Menü

Egyre több embert érint valamilyen allergia

Még laikusként is érzékelhetjük, hogy egyre több embert érint allergiás megbetegedés, a szakértők szerint a lakosság közel 1/3-a szenved valamilyen allergiától.

A növekvő tendenciából arra következtethetünk, hogy a különböző civilizációs ártalmak állnak a probléma hátterében, az orvostudomány szerint azonban az allergia genetikai hajlamon alapszik, persze az is tény, hogy egyre több kockázati tényező (környezeti ártalmak) erősíti ezt a hajlamot.

Bár sokféle allergia létezik, melyek eltérő tüneteket okoznak, ennek ellenére minden esetben a szervezet egészét érinti a betegség. Egyre gyakoribb allergiás megbetegedés például a nyári, szezonális szénanátha, amely igen kellemetlen tüneteket okoz. Ezért a kellemetlenségek hatékony megszüntetése érdekében a gyógyszeres tüneti kezelés, vagyis a farmakoterápia elengedhetetlen a legtöbb allergia esetében. Ha allergiás tüneteket észlelünk magunkon mindenképpen érdemes allergiai vagy pulmonológiai szakrendelésre elmenni, hogy szakszerűen feltérképezzék milyen allergén okozott problémát. A tünetek kezelésére alkalmazott gyógyszerek választását is érdemes szakemberre bízni, hiszen például bizonyos, szénanáthára használt orrsprayk hosszútávon függőséget okozhatnak, és még orrcsepp-nátha kialakulásához is vezethetnek.

Az allergiás megbetegedések során tehát első lépésként szakszerű tüneti kezelésre van szükség, az allergiás gyulladás csökkentése azonban önmagában még nem orvosolja az egész problémát. Az allergén specifikus immunterápia során hosszútávú megoldásra koncentrálnak, lényege, hogy fokozatosan csökkentsék az allergén anyag elleni intoleranciát. Ennek érdekében kis dózisokban adnak a betegek számára olyan anyagot, amelyre allergiás, így kerül sor lépésről lépésre az eredeti tolerancia helyreállítására.

Fotó:
pixabay.com

Spirulina alga – a legújabb „csodaszer”

Az algák rengeteg területen lehetnek hasznosak, felhasználjuk őket a biotechnológiában, energianyerés céljából, de még a gyógyászatban is.

Ez zsír!

A zsír a barátunk. Hallani gyakran. Mondjuk én azért ezt így soha nem jelenteném ki, de tény, hogy bizonyos zsírsavak nagyon jótékony hatásúak számunkra, míg más zsírok igencsak kerülendők! Most akkor, hogy is van ez?

Az öregedés – 3. rész

Legtöbbünk talán legnagyobb félelme az öregedés. Kinek a szépség elmúlása, kinek a halál közeledése miatt, de egy biztos, senki sem szeretne megöregedni.

3 bevált házi megoldás napallergiára

A nyári napsugarak megérkezésének sajnos nem mindenki tud egyformán örülni. Az aki napallergiától szenved, és a meleg megérkezésével azonnal pöttyök jelennek meg a bőrén is, biztos, hogy kicsit kevésbé várta a jó időt. Szerencsére vannak olyan módszerek, amikkel a napallergia tünetei enyhíthetőek, így a napallergiások is élvezhetik a nyarat.

3 ok, amiért vállfájdalom alakulhat ki

A vállfájdalom jelentkezhet hirtelen, vagy kialakulhat fokozatosan, egyre erősödve az évek során is. A kezelésében mindenképpen kulcsfontosságú, hogy feltárd, mi okozza a panaszokat, mert csakis így szüntethető meg tartósan a váll fájdalma.