Menü

Komoly veszélyek leselkednek ránk

  • Dátum: 2015.01.01., 19:43

A tél veszélyes évszak. Legalábbis a statisztikák azt bizonyítják, hogy ilyenkor leselkedik ránk a legtöbb, sérülést, vagy akár halált okozó dolog.

Télen az emberek a legtöbb időt bent, fedett helyen, általában otthon töltik, ennek ellenére számos potenciális veszélyforrás leselkedik ránk ebben az időszakban.

A legtöbb természetesen a hűvös idővel, a hideggel, a mínuszokkal kapcsolatos. Az utak veszélyesek, hiába takarítják, sózzák, és jégmentesítik számos egyéb módon őket, száz százalékos biztonság nincs, sokan ráadásul felkészületlenül, megfelelő felszereltség (például téli gumi) nélkül ülnek autóba. Az utak mellett természetesen a járdákon is nagyon oda kell figyelni, az elcsúszás csak odáig vicces, ha a fenekünkre huppanunk, igen komoly sérüléseket is össze lehet hozni pillanatok alatt.

A kihűlés szintén valós probléma, nemcsak az utcán, hanem akár lakásokban, házakban is.

A fűtési szezonban a szén-monoxid mérgezés is gyakran szed áldozatokat, nem múlik el úgy tél, hogy nem történne haláleset. A kémények és a fűtési berendezések rendszeres ellenőrzése mellett érdemes (megbízhatóan működő) riasztót is beszerezni.

A betegségek ebben az időszakban könnyen terjednek, ez az oka a különféle járványoknak. A balesetekhez, sérülésekhez hozzájárulhat az év végi fáradtság, valamint az ünnepi készülődés okozta kimerültség is.

A karácsony és a szilveszter ráadásul fokozottan „alkohol-veszélyes”, azaz ezekben a napokban rendszerint az átlagosnál több alkoholos italt fogyasztunk, ami immunrendszerünk gyengítésétől kezdve egészen az ittas vezetésig több oldalról is problémát okozhat életünkben.

Fotó:
pixabay.com

Az esti étkezésben rejlő praktikák

Egyesek szerint este vétek kalóriát juttatni szervezetünkbe, hiszen arra a mozgáshiány miatt nincs szükségünk, azt testünk nem fogja elégetni, hanem testzsírként raktározza el.

Bőrfeszesítő ételek

Ha végleg le akarsz számolni a gödröcskékkel, akkor azt csak úgy érheted el, ha minden fronton támadást indítasz a cellulitisz ellen.

Van-e olyan, hogy túl sok alvás?

Hogy a kialvatlanság káros, arról mindnyájan hallottunk már, de valahogy sokkal nehezebb elképzelni, hogy létezik túlalvás is. Lehet, hogy csak azét, mert a mai világban a pihenésre is egyre kevesebb időnk jut, ezért el sem tudjuk képzelni, hogy azt túlzásba is lehet vinni.

Ha kell egy kis energia…

Napi energiaszintünk nagymértékben növelhető, ha bizonyos ételeket fogyasztunk. Nincs szükség három-öt presszókávéra délelőtt és energiaitalokra, drága étrend-kiegészítőkre, elég, ha kipróbáljuk a következő tíz szuperételt!

Ételek, melyek öregítenek

Ha az egészséges életmód jegyében élünk (de akkor is, ha még nem) tudnunk kell róla, hogy léteznek alattomos kis ételek, amelyek öregítenek bennünket. Melyek ezek és hogy kerülhetjük el őket?