Menü

Ezt próbáld ki! – Karate

A küzdősportoknak rengeteg típusuk van, az egyik legnépszerűbb mindenképpen a karate, amely maga is összefoglaló név. Hazánkban is nagyon sokan űzik.

A karate japán szó, magyarul üres kezet jelent. Kevesen tudják, hogy mindössze a 20. század eleje óta létezik, persze elődje, elődei már hosszú évszázadokon át végigkísérték India, Kína és Japán történelmét. Magát a modern karatét Funakosi Gicsin mester alapította meg, de a korábbi mozgásformákat egységesítő küzdősport gyorsan több ágra bomlott. A legismertebb két stílus a shotokan és a kyokushin ág, ezeket Magyarországon is rengetegen űzik.

A karate hazánkban többek között a filmiparnak köszönheti népszerűségét, a Bruce Lee-n (aki a kungfu mellett számos más stílust is kedvelt) és társain szocializálódott emberek gyorsan megszerették a keleti harcművészeteket, nagyon sok fiatal és gyerek vágott és vág bele a különböző ágak űzésébe. Iskolák karolták fel a sportot és klubok alakultak.

Az embereknek az is szimpatikus volt, hogy a karate messze nemcsak sport és mozgásforma, azaz nemcsak a fizikumról és az önvédelemről szól. A koncentráció, a figyelem, a fegyelem, a lelki ráhangoltság – ezek mind-mind jelentős szerepet játszanak a karate-oktatásban. Ahogyan mondani szokták, a karate speciális életmódot is jelent.

Az eredeti filozofikus szemlélet mellett persze a karaténak mára kifejlődött a küzdősport jellege/ága, de a különböző „szintek” rendben megférnek egymás mellett. A versenyeken az indulók kumite (küzdelem) és kata (formagyakorlat) kategóriában is megküzdhetnek egymással.

A karatéban az övek színei jelzik a versenyző sportban való jártaságát, minél sötétebb az öv, annál jobb, rutinosabb, nagyobb tudású az illető. A karate remekül megmozgat, emeli a vérnyomást, erősítik az izmokat a test számos pontján, emellett hasznos önvédelmi fogásokat tanít.

Hazánkban a legtöbb karatés gyerek, ami mindenképpen pozitív a sportág jövőjét, fejlődési útját nézve.

fotó:
pixabay.com

Motivációs tippek téli futáshoz

Mint sok minden másnak az életben, a futásnak is egyik legfőbb alapját képezi a motiváció. Sport nélkül nehezen létezik kiegyensúlyozott étrend is, mivel ez a kettő kéz a kézben jár. Télen még nehezebb elindulni, mert hideg van és sötét, ráadásul esik a hó. Hogyan lépjünk mégis ki az ajtón?

Memóriajavító táplálékaink nyomában

Ha csak vizsgákra készülsz, vagy csupán hosszan meg szeretnéd őrizni szellemi fittségedet, érdemes a táplálkozásodra is odafigyelned. A következőkben különböző tippeket, praktikákat olvashatsz, amelyek segítségével fejlesztheted memóriádat.

Végeztem a vizsgákkal – hogyan tovább?

Bár az egyetemistáknak a vizsgaidőszak a legnagyobb mumus az évben, mégis megtörténhet, még ha ritkán is, hogy idő előtt végeznek a vizsgáikkal. Hogyan lehet a megmaradt időt a lehető legjobban kihasználni? Most erre mutatunk pár ötletet.

Dolgok, amelyek gátolnak a fejlődésben

Sokszor azt gondoljuk, mindent jól csinálunk: megfelelően táplálkozunk, az edzéstervünk is stimmel, sőt, még eleget is pihenünk, de valami még sincs rendben. Ez egy jel lehet arra, hogy igenis valamit gyökeresen meg kellene változtatnunk a siker érdekében.

A mérleg a barátunk? (Nem)

Egy ideje már nem vagyunk jóban. Nem szeretek vele konfrontálódni. Csak elszomorít, ha meglátom. Jobb, ha nem is találkozunk. Férjem szerint nem volt rám jó hatással. Furcsán viselkedtem közelében. Sokat aggódtam és idegeskedtem miatta. Hisztis is voltam. A mérleg már nem a barátom. Na és neked?