Menü

Ezt próbáld ki! – Karate

A küzdősportoknak rengeteg típusuk van, az egyik legnépszerűbb mindenképpen a karate, amely maga is összefoglaló név. Hazánkban is nagyon sokan űzik.

A karate japán szó, magyarul üres kezet jelent. Kevesen tudják, hogy mindössze a 20. század eleje óta létezik, persze elődje, elődei már hosszú évszázadokon át végigkísérték India, Kína és Japán történelmét. Magát a modern karatét Funakosi Gicsin mester alapította meg, de a korábbi mozgásformákat egységesítő küzdősport gyorsan több ágra bomlott. A legismertebb két stílus a shotokan és a kyokushin ág, ezeket Magyarországon is rengetegen űzik.

A karate hazánkban többek között a filmiparnak köszönheti népszerűségét, a Bruce Lee-n (aki a kungfu mellett számos más stílust is kedvelt) és társain szocializálódott emberek gyorsan megszerették a keleti harcművészeteket, nagyon sok fiatal és gyerek vágott és vág bele a különböző ágak űzésébe. Iskolák karolták fel a sportot és klubok alakultak.

Az embereknek az is szimpatikus volt, hogy a karate messze nemcsak sport és mozgásforma, azaz nemcsak a fizikumról és az önvédelemről szól. A koncentráció, a figyelem, a fegyelem, a lelki ráhangoltság – ezek mind-mind jelentős szerepet játszanak a karate-oktatásban. Ahogyan mondani szokták, a karate speciális életmódot is jelent.

Az eredeti filozofikus szemlélet mellett persze a karaténak mára kifejlődött a küzdősport jellege/ága, de a különböző „szintek” rendben megférnek egymás mellett. A versenyeken az indulók kumite (küzdelem) és kata (formagyakorlat) kategóriában is megküzdhetnek egymással.

A karatéban az övek színei jelzik a versenyző sportban való jártaságát, minél sötétebb az öv, annál jobb, rutinosabb, nagyobb tudású az illető. A karate remekül megmozgat, emeli a vérnyomást, erősítik az izmokat a test számos pontján, emellett hasznos önvédelmi fogásokat tanít.

Hazánkban a legtöbb karatés gyerek, ami mindenképpen pozitív a sportág jövőjét, fejlődési útját nézve.

fotó:
pixabay.com

Anya, ne dobd ki!

Egy kisebb lakás berendezése mindig nagy kihívást jelent, de néha csak egy kis tértisztítás, szelektálás és ötletesség kell ahhoz, hogy otthonunkban mindig rend legyen.

Kend a hajadra, avagy hajpakolások házilag!

Dús és egészséges, tekintélyes és fényes, csillogó hajkorona? Természetes megoldások olcsón és gyorsan? Egyszerű hajpakolások házilag! Nézzünk néhány szépségtippet!

Hajápolási kisokos nyárra

Napfény, izzadás, sós víz, hajszárítás… csak egy átlagos nyár a hajunk számára. A rengeteg káros hatás ellen azonban néhány jó tippel könnyen tehetünk.

Leánybúcsú, ahogyan a menyasszony kívánja

A lánybúcsúkra általában ugyanaz jellemző, mint az esküvőkre: ha a menyasszony boldog, mindenki boldog, de ha a menyasszony ideges, fuss, amerre látsz! Ha pedig abban a helyzetben vagy, hogy te szervezed a lánybúcsút, van pár teendő, amire először nem is gondolsz, hogy a te feladatod. Hogy ne érjen minden teljesen váratlanul, pár ötletet összeszedtünk neked.

Természetes megoldások szúnyogcsípésre

A szúnyogok zümmögésénél talán csak a csípésük okozta duzzanatok, és vöröslő viszkető foltok bosszantóbbak. Néhány egyszerű, természetes és hatékony megoldást mutatunk a szúnyogcsípések kezelésére. Ezek gyorsak, egyszerűek, vegyszerektől mentesek. Egy próbát megér. Most már, csak egy szúnyogra kell várni.