Menü

Vesekő ellen kiváló gyógynövény a festőbuzér

Manapság már kevesen ismerik a festőbuzért, pedig igen kiváló gyógynövény. Régebben textil- és kozmetikai festékként használták, utóbbi funkciójában manapság újra aranykorát éli. Kiváló a vesekő kialakulásának megelőzésére, de sok egyéb pozitív hatása is ismert.

A festőbuzér, vagy más nevein festőfű, pirosítófű a Földközi-tenger vidékéről származik, de gyökerének kiváló színezőanyaga révén hazánkban is termesztették. Gyógynövényként is használatos, mivel a belőle készült főzet, tinktúra vagy a gyökeréből készült por kiváló a vese- és epekőképződés megelőzésére. Por formájában ostyába sütik, vagy kapszulába teszik.

Abban az esetben is használják kiegészítő kezelésként, ha a kő már kialakult, hogy ne növekedjen tovább, vagy ha még kisebb, akkor könnyebben távozzon a szervezetből. Mivel görcsoldó hatása is van, ezért különösen kedvelt természetgyógyászati kezelés vese- és epekőbántalmak, vagy hajlam esetén. Mivel kiváló festékanyag, a vizeletet is elszínezi a kezelés ideje alatt. Mindez elsőre ijesztő lehet, hiszen piros színe miatt véres vizeletre asszociálhatunk. Ettől azonban nem kell megijedni, teljesen természetes és semmiféle problémát nem okoz, a festőbuzér 100%-ban természetes színezék. Alkalmas még a magas vérnyomás orvoslására, továbbá az immunrendszer gyógyítására: érdekesség, hogy az őssejtrendszerre kiváló hatással van.

Dédnagyanyáink korában még teljesen természetes és alapvető volt a vesekő festőbuzérral való kezelése, sajnálatos módon ezt mára elfelejtették. Bányásszuk elő újra a természet gyógyszertárát! A kőképződésre való hajlam esetén rendszeresítsük megelőző kezelésként. Ez a növény otthon is termeszthető, tavasszal kell elvetni, és csak az első időszakban igényel odafigyelést  - később elsűrűsödik a talajon, és akkor már nincs szüksége különösebb gondozásra. Ennek az évelő növénynek apró sárga virágai meg fognak örvendeztetni minket nyár elején és közepén. 

Fotó:
pixabay.com

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.

Fényvédők, smink, napsütés

A tudatos bőrápolás alapja, hogy már kora tavasszal, az első napsugarak megjelenésekor elkezdjük a fényvédő krémek használatát, azonban mit tegyünk, ha a fényvédelem mellett a sminkről sem szeretnénk lemondani nyáron?

Létezik krónikus napfényhiány

A D-vitamin a bőrön keresztül termelődik, a természetes napsütés hatására. Zsírban oldódik. Márciustól szeptemberig elegendő a napfény ahhoz, hogy elegendő vitaminhoz jussunk, ám a télen a vitaminkészleteink megcsappannak. Mit okoz a napfény hiánya és mit tehetünk ellene egészségünk megőrzéséért?

Mi mindenre jó a CT-vizsgálat, és mikor lehet rá szükséged?

Bizonyos betegségek esetén a röntgen- vagy az ultrahangvizsgálat nem elegendő a diagnózis felállításához. Ilyenkor szükség lehel a komputertomográfia (CT) képalkotó eljárásra, amely háromdimenziós felvételeket készít a test egy adott szegmenséről, így részletesebb képet biztosít a szövetekről, az erekről és a csontokról. Milyen esetekben rendelnek el az orvosok CT-vizsgálatot?

Lúgosításra fel

Jön a jó idő, nem csak a kedvünknek kell jobbnak lennie, hanem a testünknek is ideje kiadni magából a káros anyagokat. Irány a lúgosítás!