Menü

Egyre több embert érint valamilyen allergia

Még laikusként is érzékelhetjük, hogy egyre több embert érint allergiás megbetegedés, a szakértők szerint a lakosság közel 1/3-a szenved valamilyen allergiától.

A növekvő tendenciából arra következtethetünk, hogy a különböző civilizációs ártalmak állnak a probléma hátterében, az orvostudomány szerint azonban az allergia genetikai hajlamon alapszik, persze az is tény, hogy egyre több kockázati tényező (környezeti ártalmak) erősíti ezt a hajlamot.

Bár sokféle allergia létezik, melyek eltérő tüneteket okoznak, ennek ellenére minden esetben a szervezet egészét érinti a betegség. Egyre gyakoribb allergiás megbetegedés például a nyári, szezonális szénanátha, amely igen kellemetlen tüneteket okoz. Ezért a kellemetlenségek hatékony megszüntetése érdekében a gyógyszeres tüneti kezelés, vagyis a farmakoterápia elengedhetetlen a legtöbb allergia esetében. Ha allergiás tüneteket észlelünk magunkon mindenképpen érdemes allergiai vagy pulmonológiai szakrendelésre elmenni, hogy szakszerűen feltérképezzék milyen allergén okozott problémát. A tünetek kezelésére alkalmazott gyógyszerek választását is érdemes szakemberre bízni, hiszen például bizonyos, szénanáthára használt orrsprayk hosszútávon függőséget okozhatnak, és még orrcsepp-nátha kialakulásához is vezethetnek.

Az allergiás megbetegedések során tehát első lépésként szakszerű tüneti kezelésre van szükség, az allergiás gyulladás csökkentése azonban önmagában még nem orvosolja az egész problémát. Az allergén specifikus immunterápia során hosszútávú megoldásra koncentrálnak, lényege, hogy fokozatosan csökkentsék az allergén anyag elleni intoleranciát. Ennek érdekében kis dózisokban adnak a betegek számára olyan anyagot, amelyre allergiás, így kerül sor lépésről lépésre az eredeti tolerancia helyreállítására.

Fotó:
pixabay.com

Mit tegyünk éjszakai köhögés ellen?

Az éjszakai köhögés több okból is kialakulhat, lehet szezonális megfázás, arcüreg- vagy mandulagyulladás, esetleg a fűtési szezonra jellemző száraz levegő vagy akár asztma, allergia miatt. Ha a tünetek tartósan fennállnak, orvosi segítséghez kell fordulni.

Az elliptikus tréner több fantasztikus hatása

Sokak számára a mindennapi futás fájdalmakhoz, sérülésekhez vezethet. Ennek megakadályozása érdekében az aktív helyreállítási edzéseket érdemes beépíteni a futóprogramba, ez ugyanis ad egy kis szünetet, kicsit változtat a rutinon, ez pedig segít fenntartani a motivációt.

A szem védelmét szolgáló vitaminok

A mindennapok során számos tényező veszélyeztetheti szemeink egészségét, így a száraz, meleg levegő, a dohányfüst, a huzat és a képernyő előtti munkavégzés, sőt a stressz is. Az ártalmas külső hatásokkal szemben sokat tehetünk, ha odafigyelünk a kiegyensúlyozott táplálkozásra. Melyek azok a vitaminok, nyomelemek, amelyek szemünk egészsége szempontjából nélkülözhetetlenek?

Jelek, melyek vitaminhiányra utalnak

A vitaminhiánynak számtalan jele lehet: hajunk, körmünk, bőrünk mind árulkodhatnak hiánybetegségről. Szerencsére azonban van megoldás. Összeszedtük a leggyakoribb hiányállapotokat, valamint, hogy mit érdemes fogyasztani ilyen esetben.

Tünetek, amik a túl magas vasszintre hívja fel a figyelmet

A szervezetben a ferritin tárolja a vasat, így az alacsony szintje vashiányra, a magas pedig a vasraktárak fokozott telítettségére utalhat.