Menü

Ne főzz porból, keverj magadnak!

Rohanó világunkban egyre népszerűbbek a fűszerkeverékek, a különböző instant ételporok, készételek, ízesítők. A hétköznapi vásárló nem is sejti, hogy mennyi felesleges és egészségtelen adalékanyag lehet ezekben az étel-alapanyagokban. Pedig a legtöbb egyáltalán nem különleges, és magunk is könnyen össze tudunk állítani hasonlót pici időráfordítás szükséges csak hozzá. Megéri az egészségünk érdekében!

Hogy mik lehetnek ezekben a készítményekben, amik egészségtelenek? Ízfokozók, tartósítószerek, mesterséges aromák, cukor… Így nemcsak hogy természetellenesek, hanem még hizlalóak is lehetnek ezek a keverékek! Nagyon sokan már azt sem tudják, hogyan nélkülözzék például a fűszerkeverékeket. Pedig nagyon egyszerű: a hasonló ízhatás elérésének érdekében olvassuk el az eredeti készítmény összetevőit, majd válogassunk össze hasonlókat, és keverjük össze magunk a fűszereket, vagy a szószt. Lehet, hogy egyszerűbb rászórni valamit az ebédre, ami vöröshagymaport (!) tartalmaz, de ugye nem gondoljuk, hogy ez valóban jó megoldás?

Ha valaki sok ilyen készítményt használ, akkor elképzelhető, hogy eltart egy ideig, mire átszokik a friss, valódi, és ízfokozómentes ételekre. Ugyanis az ízfokozók rendelkeznek azzal a vásárlót fogva tartó tulajdonsággal, hogy becsapják érzékeinket, és finomabbnak érezzük a velük készült ételt, mintha eredeti alapanyagokból készült volna. Ha viszont egyszer már hozzászokunk, vagy újra rászokunk a valódi összetevőkhöz, akkor hirtelen furcsának, műnek érezhetjük ezeket a porokat és gyári fűszerkeverékeket, szószokat.

Mindenképp érdemes házilag kísérletezni, mert a legtöbb ilyen élelmiszer nem tartalmaz olyan különleges hozzáadott értéket, amelyet mi magunk ne tudnánk helyettesíteni. A legtöbb már általunk is ismert fűszereket rejt, valamint alapanyagokat helyettesít. Persze az ember egy stresszes, rohanó időszakban könnyen elcsábul, idő hiányában egyszerűbb ilyesmit leemelni a boltok polcairól, amit csak rá kell önteni a húsra, vagy hozzáadni a süteményhez. Dolgozzunk hát előre: mi is összeállíthatunk otthon saját fűszerkeverékeket (túlzott kreativitás sem kell hozzá, ha esetleg ettől tartanánk, hiszen csak le kell másolnunk nagyjából a bolti keverék összetevőit), amit aztán csak fel kell használni igény szerint. Aki tart ettől, az inkább a bioboltok polcain és gourmet üzletekben keresgéljen, mert már egyre több természetes fűszerkeverék áll rendelkezésre. 

Fotó:
pixabay.com

Két ízletes étel zsenge zöldbabból

Ha van a kertedben zöldbab, vagy nincs, de szereted, akkor ideje, hogy pár új receptet is kipróbálj. Szerencsére rengeteg módon fel lehet használni, így a kreativitásodat most a konyhában is kiélheted.Recept tippek következnek...

...meg a kakaósat, a fahéjasat, a lekvárosat....

Édesen és sósan is fogyasztjuk. Számtalan verziója létezik. Elkészítése országonként más és más. A legkedveltebb töltelékek a kakaó, fahéj, túró, mák, különböző pudingok. Sós változata közül ismert: a hortobágyi húsos palacsinta, de gombával, és más zöldségekkel megtöltve is elkészíthető. Gyerekkorodban melyik volt a kedvenced?

Ez zsír!

A zsír a barátunk. Hallani gyakran. Mondjuk én azért ezt így soha nem jelenteném ki, de tény, hogy bizonyos zsírsavak nagyon jótékony hatásúak számunkra, míg más zsírok igencsak kerülendők! Most akkor, hogy is van ez?

Grillszezon-nemcsak húsimádóknak!

Bár a kerti grillezés, tárcsán sütés összekapcsolódik nálunk a gondosan bepácolt húsokkal, szalonnasütéssel, ám nem feltétlen kell kizárólag húsos fogásokban gondolkodni, a vegetáriánusoknak is jutnak finom falatok egy kerti partin. Tűzzünk néhány vegetáriánus ételt a nyársra!

Rostban gazdag ételek

A növényi rostok a szervezet számára nem hasznosítható anyagok közé tartoznak, fogyasztásuk mégis elengedhetetlen azok számára, akik egészségesen szeretnének étkezni. Mutatok pár ötletet, ha nem tudod, hogyan fedezd a napi rostbeviteledet.