Menü

Masszázs a babának

Nemcsak szívmelengető közös program lehet babánkkal, hanem számos pozitív élettani hatást is elérhetünk, ha rendszeresen masszírozzuk kisbabánkat.

A babamasszázst egészen korán, akár már a születést követő hetekben elkezdhetjük, kiváló alkalmat biztosítva egy kis minőségi együttlétre babánkkal. A rutinszerű babagondozási tevékenységek mellett a babamasszázs a kismama és a kisbaba számára is valódi élvezetet jelenthet, és számos pozitív hatással bírhat.

A babamasszázs előnyei valóban széleskörűek, általános nyugtató hatása mellett többek között ellazítja az izmokat, enyhíti az emésztési panaszokat, serkenti a baba emésztőrendszerét, illetve az oxigéndús vér keringését. A gyakorlatokkal még a fogzás időszakát is elviselhetőbbé tehetjük, és többek között a nátha tüneteit is enyhíthetjük babánknál az arc megfelelő masszírozásával. Az érintés bizonyítottan fontos szerepet játszik a kisbabák testi-lelki fejlődésében, a masszázs továbbá a kötődés kialakulását is elősegíti.

Interneten, vagy szakkönyvekben kereshetünk leírást a babamasszázs gyakorlatairól. De van néhány hasznos tanács, amit érdemes megfogadnunk annak érdekében, hogy a masszázs valóban pozitív hatással legyen ránk és a babánkra is. Először is megfelelő olajat válasszunk, lehetőleg valamilyen natúr olajat (például: mandula, szőlőmag) használjunk, mely gondosan ápolja a baba bőrét. Ezek a hidegen sajtolt olajak drágábbak más termékeknél, de nem tartalmaznak olyan káros anyagokat, mint például parfüm, vagy tartósítószer. A nyugodt légkör és ráhangolódás megteremtése is fontos lépés, biztosítsunk jó meleg hőmérsékletet, hogy babánk meztelenül se fázzon, ráadásul ez segíti az ellazulást is.

A szoktatás is kulcskérdés lehet, ha rendszeresen végezzük és megfelelő körülményeket biztosítunk, idővel babánk is élvezni fogja. Ez ugyanis nem magától értetődő, ezért nem is szabad erőltetni, kényszerré tenni a baba számára. Féléves kor után, a mozgásfejlődéssel párhuzamosan egyre kevésbé tűrik általában a babák az egy helyben történő, nyugodt fekvést, ezért ebben az időszakban nagyobb valószínűséggel utasítják vissza, vagy legalábbis teszik lehetetlenné a masszázst. Ha nekik éppen játszani van kedvük, kúszni, mászni, ne korlátozzuk őket, próbálkozzunk a masszázzsal máskor, jó alkalom lehet az esti alvás előtt, fürdetéskor. Egyébként éppen ezért érdemes már pár hetes kortól elkezdeni a masszázst, hogy a baba is hozzászokjon, és később is szívesen vegye a kényeztető gyakorlatokat.

A masszázs lehet egy olyan rendszeres tevékenység, szeánsz, mely a napirendbe illeszkedik, de alkalmazhatjuk alkalmanként is, például hasfájás, székrekedés esetén a baba hasát masszírozva enyhíthetünk a kicsi panaszain.

Fotó:
pixabay.com

Önzetlen ember=több gyermek?

Mi történik azokkal, akik önzetlenül viselkednek, és áldozatokat hoznak másokért? Egy friss kutatás eredményei szerint az önzetlen emberek hajlamosabbak több gyermeket vállalni, és magasabb fizetéseket is érnek el életük során, mint önzőbb társaik.

Kismamából egyből bombanő. De miért is?

Szülés után a legtöbb nő nagy félelme, hogy nem tudja majd visszanyerni a teherbeesés előtti súlyát, ami érthető, de semmiképp sem szabad azonnal kemény edzésekbe és szigorú diétába kezdeni. Vajon tényleg az az elvárás, hogy szupermodellként nézzen ki egy frissen szült anyuka?

A születési súlyt befolyásoló tényezők

A születendő baba súlyát több tényező is befolyásolja, azonban sokszor meglepő dolgokat olvashatunk. Nézzük, mi mekkorát nyom a latban.

Játékok, amiktől falra mászunk

Már nem tudom hányadik éjjel kutatom félálomban, hogy honnan jön a furcsa búgás, zizegés. Idegtépő keresgélés... Vagy csak álmodtam? Nem. Már kezdtem aggódni, hogy normális vagyok-e, mikor rábukkantam a gyerekek apró vízi játékának zúgására. Nem először.

A szülők rémálma: gyermekkori cukorbetegség

A gyerekeket érintő leggyakoribb anyagcsere-betegség a diabétesz. Az esetek többségében 1-es típusú, inzulinhiányos, mai tudásunk szerint autoimmun eredetű betegségről van szó, amely megfelelő terápiával jól kontrollálható. Szemben a felnőtt – 2-es típusú formával, itt a kezdeti tünetek viharosak, gyorsan romló állapotot hoznak létre. Gyorsan kell lépni!