Menü

Idősellenes a társadalmunk

Érdekes módon Magyarországon különösen magas a településeken fellelhető nyugdíjasklubok száma. Ez egyrészt jó, mert azt jelzi: keresik egymás társaságát, a közös időtöltés lehetőségét. Másrészt mutatja, hogy szervezett érdekvédelemre van szükségük. Nem mellékesen a demográfiai adatok szerint a társadalom elidősödik, nem csoda hát, ha egyre inkább szaporodnak a különböző nyugdíjasklubok. Ez azonban még inkább jelzi, hogy milyen nagy szükség van arra, hogy ne felejtsük el az idős korú embereket, és formáljuk a társadalom idős emberekhez való hozzáállását.

Fontos, hogy egyszerre legyen jelen a felülről és az alulról jövő kezdeményezés: az alulról jövő kezdeményezés fontosságát az idős személyek „láthatatlansága” jelzi: sok esetben élethelyzetük miatt visszahúzódóvá válnak, életlehetőségeik beszűkülnek, betegségük, magányosságuk miatt úgymond eltűnnek a társadalom szeme elől. Ezért helyzetük lappangó problémává válik, ami jelen van, mégis viszonylag kevesen ismerik. Azonban éppen emiatt fontosak a felülről jövő kezdeményezések: a nagyobb szervezetek, önkormányzatok, valamint az állami segítség – ez egy olyan probléma, amit nem tud megoldani csupán a privát kezdeményezés.

Az időseket illető pozitív szemlélet hiányának további oka a fogyasztói társadalom: az öregkort megélőket kevésbé tekintik potenciális vásárlónak, a szépségipar pedig gyakorlatilag azt hirdeti, hogy hogyan kerülhetnéd el minél inkább, hogy látsszon rajtad az életkorod. Ennek érdekében hajfestékek, ránctalanítókrémek és plasztikai műtétek kiválóságát hirdetik – ezeket lehetőleg minél fiatalabb korban kezdjék el használni az emberek, mintegy „megelőzésképpen”. Ezzel is azt hirdetik: ne akarj öreg lenni, és ne akarj annak látszani, ez valamiféle „kerülendő” dolog. Az idős személyeket inkább a gyógyszerek, vitaminok és fogsorragasztók  reklámjai célozzák, és sok cég nem ismeri fel, hogy milyen komoly potenciális vásárlóerőt rejt ez a korosztály. Hiszen nehéz anyagi helyzetük ellenére lehetőségeikhez képest sokat költenek: saját igényeikről egyre inkább lemondva szeretteik, családtagjaik javára fordítják a pénzbeli erőforrásaikat.

Figyelem: az ünnepek idején még jobban figyeljünk oda az idősekre! Ilyenkor még inkább magányosnak érezhetik magukat, többen pedig az ünnepi előkészületek miatt akkor is kimozdulnak, ha máskor nem szoktak. Igyekezzünk segíteni nekik, látogassuk őket gyakrabban, és minderre hívjuk fel gyermekeink figyelmét is! 

Fotó:
pixabay.com

Tippek a tavaszi hétvégére, hogy ne csak otthon ülj

A hosszú, keservesen múló tél után végre itt a tavasz, és az átlagos hétvégéken túl ,részünk lesz még pár hosszú hétvégében is. Az így felszabaduló időnket megéri hasznosan tölteni. Félretenni egy kicsit a munkát, a tanulást, és kikapcsolódni, vagy belekezdeni valami újba. Tervezzünk!

Hennafestés otthon

A hennáról szóló korábbi cikk folytatása. Bepillantást nyerhetünk az otthoni hennafestés folyamatába, és tippeket kaphatunk a tartós minta megalkotásához. Megtudhatjuk, miben más egy afrikai és egy indiai minta…

Kezdődik a henna szezon! Neked volt már?

A hennát itthon, leginkább a tavaszi és nyári fesztiválok testfestékeinek alapanyagaként ismerik. Ennél, azonban sokkal több van ebben a csodás növényben...hogy mik ezek? Mégis, milyen fajtái vannak? Mire van szükségem, ha otthon kevernék henna pasztát? Nézzük!

A helyes cipő kiválasztása, avagy mi alapján válasszunk?

Ha cipőt vásárolunk általában nem a praktikusságot, lábunk védelmét tartjuk szem előtt, hanem a színeket, stílust és a legújabb modelleket. Pedig számos bajunk is származhat belőle. Gondolok itt a láb-, gerinc-, derékfájásra, de, akár fejfájást is okozhat. Mégis, akkor mi alapján válasszunk cipőt?

Legjobb csapatépítő játékok a közösség erősítésére

Az egymással való munka, sokszor ütközik akadályokba, nézeteltérésekbe. Ilyenkor érdemes csapatépítő tréningeket tartani – akár néhány könnyű, de vicces feladat által.