Menü

Egyre több embert érint valamilyen allergia

Még laikusként is érzékelhetjük, hogy egyre több embert érint allergiás megbetegedés, a szakértők szerint a lakosság közel 1/3-a szenved valamilyen allergiától.

A növekvő tendenciából arra következtethetünk, hogy a különböző civilizációs ártalmak állnak a probléma hátterében, az orvostudomány szerint azonban az allergia genetikai hajlamon alapszik, persze az is tény, hogy egyre több kockázati tényező (környezeti ártalmak) erősíti ezt a hajlamot.

Bár sokféle allergia létezik, melyek eltérő tüneteket okoznak, ennek ellenére minden esetben a szervezet egészét érinti a betegség. Egyre gyakoribb allergiás megbetegedés például a nyári, szezonális szénanátha, amely igen kellemetlen tüneteket okoz. Ezért a kellemetlenségek hatékony megszüntetése érdekében a gyógyszeres tüneti kezelés, vagyis a farmakoterápia elengedhetetlen a legtöbb allergia esetében. Ha allergiás tüneteket észlelünk magunkon mindenképpen érdemes allergiai vagy pulmonológiai szakrendelésre elmenni, hogy szakszerűen feltérképezzék milyen allergén okozott problémát. A tünetek kezelésére alkalmazott gyógyszerek választását is érdemes szakemberre bízni, hiszen például bizonyos, szénanáthára használt orrsprayk hosszútávon függőséget okozhatnak, és még orrcsepp-nátha kialakulásához is vezethetnek.

Az allergiás megbetegedések során tehát első lépésként szakszerű tüneti kezelésre van szükség, az allergiás gyulladás csökkentése azonban önmagában még nem orvosolja az egész problémát. Az allergén specifikus immunterápia során hosszútávú megoldásra koncentrálnak, lényege, hogy fokozatosan csökkentsék az allergén anyag elleni intoleranciát. Ennek érdekében kis dózisokban adnak a betegek számára olyan anyagot, amelyre allergiás, így kerül sor lépésről lépésre az eredeti tolerancia helyreállítására.

Fotó:
pixabay.com

Tudnivalók a telített és a telítetlen zsírokról

Az ember által felhasznált zsírok alkotóelemei a hosszú szénláncú zsírsavak és a glicerin. A köztük lévő különbségek alapja a szénlánc alakja és hossza, valamint a szénatomokhoz köthető hidrogénatomok száma. Az egészségtudatos táplálkozásnál fontos tudni mennyit vigyünk be ezekből a szervezetünkbe.

A bemelegítés elengedhetetlen fontossága

Miért kell bemelegíteni edzés előtt? Hogyan kell ezt végezni? Mit veszítesz, ha kihagyod? Remélem ez a cikk segítséget fog nyújtani abban, hogy ne ész nélkül kezdj neki az edzésnek.

Az edzés utáni étkezés szabályai

Sokakban felmerül a kérdés edzés után, hogy vajon mit, mikor és mennyit szabad enni? Mindenképpen próbálj ki több lehetőséget, idővel úgyis meglátod melyik az, ami számodra a legjobb, leghasznosabb. Íme, néhány ehhez kapcsolódó praktika, melyeket érdemes a jövőben elsajátítanod a fejlődésed érdekében.

Nátha kezelése gyorsan

Tél van, és a változékony időjárás ellenére többnyire hideget tapasztalhatunk a napi sétáink során. Amivel semmi gond nincs, egészen addig, míg meg nem jelenik az ismerős vörös folt az arcunkon, amit az orr folyás okoz, és el nem kezd rázni a hideg a fűtött szobában is. A téli náthán mindenki szeretne minél hamarabb túlesni. Mutatunk pár örök érvényű tippet.

Memóriajavító táplálékaink nyomában

Ha csak vizsgákra készülsz, vagy csupán hosszan meg szeretnéd őrizni szellemi fittségedet, érdemes a táplálkozásodra is odafigyelned. A következőkben különböző tippeket, praktikákat olvashatsz, amelyek segítségével fejlesztheted memóriádat.