Menü

Tele vannak az edzőtermek az első negyedévben

Mindenki megújult lelkesedéssel áll az újév előtt, és tele vagyunk fogadalmakkal. A tapasztalatok szerint az első negyedévben tele vannak az edzőtermek az új, most még lelkes sportolni vágyókkal, tavaszra azonban a legtöbbek lendülete csökken, és csak azok maradnak, akik komolyan gondolják az életmódváltást.

A rendszeresen edzeni járóknak nem a kedvenc időszaka az első félév. Év elején azokkal vannak tele az edzőtermek és a sportórák, akik újévi fogadalmuk szerint sportolnak, majd tavasszal a pánikszerűen strandformára gyúrók ugranak neki hirtelen a sportolásnak. A megfigyelések alapján azonban kérészéletű ez a lelkesedés: az újévi energia fogytán csökkentik az edzések számát, majd teljesen eltűnik azok életéből, akik nem elég elszántak. „Nem volt rá időm!” – hangzik a legáltalánosabb kifogás. Sokakat az első sűrűbb időszak, vagy nehezebb élethelyzet eltántorít a rendszeres edzéstől, és már nem is térnek vissza.

Mit tehetünk ez ellen?

  • Újítsuk meg félévkor az újévi fogadalmainkat! Karikázzuk be a naptárban július elsejét, és tűzzük oda az újévi fogadalmaink listáját, hogy fel tudjuk eleveníteni azokat. Sokan pont ebben az időszakban sodródnak el az edzéstől, hiszen jön a nyári szabadság, nyaralás, iskolai szünet, majd sulikezdés, és ebben a forgatagban valahogy kikopik a sportolás a napirendből.
  • Keressünk társat a sportoláshoz! A tapasztalatok szerint sokkal kitartóbbak tudunk lenni, ha nem csak belső, hanem külső, személyes motivációnk is van az edzéshez, mint például egy barát, akivel edzeni járunk, vagy egy szimpatikus oktató, személyi edző. Ha találunk valakit, akivel együtt sportolhatunk, az máris ösztönözni fog minket, hogy újra és újra felvegyük a kesztyűt – vagy az edzőcipőt. A sportórákon, valamint edzőtermekben könnyű ismerkedni, barátkozni, főleg akkor, ha látják rajtunk a kitartást. Ne féljünk segítséget kérni, ne legyünk szégyellősek! Ha személyi edzőt, valamint csoportos edzést választunk, akkor ne csak arra figyeljünk oda, hogy milyen ajánlásokat kapunk az adott személyről, vagy sportágról, hanem arra is, hogy közös hullámhosszon legyünk az edzővel, vagy a csapattal.

  • Építsünk fel magunknak saját motivációs rendszert az évre! Jutalmazzuk meg magunkat a hónap, vagy negyedéves fordulókon valamivel, ha rendszeresen járunk edzeni. Mondjuk lehetőleg ne csokifagyi legyen a jutalom… Lehet ez valamilyen utazás, ruha, edzési kellék, szórakozás, amire egyébként sajnáljuk a pénzt, vagy az időt, pedig igazán vágynánk rá.
  • Ha már az edzési kellékeknél tartunk… Ne essünk abba a hibába, hogy a létező összes kelléket, ruházatot, DVD-t megvásároljuk év elején a fogadalmak hevében, majd tavasztól a sarokban áll ez a sok drága holmi – ettől pedig elszontyolodunk. Először próbálgassuk ki, hogy mi az igazán testhez álló edzésforma, kellék a számunkra. Kérjünk kölcsön kiegészítőket, torna DVD-ket, és ha már kialakult, hogy mi az, ami igazán közel áll hozzánk, akkor vásároljunk csak be az edzéshez! Lehet ugyanis, hogy a sportformákat próbálgatva valami egész más lesz a hosszú távú befutó, mint amit először gondolnánk. És bizony kiegészítők szempontjából nem mindegy, hogy jógát, vagy kick box-ot választunk-e.
  • Ne ragaszkodjunk görcsösen az előre eltervezett időpontokhoz! Sokan azért hagyják abba végül az edzést, mert mégsem tudnak heti 6 napot a sportolásra szánni, vagy délutánonként nem jutnak el az edzőterembe a túlórák miatt. Lehet edzeni reggel, vagy ritkább időpontokban is, a lényeg, hogy mozogjunk! Erre mondják, hogy néha a kevesebb több… 

Fotó:
pixabay.com 

Jelek, hogy nem mozogsz eleget

Mozogsz eleget a hétköznapokban? Mikor néztél rá utoljára a telefon lépésszámlálójára? Meglepetten tapasztalhatod, hogy akár még a néhány ezer lépést sem éri el a napi teljesítményed, nemhogy a szakemberek által javasolt minimum 10 ezer lépést. Mi a helyzet a testmozgással? Van olyan edzésforma, amit szívesen végzel?

Mire utalhat a hirtelen fogyás?

Manapság nagyon sok ember túlsúllyal küzd, és minden vágya az, hogy gyorsan lefogyjon. A nagyon gyors súlyvesztés még akkor sem jó, ha ezt akarattal tesszük karcsúságunk érdekében. Sokkal nagyobb lehet azonban a baj, ha a fogyás akaratunktól függetlenül, változatlan étrend mellett következik be.

4 tipp gyors fogyáshoz

Nyaralásra vagy különleges eseményekre, mint esküvőre, esetleg egy versenyre bizony előfordulhat, hogy kevés idő alatt kell leadni néhány felesleges kilót. Ugyanakkor a gyors fogyás nem feltétlenül a legjobb módja a súlyvesztésnek, ha valóban tartós eredményt szeretnél elérni, hiszen ezek a diéták tápanyaghiányra apellálnak, amit a szervezet később visszakövetel.

Testzsír csökkentés okosan - Erre figyelj!

Testünk az energiát alapvetően zsírban vagyis testzsírban tárolja. Így kijelenthető, hogy a magas testzsírarány vagyis testzsírszázalék, krónikus energiatöbbletet jelent. Ennek oka, hogy több energiát viszünk be, mint amennyit testünk felhasznál, eléget. Ezt érdemes tovább fejtegetni, mivel ilyenkor jön az egyél kevesebbet, mozogj többet javaslat, ami nem mindig célravezető. Van ugyanis aki ehet bármennyit, nem hízik, míg más akkor is hízik, ha ránéz az ételre, pedig még mozog is.

Exorexia (kóros sportolás) tünetei és kezelése

Az exorexia súlyos edzésmániát, kóros edzést, egyfajta függőséget jelent. Érintettjei testsúlyukat és alakjukat akarják teljesen kontrollálni, amihez edzéseik számát egyre csak emelik, annak elmaradásakor feszültek és indulatosak lesznek. Olyan szenvedélybetegségről van tehát szó, amelynél az eredetileg egészségesnek induló mozgás válik betegessé, kényszeressé.