Menü

Masszázs a babának

Nemcsak szívmelengető közös program lehet babánkkal, hanem számos pozitív élettani hatást is elérhetünk, ha rendszeresen masszírozzuk kisbabánkat.

A babamasszázst egészen korán, akár már a születést követő hetekben elkezdhetjük, kiváló alkalmat biztosítva egy kis minőségi együttlétre babánkkal. A rutinszerű babagondozási tevékenységek mellett a babamasszázs a kismama és a kisbaba számára is valódi élvezetet jelenthet, és számos pozitív hatással bírhat.

A babamasszázs előnyei valóban széleskörűek, általános nyugtató hatása mellett többek között ellazítja az izmokat, enyhíti az emésztési panaszokat, serkenti a baba emésztőrendszerét, illetve az oxigéndús vér keringését. A gyakorlatokkal még a fogzás időszakát is elviselhetőbbé tehetjük, és többek között a nátha tüneteit is enyhíthetjük babánknál az arc megfelelő masszírozásával. Az érintés bizonyítottan fontos szerepet játszik a kisbabák testi-lelki fejlődésében, a masszázs továbbá a kötődés kialakulását is elősegíti.

Interneten, vagy szakkönyvekben kereshetünk leírást a babamasszázs gyakorlatairól. De van néhány hasznos tanács, amit érdemes megfogadnunk annak érdekében, hogy a masszázs valóban pozitív hatással legyen ránk és a babánkra is. Először is megfelelő olajat válasszunk, lehetőleg valamilyen natúr olajat (például: mandula, szőlőmag) használjunk, mely gondosan ápolja a baba bőrét. Ezek a hidegen sajtolt olajak drágábbak más termékeknél, de nem tartalmaznak olyan káros anyagokat, mint például parfüm, vagy tartósítószer. A nyugodt légkör és ráhangolódás megteremtése is fontos lépés, biztosítsunk jó meleg hőmérsékletet, hogy babánk meztelenül se fázzon, ráadásul ez segíti az ellazulást is.

A szoktatás is kulcskérdés lehet, ha rendszeresen végezzük és megfelelő körülményeket biztosítunk, idővel babánk is élvezni fogja. Ez ugyanis nem magától értetődő, ezért nem is szabad erőltetni, kényszerré tenni a baba számára. Féléves kor után, a mozgásfejlődéssel párhuzamosan egyre kevésbé tűrik általában a babák az egy helyben történő, nyugodt fekvést, ezért ebben az időszakban nagyobb valószínűséggel utasítják vissza, vagy legalábbis teszik lehetetlenné a masszázst. Ha nekik éppen játszani van kedvük, kúszni, mászni, ne korlátozzuk őket, próbálkozzunk a masszázzsal máskor, jó alkalom lehet az esti alvás előtt, fürdetéskor. Egyébként éppen ezért érdemes már pár hetes kortól elkezdeni a masszázst, hogy a baba is hozzászokjon, és később is szívesen vegye a kényeztető gyakorlatokat.

A masszázs lehet egy olyan rendszeres tevékenység, szeánsz, mely a napirendbe illeszkedik, de alkalmazhatjuk alkalmanként is, például hasfájás, székrekedés esetén a baba hasát masszírozva enyhíthetünk a kicsi panaszain.

Fotó:
pixabay.com

Játékok, amiktől falra mászunk

Már nem tudom hányadik éjjel kutatom félálomban, hogy honnan jön a furcsa búgás, zizegés. Idegtépő keresgélés... Vagy csak álmodtam? Nem. Már kezdtem aggódni, hogy normális vagyok-e, mikor rábukkantam a gyerekek apró vízi játékának zúgására. Nem először.

A szülők rémálma: gyermekkori cukorbetegség

A gyerekeket érintő leggyakoribb anyagcsere-betegség a diabétesz. Az esetek többségében 1-es típusú, inzulinhiányos, mai tudásunk szerint autoimmun eredetű betegségről van szó, amely megfelelő terápiával jól kontrollálható. Szemben a felnőtt – 2-es típusú formával, itt a kezdeti tünetek viharosak, gyorsan romló állapotot hoznak létre. Gyorsan kell lépni!

Anya, melegem van!

Beköszöntött az igazi kánikula. Nehéz sokszor elviselni a hőséget és a magas páratartalmat, de néhány tipp segítségével talán könnyebben átvészelhető ez az időszak!

Így növeld a biztonságod a cybertérben!

Online aktivitásunk növekedésével és a digitalizáció térhódításával egyre inkább nyitott könyv az életünk. Tíz másodpercenként éri hekker támadás számítógépeinket, nő a bankkártyás visszaélések és az adatlopások száma, a zsarolóvírusos támadások pedig még korántsem értek a csúcsra. Különösen a gyermekek vannak veszélyben, minden harmadik magyar fiatalnak volt már része internetes zaklatásban.

Vigyázzunk rájuk!

Kitört a vakáció, a fáradhatatlan és energikus gyermekeink végre kiszabadultak az iskolából. Bicikliznek, gördeszkáznak, pancsolnak, ugrálnak, szaladgálnak, játszótereznek, hintáznak reggeltől estig. Rengeteg a veszélyforrás. Vigyázzunk rájuk!