Menü

Mit egyenek házi kedvenceink?

Biztos, hogy a reklámban hirdetett állateledelek egyben a legjobbak is? Lehetséges, hogy az adott cég többet fordít reklámra, mint alapanyagra, vagy fejlesztésre? Laikusként viszont elég nehéz kiigazodni abban, hogy mivel is etessük a kutyát, macskát és egyéb szeretett házi kedvencünket.

Év elején sokakat meglepett a NÉBIH (Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal) kutyaeledel-tesztje, amely során 41 száraztápot vizsgáltak komplex módon. Hazai és külföldi gyártásúak is górcső alá kerültek, és az eredmények részben meglepőek, amelyek mutatják: nem mindig a drágább a jobb. Az első helyezett például egy abszolút olcsónak számító szerb kutyaeledel, az Ecopet Natural lett. Úgy látszik, a szerbek remekelnek, mert a harmadik helyen szintén egy Szerbiából származó, bár már drágább kategóriát képező táp szerepel (Natural&Delicious). Az „ezüstérmet” a német Select Gold márka kapta. Azért mi magyarok sem panaszkodhatunk, mert a negyedik, hetedik és tizedik helyet is egy-egy magyar kutyatáp kapta. Igaz, a vizsgált kutyaeledelek nagyobb része, 68%-a volt magyar. A vizsgálat alapján a Dog Chow, a Pedigree és az Aldi teljes értékű kutyaeledelek szerepelnek a legjobbak között (ebben a sorrendben).

Bár az sem mindegy, hogy mit mivel hasonlítunk össze. A kutyás társadalom nagy sajnálatára sok, a körükben ismert és népszerű táp nem került a vizsgálati szériába, más „noname” márkák viszont igen. Így hát az összehasonlítás közel sem teljes körű, és érdemes egyéb teszteket, valamint az összetevőket olvasgatni.

Azt azért ne feledjük, hogy legyen szó bármilyen kisállatról, javasoltabb, ha változatos étrendet állítunk össze a számára. Így ajánlott váltogatni a táp márkákat (persze lehetőleg a jobbak közül keresgéljünk – mint látjuk, ez nem feltétlenül jelent anyagi terhet!), valamint a „házi kosztot”. Ez nem csak a meghagyott emberi maradékból állhat. Számos receptet találhatunk az interneten, hogy milyen házi készítésű, de olcsó kutya- és macskafinomságokat készíthetünk egyszerű összetevőkből, amelyek még egészségesek is. A nyuszik és madarak etetése házilag viszonylag egyszerű feladat, de legyen szó bármilyen kisállatról, melyet otthon tartunk, könnyű nem bolti eledelt találni a számukra. Na jó, a leopárd gekkó élő rovarokkal való etetését csak haladóknak javasoljuk… 

Fotó:
pixabay.com

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.

Ártalmatlannak tűnő, ám veszélyes dolgok a kiságyban

Lehet, hogy veszélytelennek, ártalmatlannak tűnő játékok és kiegészítők, ám valójában veszélyes dolgok, amiket feltétlen tartsunk távol a kiságytól, mikor a babánkat letesszük aludni.

Tényleg létezik a középső gyerek szindróma?

Okos elsőszülött vagy elhanyagolt középső esetleg traumatizált legkisebb gyerek? Mit mutatnak a statisztikák a születési sorrendről és a gyermek tulajdonságairól, habitusáról.

10 illemszabály, amit a gyereknek is tudnia kell

Mire tanítsuk a gyermekünket kiskorától kezdve, mely illemszabályokat illik tudnia? Természetesen a legjobb tanítás, ha a gyerek látja tőlünk a helyes viselkedést, hiszen öntudatlanul leutánoz minket.

5 kreatív szülő-gyerek program, ami a gyerekek fejlődését is segíti

Az együtt töltött minőségi idő semmivel sem pótolható a gyerekek szellemi és mentális fejlődése szempontjából, ráadásul a közös programok a szülőknek is segítenek a töltekezésben. Legyen szó például közös sütés-főzésről, meseolvasásról vagy mesehallgatásról, ezek a tevékenységek mind segítenek elmélyíteni a szülő és a gyerek közötti kötődést, támogatják a kicsik fejlődését, és nem utolsó sorban rengeteg boldog közös emléket is begyűjthetnek velük.