Ételallergia: rosszabb, mint az érzékenység
- Dátum: 2014.12.15., 15:35
Pontosan nem tudjuk az okát, de az biztos, hogy a táplálék allergiások száma folyamatosan nő. Az allergia nem egyenlő az ételérzékenységgel, általában sokkal súlyosabb annál. Illik odafigyelni rá.
Nagyon úgy tűnik, hogy az allergiások számának növekedése a modern élet, és modern táplálkozás hozadéka. A gyerekek nagyobb arányban allergiások, de ezt a legtöbb esetben idővel, az immunrendszer és az emésztőrendszer fejlődésével kinövik.
A dolog nem túl kellemes és elég veszélyes is lehet, mégis a fókusz elsősorban az ételérzékenységen van.
Az érzékenység (például a laktózérzékenység) is kellemetlen, életet nehezítő probléma, de messze nem annyira súlyos, mint az allergia. Az allergia egy heves immunválasz, amelyet egy minimális mennyiség is kiválthat az adott táplálékból. A szervezet úgy érzi, idegen, veszélyes anyaggal találkozik, és a rosszullét viszonylag hamar, maximum egy-két órán belül jelentkezik.
Aki arra gyanakszik, hogy ilyen problémája van, érdemes haladéktalanul felkeresnie az orvosát.
A felnőttkori allergia sajnos elég tartós, nagyon ritka az, hogy elmúlik. Persze odafigyeléssel és megfelelő diétával jól kordában lehet tartani. A legtöbbször a mogyoró, a dió, a tej, a tojás és a szója okozza, de lehet a kagyló is a ludas. A felsoroltakon kívül természetesen bármely más étel is okozhat allergiát.
Az allergiásoknak érdemes tisztában lenniük betegségük részleteivel, illetve azzal, hogyan tudják kezelni az esetleges rosszullétet, sokkot. A tudás és a felkészültség akár életet is menthet.
Fotó:
Pixabay.com
Sör a női és férfi szépségért és fiatalságért
Hogyan fiatalít, szépít? Jótékony az alvásra és az intelligenciára. Hogyan használjuk a sört külsőleg? Kutatási eredmények a sör hatásáról.
Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel
A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!
A kígyóuborka meglepő hatásai
A kígyóuborka amellett, hogy sokoldalúan felhasználható a konyhában, a szervezetre is számos jótékony hatással bír, ami messze túlmutat a szem alatti karikák eltüntetésében.
A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai
Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?
Mézbogyó - ültesd, csodáld, termeszd, használd fel
Szeretjük a környezetünkben a bokrokat, amik szép zöldek, de ha még termést is hoznak, ami még ehető is, egészséges is és finom is, akkor az csak egy aduász lehet. Ismerd meg a mézbogyót!