Menü

Felesleges plusz kilók a várandóság alatt

Bár nem elsődleges kérdés babaváráskor, de a legtöbb nő fejében azért megjelenik az elhízástól való félelem. A túlzott súlygyarapodás ugyanakkor nemcsak esztétikai probléma, hanem egészségmegőrzés szempontjából sem elhanyagolható kérdés.

A terhesség természetes velejárója a súlygyarapodás, de korántsem mindegy hogy ez milyen mértékű. A szakemberek egyébként a 9-12 kiló közötti súlygyarapodást minősítik normális mértékűnek, de természetesen ez nem azt jelenti, hogy diétáznunk kell, annak érdekében, hogy ne szedjünk fel felesleges kilókat. A diétázás ugyanis komoly hiánybetegségekhez vezethet, hiszen a fejlődő magzat is az anya testéből nyeri a tápanyagokat, vitaminokat.

A magzat megfelelő fejlődése érdekében igyekezzünk változatos étrendet követni, persze ez nem mindig egyszerű a megbolydult hormonrendszerrel járó, néha szélsőséges módon megnyilvánuló étvággyal. A terhesség ugyanis okozhat komoly émelygést, de járhat farkaséhséggel is.

A szervezet azért bizonyára tudja, hogy mire van szüksége ebben az időszakban, ezért ha megkívánunk valamit, nem érdemes böjtölnünk és megtagadnunk magunktól, amire vágyunk. Arra azonban érdemes figyelni, hogy ne a „kettő helyet eszem” elvet kövessük. Együnk inkább többször egy nap, de kevesebbet, és nassolás helyett illetve mellett ne feledkezzünk meg az értékes tápanyagokat hordozó élelmiszerekről sem. Fogyasszunk minél több tejterméket, gyümölcsöt és zöldséget. A folsavnak bizonyítottan erőteljes magzatvédő hatása van, ezért különösen az első időszakban, de egész várandóság alatt figyeljünk oda a bevitelére többek között a következő élelmiszerek fogyasztásával: máj, paraj, leveles zöldségek, gránátalma. A megfelelő vas bevitelre is figyelmeztetnek a szakemberek, melyet például vörös hús, lencse, bab, spenót fogyasztásával pótolhatunk. A megfelelő mennyiségű folyadékpótlásról se feledkezzünk el, ajánlatos ilyenkor magnéziumban gazdag ásványvizet fogyasztani, a magas cukortartalmú üdítőket pedig inkább kerüljük. Egyébként a citromos víz a tapasztalatok szerint még a hányingert is csökkenti, miközben pótolja a folyadékot és értékes vitaminhoz juttatja a szervezetet.

Összességében tehát a várandóság alatti helyes táplálkozás több szempontból kívánatos. Az esztétikai okoktól eltekintve a feles kilók akár komoly egészségügyi problémákat okozhatnak a kismamáknál, többek között terhességi diabéteszhez, vagy keringési problémákhoz vezethetnek. De a túl gyors ütemű, és túlzott súlygyarapodás megnehezítheti ezen különleges időszak mindennapjait is, hiszen hát és ízületi fájdalmakkal járhat, nem is beszélve a kimerültségről,és a fáradtságról melyet a felesleges plusz kilók cipelése jelenthet.

Fotó:
pixabay.com

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.

Ártalmatlannak tűnő, ám veszélyes dolgok a kiságyban

Lehet, hogy veszélytelennek, ártalmatlannak tűnő játékok és kiegészítők, ám valójában veszélyes dolgok, amiket feltétlen tartsunk távol a kiságytól, mikor a babánkat letesszük aludni.

Tényleg létezik a középső gyerek szindróma?

Okos elsőszülött vagy elhanyagolt középső esetleg traumatizált legkisebb gyerek? Mit mutatnak a statisztikák a születési sorrendről és a gyermek tulajdonságairól, habitusáról.

10 illemszabály, amit a gyereknek is tudnia kell

Mire tanítsuk a gyermekünket kiskorától kezdve, mely illemszabályokat illik tudnia? Természetesen a legjobb tanítás, ha a gyerek látja tőlünk a helyes viselkedést, hiszen öntudatlanul leutánoz minket.

5 kreatív szülő-gyerek program, ami a gyerekek fejlődését is segíti

Az együtt töltött minőségi idő semmivel sem pótolható a gyerekek szellemi és mentális fejlődése szempontjából, ráadásul a közös programok a szülőknek is segítenek a töltekezésben. Legyen szó például közös sütés-főzésről, meseolvasásról vagy mesehallgatásról, ezek a tevékenységek mind segítenek elmélyíteni a szülő és a gyerek közötti kötődést, támogatják a kicsik fejlődését, és nem utolsó sorban rengeteg boldog közös emléket is begyűjthetnek velük.