Menü

Ezt próbáld ki! – Karate

A küzdősportoknak rengeteg típusuk van, az egyik legnépszerűbb mindenképpen a karate, amely maga is összefoglaló név. Hazánkban is nagyon sokan űzik.

A karate japán szó, magyarul üres kezet jelent. Kevesen tudják, hogy mindössze a 20. század eleje óta létezik, persze elődje, elődei már hosszú évszázadokon át végigkísérték India, Kína és Japán történelmét. Magát a modern karatét Funakosi Gicsin mester alapította meg, de a korábbi mozgásformákat egységesítő küzdősport gyorsan több ágra bomlott. A legismertebb két stílus a shotokan és a kyokushin ág, ezeket Magyarországon is rengetegen űzik.

A karate hazánkban többek között a filmiparnak köszönheti népszerűségét, a Bruce Lee-n (aki a kungfu mellett számos más stílust is kedvelt) és társain szocializálódott emberek gyorsan megszerették a keleti harcművészeteket, nagyon sok fiatal és gyerek vágott és vág bele a különböző ágak űzésébe. Iskolák karolták fel a sportot és klubok alakultak.

Az embereknek az is szimpatikus volt, hogy a karate messze nemcsak sport és mozgásforma, azaz nemcsak a fizikumról és az önvédelemről szól. A koncentráció, a figyelem, a fegyelem, a lelki ráhangoltság – ezek mind-mind jelentős szerepet játszanak a karate-oktatásban. Ahogyan mondani szokták, a karate speciális életmódot is jelent.

Az eredeti filozofikus szemlélet mellett persze a karaténak mára kifejlődött a küzdősport jellege/ága, de a különböző „szintek” rendben megférnek egymás mellett. A versenyeken az indulók kumite (küzdelem) és kata (formagyakorlat) kategóriában is megküzdhetnek egymással.

A karatéban az övek színei jelzik a versenyző sportban való jártaságát, minél sötétebb az öv, annál jobb, rutinosabb, nagyobb tudású az illető. A karate remekül megmozgat, emeli a vérnyomást, erősítik az izmokat a test számos pontján, emellett hasznos önvédelmi fogásokat tanít.

Hazánkban a legtöbb karatés gyerek, ami mindenképpen pozitív a sportág jövőjét, fejlődési útját nézve.

fotó:
pixabay.com

5 jó tanács az irodai ülőmunka egészségkárosító hatása ellen

Bár az állómunkánál kényelmesebbnek tűnhet, a folyamatos ülőmunka közel sem veszélytelenebb az egészségünkre nézve.

Nyújtás tökéletesítésének módszerei

Mint tudjuk a sport elengedhetetlen része a bemelegítés és a nyújtás. Sokan az idő hiányára való tekintettel elhanyagolják ezeket és egyből a futópadra ugranak. Viszont, hogyha jól végiggondoljuk, például a munkából hazaérve is általában leülünk egy percre és megállunk egy picit, ami segít abban, hogy ráhangolódjunk az elkövetkezendő feladatra. Testünk hálás lesz nekünk, hogyha időt szánunk rá. Ezért a továbbiakban bővebb információkat kaphatsz arról, hogyan tudhatod az edzésed végén az i-re a pontot tenni.

Ingerültség – mondj rá nemet!

Az őszi időszak sem kevésbé stresszes, mint a téli, a tavaszi vagy a nyári. Főleg azoknak, akik nem szeretik az időjárás szélsőséges változásait, a hirtelen nagy terheket, nehezen birkóznak meg a változó szokásokkal vagy a rövidülő napokkal. De bármilyen évszak is legyen, fontos, hogy az ingerültségünket ne vezessük le másokon, és a saját feszültségünk ne legyen a kapcsolataink romboló tényezője.

A sütit vagy a brokkolit? Ez itt a kérdés

Minden diétázóval előfordul, hogy olykor elcsábul, nem tartja 100% az étrendjét, melléeszik. Emberek vagyunk, nem gépek és néha bizony hibázunk. Ahelyett, hogy sokkot kapva számolgatnánk mennyi kalóriával vétkeztünk, inkább gondoljuk végig, hogyan tervezhetjük újra a heti menüt.

Önkénteskedési kisokos Ázsiában - Chance Program

A világmegváltás ma is elmarad érdeklődés hiányában, de azért aki akarja, megteheti a magáét. A Srí Lanka-i Chance Program sok nehéz helyzetben lévő gyereknek jelent segítséget. Az alapvetően magyar(!) programban sokan megtalálhatják a számításukat, fejleszthetik türelmüket és képességeiket.