Menü

Ne főzz porból, keverj magadnak!

Rohanó világunkban egyre népszerűbbek a fűszerkeverékek, a különböző instant ételporok, készételek, ízesítők. A hétköznapi vásárló nem is sejti, hogy mennyi felesleges és egészségtelen adalékanyag lehet ezekben az étel-alapanyagokban. Pedig a legtöbb egyáltalán nem különleges, és magunk is könnyen össze tudunk állítani hasonlót pici időráfordítás szükséges csak hozzá. Megéri az egészségünk érdekében!

Hogy mik lehetnek ezekben a készítményekben, amik egészségtelenek? Ízfokozók, tartósítószerek, mesterséges aromák, cukor… Így nemcsak hogy természetellenesek, hanem még hizlalóak is lehetnek ezek a keverékek! Nagyon sokan már azt sem tudják, hogyan nélkülözzék például a fűszerkeverékeket. Pedig nagyon egyszerű: a hasonló ízhatás elérésének érdekében olvassuk el az eredeti készítmény összetevőit, majd válogassunk össze hasonlókat, és keverjük össze magunk a fűszereket, vagy a szószt. Lehet, hogy egyszerűbb rászórni valamit az ebédre, ami vöröshagymaport (!) tartalmaz, de ugye nem gondoljuk, hogy ez valóban jó megoldás?

Ha valaki sok ilyen készítményt használ, akkor elképzelhető, hogy eltart egy ideig, mire átszokik a friss, valódi, és ízfokozómentes ételekre. Ugyanis az ízfokozók rendelkeznek azzal a vásárlót fogva tartó tulajdonsággal, hogy becsapják érzékeinket, és finomabbnak érezzük a velük készült ételt, mintha eredeti alapanyagokból készült volna. Ha viszont egyszer már hozzászokunk, vagy újra rászokunk a valódi összetevőkhöz, akkor hirtelen furcsának, műnek érezhetjük ezeket a porokat és gyári fűszerkeverékeket, szószokat.

Mindenképp érdemes házilag kísérletezni, mert a legtöbb ilyen élelmiszer nem tartalmaz olyan különleges hozzáadott értéket, amelyet mi magunk ne tudnánk helyettesíteni. A legtöbb már általunk is ismert fűszereket rejt, valamint alapanyagokat helyettesít. Persze az ember egy stresszes, rohanó időszakban könnyen elcsábul, idő hiányában egyszerűbb ilyesmit leemelni a boltok polcairól, amit csak rá kell önteni a húsra, vagy hozzáadni a süteményhez. Dolgozzunk hát előre: mi is összeállíthatunk otthon saját fűszerkeverékeket (túlzott kreativitás sem kell hozzá, ha esetleg ettől tartanánk, hiszen csak le kell másolnunk nagyjából a bolti keverék összetevőit), amit aztán csak fel kell használni igény szerint. Aki tart ettől, az inkább a bioboltok polcain és gourmet üzletekben keresgéljen, mert már egyre több természetes fűszerkeverék áll rendelkezésre. 

Fotó:
pixabay.com

Zabkása, arcradír, hajpakolás

A zab nagyon népszerű, olcsó és egészséges élelmiszerünk. Magas rost és gazdag E- illetve B-vitamintartalma mellett számos gyulladáscsökkentő anyagot is tartalmaz, a bőrnek is valóságos csodaszer, ne csak együk, külsőleg is szépüljünk tőle!

…és nem lesz unalmas a cukkini!

A cukkini rendkívül népszerű zöldségünk, kalóriatartalma elenyésző, szénhidrát benne alig, zsír szinte nulla, diétázóknak valóságos főnyeremény. Miért ne használnánk, akár édes, akár sós ételekhez?

Vitaminok hatása szervezetünkre

Vitaminokat naponta viszünk be a szervezetünkbe, akár az étrendünkön keresztül, akár vitamin-készítmények formájában. Ám így is előfordulhat, hogy némelyikből hiányt szenvedünk. Hogy melyiknek milyen hatása van, és hogyan pótolhatjuk, az ebből a cikkből kiderül.

Furcsa ételek, melyeket szeretünk

Az emberek ízlése az ételek terén eléggé különböző. De néhányan vannak, akik a különösen szokatlan ízek párosítását kedvelik. És rá kell jönnünk, hogy néha nem is alaptalanul. Mutatunk néhány különös párosítást, amelyet sokan szeretnek.

Bőrbarnító ételek

Létezik néhány olyan étel, melyet könnyen segítségül hívhatunk, ha a nyári bőrszínt szeretnénk megőrizni. Melyek ezek és hogyan hatnak, erről szól mai írásunk.