Menü

Ezt próbáld ki! – Karate

A küzdősportoknak rengeteg típusuk van, az egyik legnépszerűbb mindenképpen a karate, amely maga is összefoglaló név. Hazánkban is nagyon sokan űzik.

A karate japán szó, magyarul üres kezet jelent. Kevesen tudják, hogy mindössze a 20. század eleje óta létezik, persze elődje, elődei már hosszú évszázadokon át végigkísérték India, Kína és Japán történelmét. Magát a modern karatét Funakosi Gicsin mester alapította meg, de a korábbi mozgásformákat egységesítő küzdősport gyorsan több ágra bomlott. A legismertebb két stílus a shotokan és a kyokushin ág, ezeket Magyarországon is rengetegen űzik.

A karate hazánkban többek között a filmiparnak köszönheti népszerűségét, a Bruce Lee-n (aki a kungfu mellett számos más stílust is kedvelt) és társain szocializálódott emberek gyorsan megszerették a keleti harcművészeteket, nagyon sok fiatal és gyerek vágott és vág bele a különböző ágak űzésébe. Iskolák karolták fel a sportot és klubok alakultak.

Az embereknek az is szimpatikus volt, hogy a karate messze nemcsak sport és mozgásforma, azaz nemcsak a fizikumról és az önvédelemről szól. A koncentráció, a figyelem, a fegyelem, a lelki ráhangoltság – ezek mind-mind jelentős szerepet játszanak a karate-oktatásban. Ahogyan mondani szokták, a karate speciális életmódot is jelent.

Az eredeti filozofikus szemlélet mellett persze a karaténak mára kifejlődött a küzdősport jellege/ága, de a különböző „szintek” rendben megférnek egymás mellett. A versenyeken az indulók kumite (küzdelem) és kata (formagyakorlat) kategóriában is megküzdhetnek egymással.

A karatéban az övek színei jelzik a versenyző sportban való jártaságát, minél sötétebb az öv, annál jobb, rutinosabb, nagyobb tudású az illető. A karate remekül megmozgat, emeli a vérnyomást, erősítik az izmokat a test számos pontján, emellett hasznos önvédelmi fogásokat tanít.

Hazánkban a legtöbb karatés gyerek, ami mindenképpen pozitív a sportág jövőjét, fejlődési útját nézve.

fotó:
pixabay.com

Spórolás, okosan és egészségesen!

Azt hisszük, hogy spórolni rengeteg megszorítással jár, hogy a garasoskodás valami rossz és rettenetes dolog, ami mindenképpen sok feladással jár. Nem mondom, hogy nincs ára, de sokkal kisebb, mint gondolnánk. A megtakarításunk, pedig kárpótol! A pénztárcánk és a testünk is hálás lesz!

Trendforduló a sminktetoválásban

Az elmúlt öt évben többet fejlődött a sminktetoválás, mint az azt megelőző két évtizedben. A szakmai és technológiai innovációk új stílust teremtettek, melynek fókuszában a személyre szabottság áll. A változás elkezdődött, azonban a szakma megújulása még évekig eltart.

Most mit is akartam csinálni? Avagy: agytápláló ételek

Első körben talán furcsán hangzik, hogy az étkezésünkkel tehetünk a feledékenységünk ellen, pedig valóban megállapítható, hogy egyes tápanyagok hatására javul az agyi vérkeringés, a memória, a koncentrálóképességünk. A memória is befolyásolható az életmódunkkal, az elfogyasztott élelmiszereinkkel.

Te sem tudsz aludni?

Hullafáradtan ágynak esel. Csend, nyugalom, kényelem, gyerekeket is ágyba varázsoltad, végre pihenés! - gondolod. Már elszámoltál százig, ám valamiért mégis a plafont bámulod, nem tudsz aludni, ha mégis óránként felriadsz, folyton az időt nézed,másnap pedig alig bírsz kikelni az ágyból. Ismerős?

30 napig napi 3 liter víz kihívás

Nagyszabású kihívás indul, mindenkit várnak, aki szeretne egészségesebben élni.A kihívás neve: Idd magad egészségesre!
A célja pedig, hogy a résztvevők 30 napon keresztül napi 3 liter vizet igyanak.