Menü

Éjjel is ehet, csak nem mindegy mit

A legújabb kutatások szerint este, sőt éjszaka is ehetünk, ettől még nem leszünk hízékonyabbak és nem élünk egészségtelenül. Persze egyáltalán nem mindegy, mit és mennyit.

A délután hat, vagy az este nyolc óra utáni evés tilalmát valószínűleg nem véletlenül, hasraütésszerűen találták ki. Ennek a szabálynak a legfőbb kiindulópontja az, hogy az ember este általában hajlamos többet enni és egészségtelenül táplálkozni, gondoljunk csak a televízió előtti nassolásra. Az ilyen magatartás negatív hatását az hatványozza, hogy alvás alatt a szervezet csökkentett üzemmódban dolgozik, a túlzott bevitel tehát nem igazán tesz jót.

A késő délutáni, esti időpontokat azonban rögtön el is felejthetjük akkor, ha képesek vagyunk betartani bizonyos szabályokat. A táplálkozási szakemberek az ebédet követően, délután nassolást (persze egészséges nassolást például egy kis zöldséggel, gyümölccsel, valamilyen teljes kiőrlésű termékkel, vagy joghurttal) javasolnak, s akkor biztosan nem leszünk este farkaséhesek.

Este mindenképpen figyeljünk oda a mennyiségre (az ember hajlamos túlenni magát), fogyasszunk több folyadékot és ne együnk unalomból, megszokásból, vagy hobbiból (mondjuk a tévé, vagy egy könyv előtt).

Vacsorára mindenképpen a könnyű étkek ajánlatosak, ha zöldség, gyümölcs nem elég, ehetünk tojást, vagy sajtot is. Minél közelebb vagyunk a lefekvéshez, annál inkább igyekezzünk csökkenteni a szénhidrát mennyiséget és a kalóriabevitelt.

Fotó:
pixabay.com

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!

A kígyóuborka meglepő hatásai

A kígyóuborka amellett, hogy sokoldalúan felhasználható a konyhában, a szervezetre is számos jótékony hatással bír, ami messze túlmutat a szem alatti karikák eltüntetésében.

A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai

Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?

Mézbogyó - ültesd, csodáld, termeszd, használd fel

Szeretjük a környezetünkben a bokrokat, amik szép zöldek, de ha még termést is hoznak, ami még ehető is, egészséges is és finom is, akkor az csak egy aduász lehet. Ismerd meg a mézbogyót!

Gyógynövények emésztési problémákra

Immunsejtjeink 80%-a a belekben található, a bélrendszer tehát egy nagyon érzékeny, intelligens szervünk, ami egész testünk működéséért felelős.Az emésztési problémák is fontos jelzések, melyek mutatják, hogy valami nincs rendben a szervezetünkben. Ezek a gondok több-kevesebb rendszerességgel mindenkinél felbukkannak enyhébb vagy súlyosabb formában.