Menü

Könyvajánló: Húszezer éjszaka

2015-ben is folytatjuk könyvajánló sorozatunkat, hiszen olvasás nélkül lehet élni, de nem érdemes… Virtuális könyvtárunkban ezúttal egy nemrég megjelent regényt ajánlunk, D.Tóth Kriszta tollából. A főszereplő Helga élethelyzete mai klasszikus: férjével és két gyerekével él, valamint sokat dolgozik. Kívülről nézve az élete irigylésre méltó: Tomi szereti őt, a két lánya egyéniség, a karrierje ível, hiszen hazai hírességek számítanak a véleményére, jógázni jár Budán a barátnőivel. Látszólag tehát minden rendben. Látszólag…

Csakhogy Helga 40 éves, és talán valamiféle kapuzárási pánikban szenved. Valami másra, valami többre vágyik, a hétköznapi, kívülről tudott rutin már nem teszi boldoggá. Felfokozott érzelmi helyzete persze nem marad válasz nélkül: az egyik szórakozóhelyen, ahol barátnőivel mulat, megismerkedik valakivel. Majd elkezdődik közöttük a virtuális kommunikáció – ebben Helga munkájából kifolyólag egyébként is profi.

A történet igazi „mai valóság”: milyen érzelmi szálakat képes kialakítani a virtuális tér? Tényleg lehetséges, hogy valamiféle függőséget okoz a folyamatos kommunikáció, még egy családos anyukánál, sőt annál jobban? Lehet, hogy számára is pont ugyanaz jelenti az izgalmat, mint tíz évvel fiatalabb, hebrencs ügyfelénél? És egyáltalán, mi lehet a végkimenetele egy ilyen szituációnak, amikor a családos anyukának titkos viszonya van, de még a kislánya is megérzi és látja: valami nincs rendben…? Elköltözni, felrúgni mindent, vagy belesimulni a mindennapi rutinba? És vajon mi forog kockán?

Többek között ezekre a kérdésekre keresi a választ az írónő könyve, akinek az előző regénye, a Jöttem, hadd lássalak elnyerte a Libri Aranykönyv díját. A két kötet hangulata hasonló: Kriszta könyvei nem lányregények, hanem nagyon is valóságosak. Olyan, mintha rólunk is szólna, és egészen biztos, hogy nekünk is van hasonló élethelyzetben lévő barátunk, vagy ismerősünk. Realisztikus, és mégis szórakoztató, izgalmasan életszerű és életszerűen izgalmas. Humoros is és szomorú is. Szubjektív vélemény, de engem D.Tóth Kriszta két regényének hangulata Szabó Magda könyveire emlékeztet. Csak annál maibb, annál kissé finomabb, egyel kevésbé fájdalmas. Részemről férfiaknak is ajánlanám, hiszen a tanulság legalább annyira szól nekik is, mint a nyilvánvalóan nagyobb olvasótábort képező női nemnek.

Fotó:
Pixabay.com

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.

Eszelős utcai harcosok

A 2024-es Országúti diszkó az 1989-es Patrick Swayze-féle akciófilm remake-je, motívumában eltér elődjétől, de mégis hű marad a régi időkhöz. A 80-as évek filmjeinek megvan a sajátos, korra jellemző atmoszférájuk. Ez alól az akkori alkotás sem volt kivétel, mely főként a kocsmai verekedései és Patrick Swayze karizmája miatt vált ikonikussá. Nos, a mostani 2024-es Doug Liman újrafeldolgozás nem egy mély érzelmeket megmozgató alkotás, de az összképet tekintve egy nagyon jó akció-vígjáték.

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.

Miért fontos a csapatépítés?

A helyi rádióban valamelyik nap a csapat építő tréningek fontossága, haszna volt a téma, így már akkor megfogalmazódott bennem, hogy erről a témáról érdemes írni. Mi a csapatépítés lényege, hogy zajlik, miért van rá szükség és kiknek ajánlott, ezekről szól mai cikkünk.

Vásárlásmánia

Bár a vásárlásmánia az egészségünkre nézve nem olyan káros szenvedély, mint például az alkohol- vagy drogfüggőség, mégis a szociális életünket nagyban károsíthatja, ezért fontos figyelni már a kezdő intő jelekre is.