Menü

Komoly veszélyek leselkednek ránk

  • Dátum: 2015.01.01., 19:43

A tél veszélyes évszak. Legalábbis a statisztikák azt bizonyítják, hogy ilyenkor leselkedik ránk a legtöbb, sérülést, vagy akár halált okozó dolog.

Télen az emberek a legtöbb időt bent, fedett helyen, általában otthon töltik, ennek ellenére számos potenciális veszélyforrás leselkedik ránk ebben az időszakban.

A legtöbb természetesen a hűvös idővel, a hideggel, a mínuszokkal kapcsolatos. Az utak veszélyesek, hiába takarítják, sózzák, és jégmentesítik számos egyéb módon őket, száz százalékos biztonság nincs, sokan ráadásul felkészületlenül, megfelelő felszereltség (például téli gumi) nélkül ülnek autóba. Az utak mellett természetesen a járdákon is nagyon oda kell figyelni, az elcsúszás csak odáig vicces, ha a fenekünkre huppanunk, igen komoly sérüléseket is össze lehet hozni pillanatok alatt.

A kihűlés szintén valós probléma, nemcsak az utcán, hanem akár lakásokban, házakban is.

A fűtési szezonban a szén-monoxid mérgezés is gyakran szed áldozatokat, nem múlik el úgy tél, hogy nem történne haláleset. A kémények és a fűtési berendezések rendszeres ellenőrzése mellett érdemes (megbízhatóan működő) riasztót is beszerezni.

A betegségek ebben az időszakban könnyen terjednek, ez az oka a különféle járványoknak. A balesetekhez, sérülésekhez hozzájárulhat az év végi fáradtság, valamint az ünnepi készülődés okozta kimerültség is.

A karácsony és a szilveszter ráadásul fokozottan „alkohol-veszélyes”, azaz ezekben a napokban rendszerint az átlagosnál több alkoholos italt fogyasztunk, ami immunrendszerünk gyengítésétől kezdve egészen az ittas vezetésig több oldalról is problémát okozhat életünkben.

Fotó:
pixabay.com

Szorongáscsökkentő gyógynövények egyenesen a természetből

Manapság sajnos vírusként terjed a szorongás, a stressz és a depresszió, amelyek népbetegségnek számítanak. Az elmét rendszeresen tisztítani kell relaxációval, pihenéssel. A gyógynövények varázserővel hatnak egy fáradságos, kihívásokkal teli napon.

Mit egyen a gyerek, ha sportol?

Fociedzés vége, este fél hét: a fiam farkaséhesen esik be a kocsiba, bizonyára sok szülőnek ismerős ez a szitu. Köztudott, hogy a megfelelő vitaminok és tápanyagok bevitele egy sportoló gyerek életében mennyire fontos.

Véradás egészségre gyakorolt hatásai

Manapság az emberi szervezet az egyetlen forrás, ahonnan vérhez juthatnak a rászorulók, ezért nagy szükség van arra, hogy minél több egészséges ember adakozzon. Egy nemrégiben megjelent tanulmány szerint azon túl, hogy ezzel akár életeket is menthetünk, még az egészségünket is óvjuk általa.

Betegek világnapja: sok népbetegség megelőzhető lenne helyes korai táplálással

Magyarországon a diabétesz, az elhízás és a kardiovaszkuláris betegségek is egyre többeknek okoznak problémát, pedig a népbetegségek megelőzésért mi magunk tehetünk a legtöbbet. Immunrendszerünknek fontos szerepe van többek között a betegségek elkerülésében és egészségünk megőrzésében, ezért érdemes kiemelt figyelmet fordítani védekezőképességünk megerősítésére. 1993 óta február 11-én tartják a betegek világnapját, amelynek alkalmából az Első 1000 Nap elnevezésű egészségügyi tájékoztató kampány szakemberei a betegségmegelőzés és a kisgyermekkori immun erősítés fontosságára hívták fel a figyelmet.

Az alkohol és a depresszió kapcsolata

Az italproblémákkal küszködők depressziós tünetei gyakran a túlzott alkoholbevitel fogyasztása után alakulnak ki. Sajnálatos módon nagyon sokakat érint manapság ez a téma. Nem is beszélve arról, hogy egy bulit sem tudunk már elképzelni legalább két pohár ital nélkül.