Menü

A korcsolyázás segít a pluszkilók elleni küzdelemben

  • Dátum: 2015.01.19., 16:14

Bizonyított tény, hogy a nehezen betartható újévi fogadalmak listáját az egészséges életmódra való áttérés vezeti, ám az ünnepek alatt felszedett makacs kilóktól nem kizárólag önsanyargatással és koplalással lehet megszabadulni. Turi Petra, a Jégterasz oktatója szerint a korcsolyázás szórakoztató, közösségi mozgásforma, és sportértéke sem elhanyagolható.

Aki nyáron magabiztosan szeretne mutatkozni a strandon jobb, ha már most elkezd tudatosan dolgozni áhított alakján, izomzatán. Turi Petra, a miskolci szinkronkorcsolya csapat egykori tagja elsősorban azoknak ajánlja a korcsolyázást, akik sportos lábakat, farizmot, és jobb egyensúlyérzéket szeretnének. „Korcsolyázás során leginkább az alsó testrészeink izomcsoportjait, valamint a has- és hátizmainkat használjuk. Egy kezdő korcsolyázó már egy alkalom után, minden használatban lévő izomzatát érzi, ami szükséges az egyensúlyozáshoz. Nagyon látványos eredményt lehet elérni az alsó és felső lábszárainkon, valamint a farizomnál is” - árulta el a Jégterasz oktatója.

Turi Petra olyan gyakorlatokat is megmutatott, amelyekkel akár célzottan is megdolgoztathatjuk egyes izomcsoportjainkat. „A teljesen kezdőknek az egy lábon egyensúlyozást ajánlom, de a guggolás is az alap feladatok közé tartozik, ráadásul nagyon jó farizom formáló gyakorlat, valamint segít leküzdeni a narancsbőrt. Aki magabiztos a jégen, az kipróbálhatja az ágyút is (guggolás előre nyújtott lábbal), de a haladók csúszhatnak koszorúzva is (hátul szorosan, feszesen keresztbe tett lábbakkal), így megdolgoztatva a comb és farizmot” - mondta az oktató, aki azt is hozzátette: kitartó és rendszeres korcsolyázással tökéletes formás lábakat és feneket lehet faragni, és ehhez heti 4-5 alkalom szükséges.

Mint minden sportnak, a korcsolyázásnak is alapfeltétele a bemelegítés, a sérülések elkerülése érdekében. „A bemelegítést érdemes fentről lefelé haladva végezni. Végezzünk nyakkörzést, vállkörzést, malomkörzést, törzsdöntést, és alaposan mozgassuk át a térdet, bokát is. Jégre lépés előtt a guggolás valamint az egy lábon állás-egyensúlyozás nagyon sokat segíthet a jégen, továbbá soha ne nyújtott lábbal, hanem hajlított térddel korcsolyázzunk” - javasolja a Jégterasz oktatója.

Néhány gyakorlat:

  • ·         Egy lábon állás és egyensúlyozás: a lengő lábunkat szorosan térd alá, az álló lábunkhoz zárjuk. Tartsuk egyenesen a testünket, ebben a kezünk oldaltartása is segítséget nyújt.
  • ·         Guggolás: A feneket hátra engedjük, a lábat párhuzamosan vállszélességbe tartjuk, majd térdünket behajlítva guggolunk. Fontos, hogy a térdünk ne menjen a lábfejünk elé.
  • ·         Koszorúzás előre (keresztbe tett lábakkal): Jobb lábunkat keresztbe tesszük szűken a bal előtt, majd testsúlyunkat teljesen áthelyezzük a jobb lábunkra. A hátsó lengő lábunkat szorosan és feszesen keresztbe tartjuk a levegőbe.

Forrás, fotó:
redlemon

A visszahízás okai

A fogyókúrázók klasszikus, 22-es csapdája előbb-utóbb minden fogyni vágyót utolér. A jelenség maga arra utal, hogy a diétázók eleinte gyors fogyásnak indulnak, majd - a fogyókúra abbahagyását követően - visszatérnek eredeti súlyukhoz. (Vagy rosszabb esetben akár plusz kilókkal is gyarapodhatnak.)

Jelek, hogy nem mozogsz eleget

Mozogsz eleget a hétköznapokban? Mikor néztél rá utoljára a telefon lépésszámlálójára? Meglepetten tapasztalhatod, hogy akár még a néhány ezer lépést sem éri el a napi teljesítményed, nemhogy a szakemberek által javasolt minimum 10 ezer lépést. Mi a helyzet a testmozgással? Van olyan edzésforma, amit szívesen végzel?

Mire utalhat a hirtelen fogyás?

Manapság nagyon sok ember túlsúllyal küzd, és minden vágya az, hogy gyorsan lefogyjon. A nagyon gyors súlyvesztés még akkor sem jó, ha ezt akarattal tesszük karcsúságunk érdekében. Sokkal nagyobb lehet azonban a baj, ha a fogyás akaratunktól függetlenül, változatlan étrend mellett következik be.

4 tipp gyors fogyáshoz

Nyaralásra vagy különleges eseményekre, mint esküvőre, esetleg egy versenyre bizony előfordulhat, hogy kevés idő alatt kell leadni néhány felesleges kilót. Ugyanakkor a gyors fogyás nem feltétlenül a legjobb módja a súlyvesztésnek, ha valóban tartós eredményt szeretnél elérni, hiszen ezek a diéták tápanyaghiányra apellálnak, amit a szervezet később visszakövetel.

Testzsír csökkentés okosan - Erre figyelj!

Testünk az energiát alapvetően zsírban vagyis testzsírban tárolja. Így kijelenthető, hogy a magas testzsírarány vagyis testzsírszázalék, krónikus energiatöbbletet jelent. Ennek oka, hogy több energiát viszünk be, mint amennyit testünk felhasznál, eléget. Ezt érdemes tovább fejtegetni, mivel ilyenkor jön az egyél kevesebbet, mozogj többet javaslat, ami nem mindig célravezető. Van ugyanis aki ehet bármennyit, nem hízik, míg más akkor is hízik, ha ránéz az ételre, pedig még mozog is.