Menü

Egér-kéz szindróma, az új „számítógépes betegség”

A számítógép-használat nem csak a szemek számára kedvezőtlen, hanem hát-, gerinc- és vállfájdalmakat, valamint ínhüvelygyulladást is okozhat. Főleg az egér használatával tehetünk rosszat a kezünknek, amivel gyakorlatilag egy újfajta betegség jelent meg. Egér-kéz szindrómának fordítják, és a túl sok számítógépes egérhasználat okozza a problémákat.

A jelenség oka, hogy az egér használata közben a kezünket kissé rendellenes módon tartjuk, a kéz számára a fogáshoz hasonló tartás lenne kedvező, ezzel szemben ha az egéren tartjuk a kezünket, akkor ahhoz képest elferdített, görcsös kéztartást használunk, ujjaink nyitottabban helyezkednek el, a kattogtatás és görgetés pedig igénybe veszi az inakat.

A probléma megelőzése érdekében 2007-ben megjelentettek egy úgynevezett ergonómiai gyógyegeret, amely helyesebb kéztartást eredményez a számítógépes egér használata közben. Sajnálatos módon ez nem terjedt el, talán a szokatlan formája, súlya, elsőre furcsa használhatósága miatt. Így hát maradtak az általános formájú számítógépes egerek, sőt elterjedtek a kicsi laptopok mellé ajánlottak, amelyek kisebb méretűk révén még kevesebb alátámasztást nyújtanak a kéznek.

Mit is jelent pontosan az egér-kéz szindróma? A túl sok egér-használattól a kéz, az ujjak hideggé válhatnak, a kéz vérkeringése lelassul. A csukló túlterhelődik, az izomzat összehúzódhat, és kialakulhat az ínhüvelygyulladás, valamint a teniszkönyök. Ami segíthet, ha munka, vagy számítógép-használat közben bizonyos időközönként megtornáztatjuk a kezünket. A legjobb, ha ezt az egész vállra, hátra kiterjesztjük. Fontos az is, hogy a kéznek legyen alátámasztása: kaphatóak már ehhez kéztámasztó kiegészítők, amelyek révén kényelmesebb a billentyűzet és az egér használata. Figyeljünk oda, hogy a kezünk ne a levegőben lógjon, miközben gépelünk, valamint az egeret használjuk. Legyen alátámasztás, akár legyen az maga az asztal, vagy a szék karfája. A laptop használóknak ajánlott a notebook touchpadját használni, mert az még mindig több mozgásra készteti a kezünket, mint az egér.

Amennyiben már érzékeljük a problémát (ne lepődjünk meg, ha nem használat közben, hanem este, vagy éjszaka jelentkezik!), akkor próbáljuk meg minél többet pihentetni a kezünket, és használjunk gyulladáscsökkentő krémet, valamint rendszeres hideg borogatást. 

Fotó:
pixabay.com

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.

Miért fontos a csapatépítés?

A helyi rádióban valamelyik nap a csapat építő tréningek fontossága, haszna volt a téma, így már akkor megfogalmazódott bennem, hogy erről a témáról érdemes írni. Mi a csapatépítés lényege, hogy zajlik, miért van rá szükség és kiknek ajánlott, ezekről szól mai cikkünk.

Vásárlásmánia

Bár a vásárlásmánia az egészségünkre nézve nem olyan káros szenvedély, mint például az alkohol- vagy drogfüggőség, mégis a szociális életünket nagyban károsíthatja, ezért fontos figyelni már a kezdő intő jelekre is.

Tavaszi feltöltődés fontossága

Tavasz közeledtével ébredeznünk kellene pont úgy , mint a természetnek, de előfordul, hogy a tavaszi „kikelet” helyett, sokan bágyadtak, aluszékonyak, sőt sokan fejfájásról, szédülésről panaszkodnak.
Mára, már a tudomány is elismeri, „tavaszi fáradtság” létezik.