Menü

Masszázs a babának

Nemcsak szívmelengető közös program lehet babánkkal, hanem számos pozitív élettani hatást is elérhetünk, ha rendszeresen masszírozzuk kisbabánkat.

A babamasszázst egészen korán, akár már a születést követő hetekben elkezdhetjük, kiváló alkalmat biztosítva egy kis minőségi együttlétre babánkkal. A rutinszerű babagondozási tevékenységek mellett a babamasszázs a kismama és a kisbaba számára is valódi élvezetet jelenthet, és számos pozitív hatással bírhat.

A babamasszázs előnyei valóban széleskörűek, általános nyugtató hatása mellett többek között ellazítja az izmokat, enyhíti az emésztési panaszokat, serkenti a baba emésztőrendszerét, illetve az oxigéndús vér keringését. A gyakorlatokkal még a fogzás időszakát is elviselhetőbbé tehetjük, és többek között a nátha tüneteit is enyhíthetjük babánknál az arc megfelelő masszírozásával. Az érintés bizonyítottan fontos szerepet játszik a kisbabák testi-lelki fejlődésében, a masszázs továbbá a kötődés kialakulását is elősegíti.

Interneten, vagy szakkönyvekben kereshetünk leírást a babamasszázs gyakorlatairól. De van néhány hasznos tanács, amit érdemes megfogadnunk annak érdekében, hogy a masszázs valóban pozitív hatással legyen ránk és a babánkra is. Először is megfelelő olajat válasszunk, lehetőleg valamilyen natúr olajat (például: mandula, szőlőmag) használjunk, mely gondosan ápolja a baba bőrét. Ezek a hidegen sajtolt olajak drágábbak más termékeknél, de nem tartalmaznak olyan káros anyagokat, mint például parfüm, vagy tartósítószer. A nyugodt légkör és ráhangolódás megteremtése is fontos lépés, biztosítsunk jó meleg hőmérsékletet, hogy babánk meztelenül se fázzon, ráadásul ez segíti az ellazulást is.

A szoktatás is kulcskérdés lehet, ha rendszeresen végezzük és megfelelő körülményeket biztosítunk, idővel babánk is élvezni fogja. Ez ugyanis nem magától értetődő, ezért nem is szabad erőltetni, kényszerré tenni a baba számára. Féléves kor után, a mozgásfejlődéssel párhuzamosan egyre kevésbé tűrik általában a babák az egy helyben történő, nyugodt fekvést, ezért ebben az időszakban nagyobb valószínűséggel utasítják vissza, vagy legalábbis teszik lehetetlenné a masszázst. Ha nekik éppen játszani van kedvük, kúszni, mászni, ne korlátozzuk őket, próbálkozzunk a masszázzsal máskor, jó alkalom lehet az esti alvás előtt, fürdetéskor. Egyébként éppen ezért érdemes már pár hetes kortól elkezdeni a masszázst, hogy a baba is hozzászokjon, és később is szívesen vegye a kényeztető gyakorlatokat.

A masszázs lehet egy olyan rendszeres tevékenység, szeánsz, mely a napirendbe illeszkedik, de alkalmazhatjuk alkalmanként is, például hasfájás, székrekedés esetén a baba hasát masszírozva enyhíthetünk a kicsi panaszain.

Fotó:
pixabay.com

Apák és gyerekeik sportolhatnak együtt az UNICEF Apák napján

Hazánkban idén először ünnepeli nagyszabású rendezvénnyel az UNICEF Magyarország az apák napját. Június 17-én 10 órától a Marczibányi téri Sportcentrumban apaságról szóló kerekasztal-beszélgetések és dedikálás mellett sportprogramok is várják az érdeklődő családokat..

Anyu esze, apu szeme?

Na de kire ütött ez a gyerek? Anyu esze, apu szeme, a nagyi keze - génjeinknek köszönhetően gyermekeinkben nem csak az édesanya és az édesapa vonásait, de akár a nagyszülők, dédszülők örökségét is felfedezhetjük. A tudomány fejlődésével az előző generációk fizikai és mentális tulajdonságai alapján egyre többet tudhatunk meg születendő babánkról.

5 totális változás, amikor gyereked lesz

Minden nő életében hatalmas változás, amikor anya lesz. Előtte sok klisét hallunk, és ezek közül vannak dolgok, amik tényleg megtörténnek, de vannak, amikről sose gondoltad volna, hogy veled is úgy lesz. De hogyan is néz ki ez a gyakorlatban, a mindennapokban?

Hamarosan vakáció! (avagy Pánikban a szülő)

A várva várt nyári szünet hirtelen nagy változás a gyerekek életében, melyet sokszor nem tudnak jól kezelni. Az első napokban sok szülő szembesül azzal, hogy gyermeke unatkozik, nem tudja lekötni szokatlanul nagy szabadidejét. A nyári szünidő megszervezése bizony nem egyszerű feladat, nézzük milyen lehetőségek vannak lefoglalni unatkozó csemetéinket!

Mit játsszak a gyerekkel?

Ha gyerekre kell vigyáznunk, hajlamosak vagyunk az egyszerű utat választani és leültetni őt a tévé elé, vagy odaadni a telefonunkat, és intézni a saját dolgunkat ahelyett, hogy vele foglalkoznánk. Pedig, sok olyan tevékenység van, amit együtt is végezhetünk a gyerekekkel, a játékokról már nem is beszélve. Mutatok néhány tippet, hogy legközelebb ne kelljen a digitális eszközökhöz nyúlni.