Menü

Kinyílik a világ a speciális biciklikkel

A dombóvári fogyatékos személyekkel foglalkozó PRESIDIUM Közhasznú Egyesület rendhagyó ötlettel állt elő: kétféle speciális kerékpárt vásárolt, hogy azoknak is megnyithassa a kerékpáros élmények tárházát, akik önállóan nem lennének képesek biciklizni.

Így kétféle kerékpárt vásárolt a szervezet: az egyik egy kerekesszékes kerékpár, egy háromkerekű eszköz, melynek az elejére könnyedén rá lehet gurítani a kerekesszéket, és becsatolás után a „riksa” már indulhat is, hogy az elektromotorral is kapható eszközzel könnyedén útra keljenek. A másik pedig egy szintén speciális tandemkerékpár, melynek második utasaként vak, autista, vagy más fogyatékossággal élő felnőttek és gyerekek tekerhetnek. Mindezzel a szervezet nem titkolt célja, hogy kinyissa a világot a fogyatékos személyeknek, valamint az idős, továbbá rehabilitáció alatt álló embereknek. Ugyanis a kerékpárokkal egy különleges szolgáltatást indítanak a városban: nemcsak az intézmény szárnyai alatt állóknak biztosítanak élményeket, hanem a dombóvári idősek otthonában élőknek, valamint a Dombóvár-Gunarason található rehabilitációs központban lévő személyeket is szállítják, és számukra városnéző, valamint taxi-szolgáltatást biztosítanak a különleges biciklikkel.

És ez még nem minden: a kerékpározáshoz olyan plusz élményeket szeretnének kapcsolni, minthogy a városnéző út alatt érdekes tájékoztató hang- és képanyagot nézegethetnek az éppen szállított személyek, az élményeiket pedig fotókkal és videókkal is rögzítik, hogy maradandó legyen a számukra.

A különleges és rendhagyó kerékpáros élmények nem titkolt célja a gyógyulás, a fejlesztés, a kimozdítás. Ugyanis a világ tágítása mindig egészségmegőrző, sőt testi és lelki egészségfejlesztő hatással van. Azokra ez hatványozottan érvényes, akiknek egyéb módon nem lenne lehetőségük biciklizni.

Sajnálatos módon ezek az eszközök nem olcsóak, a holland gyártmányú speciális kerékpárokat és a szolgáltatás kiépítését a Norvég Civil Támogatási Alap segítségével valósíthatja meg az egyesület. Bíznak azonban benne, hogy a befektetés megtérül, és az élményterápia hatásos lesz  - ha már csak egy kicsit is teljesebb életet tudnak biztosítani a kerékpározásban korábban akadályozott embereknek, akkor megérte… 

Fotó:
pixabay.com

Koszos hatású farmer és cipő egy vagyonért?

A minap olvastam, hogy Jennifer Lopez egy piszkos, de elképesztően drága farmerban járta New York utcáit. A művésznőről tudjuk, hogy szereti kipróbálni és megmutatni az újabbnál újabb stílusirányzatokat, ám ezúttal lehet, hogy kicsit túllőtt a célon? Egy koszos farmerban járta New York utcáit, amelynek ára megdöbbentő.

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.

Miért fontos a csapatépítés?

A helyi rádióban valamelyik nap a csapat építő tréningek fontossága, haszna volt a téma, így már akkor megfogalmazódott bennem, hogy erről a témáról érdemes írni. Mi a csapatépítés lényege, hogy zajlik, miért van rá szükség és kiknek ajánlott, ezekről szól mai cikkünk.

Vásárlásmánia

Bár a vásárlásmánia az egészségünkre nézve nem olyan káros szenvedély, mint például az alkohol- vagy drogfüggőség, mégis a szociális életünket nagyban károsíthatja, ezért fontos figyelni már a kezdő intő jelekre is.