Menü

Egyre több embert érint valamilyen allergia

Még laikusként is érzékelhetjük, hogy egyre több embert érint allergiás megbetegedés, a szakértők szerint a lakosság közel 1/3-a szenved valamilyen allergiától.

A növekvő tendenciából arra következtethetünk, hogy a különböző civilizációs ártalmak állnak a probléma hátterében, az orvostudomány szerint azonban az allergia genetikai hajlamon alapszik, persze az is tény, hogy egyre több kockázati tényező (környezeti ártalmak) erősíti ezt a hajlamot.

Bár sokféle allergia létezik, melyek eltérő tüneteket okoznak, ennek ellenére minden esetben a szervezet egészét érinti a betegség. Egyre gyakoribb allergiás megbetegedés például a nyári, szezonális szénanátha, amely igen kellemetlen tüneteket okoz. Ezért a kellemetlenségek hatékony megszüntetése érdekében a gyógyszeres tüneti kezelés, vagyis a farmakoterápia elengedhetetlen a legtöbb allergia esetében. Ha allergiás tüneteket észlelünk magunkon mindenképpen érdemes allergiai vagy pulmonológiai szakrendelésre elmenni, hogy szakszerűen feltérképezzék milyen allergén okozott problémát. A tünetek kezelésére alkalmazott gyógyszerek választását is érdemes szakemberre bízni, hiszen például bizonyos, szénanáthára használt orrsprayk hosszútávon függőséget okozhatnak, és még orrcsepp-nátha kialakulásához is vezethetnek.

Az allergiás megbetegedések során tehát első lépésként szakszerű tüneti kezelésre van szükség, az allergiás gyulladás csökkentése azonban önmagában még nem orvosolja az egész problémát. Az allergén specifikus immunterápia során hosszútávú megoldásra koncentrálnak, lényege, hogy fokozatosan csökkentsék az allergén anyag elleni intoleranciát. Ennek érdekében kis dózisokban adnak a betegek számára olyan anyagot, amelyre allergiás, így kerül sor lépésről lépésre az eredeti tolerancia helyreállítására.

Fotó:
pixabay.com

Hagyd magad aludni!

Abban a rohanó világban, amiben élünk, nem az alvás szerepel az első helyen a fontossági sorrendben. Pedig az alvás, a pihenés alapvető dolog, létszükséglet, az egészséges életünk alapja és egy fontos hormon termelődésének az ideje. Jó hír azonban, hogy megfelelő táplálkozással ezen is segíthetünk!

Kismamából egyből bombanő. De miért is?

Szülés után a legtöbb nő nagy félelme, hogy nem tudja majd visszanyerni a teherbeesés előtti súlyát, ami érthető, de semmiképp sem szabad azonnal kemény edzésekbe és szigorú diétába kezdeni. Vajon tényleg az az elvárás, hogy szupermodellként nézzen ki egy frissen szült anyuka?

Energiaital a gyerekek kezébe nem való?

A tinik nagy része gyakran iszik energiaitalt, és sajnos a termékek marketingkampánya is egyre jobban a fogyasztásukra buzdít. Azzal pedig, hogy milyen következményei lehetnek ennek hosszú távon csak kevesen foglalkoznak.

Gondoljunk a szemünk védelmére

Ha nem fáj semmink akkor gyakran hajlamosak vagyunk kihagyni a szűrővizsgálatokat, és csak akkor fordulunk orvoshoz, hogy ha már baj van. Így van ez a szemünkkel is, pedig apró odafigyeléssel számtalan kellemetlenségtől megóvhatnánk magunkat.

Egészséges tejdesszertek?

Megdöbbentő dolgot derítettek ki a bolti joghurtokról a minap a britek, főleg a gyerekeknek szánt joghurtok óriási cukortartalma került terítékre. Azt hiszem nem kell messze mennünk, itthon is tanulságos körülnézni a boltok polcain. Vajon mennyire egészségesek ezek a nyalánkságok és mivel helyettesíthetjük őket?