatos film-, vagy rágótabletták útján is vitaminhoz juttatni szervezetünket.

Gyakori megfázás, általános gyengeség, vagy nyálkahártya-vérzékenység esetén joggal gyanakodhatunk arra, hogy nem elegendő C-vitamin áll szervezetünk rendelkezésére, mivel ezek a tünetek a vitamin leggyakoribb hiánytünetei.

Fotó:
pixabay.com

Mit tegyünk éjszakai köhögés ellen?

Az éjszakai köhögés több okból is kialakulhat, lehet szezonális megfázás, arcüreg- vagy mandulagyulladás, esetleg a fűtési szezonra jellemző száraz levegő vagy akár asztma, allergia miatt. Ha a tünetek tartósan fennállnak, orvosi segítséghez kell fordulni.

Az elliptikus tréner több fantasztikus hatása

Sokak számára a mindennapi futás fájdalmakhoz, sérülésekhez vezethet. Ennek megakadályozása érdekében az aktív helyreállítási edzéseket érdemes beépíteni a futóprogramba, ez ugyanis ad egy kis szünetet, kicsit változtat a rutinon, ez pedig segít fenntartani a motivációt.

A szem védelmét szolgáló vitaminok

A mindennapok során számos tényező veszélyeztetheti szemeink egészségét, így a száraz, meleg levegő, a dohányfüst, a huzat és a képernyő előtti munkavégzés, sőt a stressz is. Az ártalmas külső hatásokkal szemben sokat tehetünk, ha odafigyelünk a kiegyensúlyozott táplálkozásra. Melyek azok a vitaminok, nyomelemek, amelyek szemünk egészsége szempontjából nélkülözhetetlenek?

Jelek, melyek vitaminhiányra utalnak

A vitaminhiánynak számtalan jele lehet: hajunk, körmünk, bőrünk mind árulkodhatnak hiánybetegségről. Szerencsére azonban van megoldás. Összeszedtük a leggyakoribb hiányállapotokat, valamint, hogy mit érdemes fogyasztani ilyen esetben.

Tünetek, amik a túl magas vasszintre hívja fel a figyelmet

A szervezetben a ferritin tárolja a vasat, így az alacsony szintje vashiányra, a magas pedig a vasraktárak fokozott telítettségére utalhat.