Menü

A dohányfüst kizárva

Érdekesség, hogy tüdőnk mindenkori állapota nincs akkora egészségügyi központban, mint más egyéb szerveink problémái, bajai, gyakori betegségei. Pedig a tüdővel is illik vigyázni.

A tüdőgyulladás komolyságát, lehetséges szövődményeit mindenki ismeri, akár találkozott már vele, akár nem. Ugyanakkor a betegség idejében elcsípve különösebb bonyodalom nélkül gyógyítható.

Vannak azonban olyan problémák, amelyek sokkal nehezebben, vagy egyáltalán nem orvosolhatóak. Itt van például a COPD, amely az esetek többségében krónikus. A COPD nem más, mint tüdőszövet károsodása, a légutak beszűkülése. Kialakulásának fő okai között van a dohányzás, de szennyezett levegő is okozhatja. A káros anyagok miatt a hörgők nyálkahártyája megduzzad. A tünetek elég kellemetlenek: köhögés, légszomj, nehézlégzés, váladék és köpetképződés. Ezek a tünetek az esetek többségében enyhén indulnak, azonban fokozatosan súlyosbodnak. Elérhetik azt a szintet, hogy a beteget komolyan akadályozzák a mindennapi életben, munkában.

A szakemberek emiatt azt tanácsolják, hogy gyanú esetén mindenképpen forduljunk orvoshoz, mert a tüneteket több módszerrel is lehet csökkenteni, illetve a betegséget valamelyest kordában tartani.

Vannak gyógyszerek, különböző kitapasztalt kezelések, de a dohányzást mindenképpen el kell hagyni, mert a füst nemcsak kiváltó ok, hanem olyan tényező, amelynek kulcsszerepe van a COPD-s betegek állapotromlásában.

Fotó:
pixabay.com

Mit tegyünk éjszakai köhögés ellen?

Az éjszakai köhögés több okból is kialakulhat, lehet szezonális megfázás, arcüreg- vagy mandulagyulladás, esetleg a fűtési szezonra jellemző száraz levegő vagy akár asztma, allergia miatt. Ha a tünetek tartósan fennállnak, orvosi segítséghez kell fordulni.

Az elliptikus tréner több fantasztikus hatása

Sokak számára a mindennapi futás fájdalmakhoz, sérülésekhez vezethet. Ennek megakadályozása érdekében az aktív helyreállítási edzéseket érdemes beépíteni a futóprogramba, ez ugyanis ad egy kis szünetet, kicsit változtat a rutinon, ez pedig segít fenntartani a motivációt.

A szem védelmét szolgáló vitaminok

A mindennapok során számos tényező veszélyeztetheti szemeink egészségét, így a száraz, meleg levegő, a dohányfüst, a huzat és a képernyő előtti munkavégzés, sőt a stressz is. Az ártalmas külső hatásokkal szemben sokat tehetünk, ha odafigyelünk a kiegyensúlyozott táplálkozásra. Melyek azok a vitaminok, nyomelemek, amelyek szemünk egészsége szempontjából nélkülözhetetlenek?

Jelek, melyek vitaminhiányra utalnak

A vitaminhiánynak számtalan jele lehet: hajunk, körmünk, bőrünk mind árulkodhatnak hiánybetegségről. Szerencsére azonban van megoldás. Összeszedtük a leggyakoribb hiányállapotokat, valamint, hogy mit érdemes fogyasztani ilyen esetben.

Tünetek, amik a túl magas vasszintre hívja fel a figyelmet

A szervezetben a ferritin tárolja a vasat, így az alacsony szintje vashiányra, a magas pedig a vasraktárak fokozott telítettségére utalhat.