Menü

Multitasking képesség – a modern kor elvárása?

Az úgynevezett „multitasking” fogalom a számítástechnikából ered, magyarra körülbelül úgy lehetne lefordítani, hogy egyszerre több feladatot, párhuzamos tevékenységeket folytatunk. Az informatika fejlődésével együtt az embertől is elvárja a világ azt a képességet, hogy minél több dologra legyen képes egyszerre figyelni. Vajon ez egy fejlesztendő képesség, amely elvárás ahhoz, hogy haladjunk a korral, vagy tönkretesszük magunkat, ha mindig megosztjuk a figyelmünket?

Bizonyos, hogy a munkaerőpiac modern szereplői elvárják a munkavállalóktól a multitasking képességeket. Egyszerre gépeljünk és telefonáljunk, teljesen egyértelmű… Az emberek a rohanó világban maguktól is próbálnak egyszerre több tevékenységet végezni, hátha akkor gyorsabban végeznek, behozzák a lemaradásukat, és lépést tudnak tartani az eszeveszett tempót diktáló környezetükkel.

Azok az emberek, akiknek kicsi gyerekük van, úgy tűnik automatikusan fejlődik a multitasking képességük, hiszen megszokottá válik a számukra, hogy egyik szemük a gyereken, másik pedig a feladatukon van. Többgyerekes családoknál mindez pedig hatványozódik. Nem is beszélve arról, ha az édesanya, vagy édesapa otthonról dolgozik, miközben a gyerekére vigyáz. A szülők fáradtságához nagyban hozzájárul, hogy nap mint nap van egyszerre a kezükben a gyerek és a fakanál/gereblye/laptop/telefon, stb. – és mindezekre párhuzamosan figyelnek, intézik, bonyolítják.

Bizony az egyszerre többfelé figyelés igencsak igénybe veszi az agyat. Egyes emberek könnyebben, mások nehezebben kivitelezik a megosztott figyelmet. Sőt, van aki még élvezi is, és lételeme, hogy egy időben több dolog történjen. Tény és való, hogy ez egy előnyös képesség a mai világban, de miközben kivitelezzük, figyeljünk oda magunkra és másokra is: ha családtagjaink, barátaink azt érzik, hogy sosem kapnak teljes figyelmet, csak részlegeset, mert nekünk közben mindig más dolgunk van, az káros a kapcsolatokra nézve. Arról nem is beszélve, hogy mindenkinek szüksége van pihenésre – néha már az is pihentető lehet, ha egyszerre csak egy dologra figyel, nem pedig többre.

Ráadásul a kutatók szerint agykárosító hatása lehet annak, ha egyszerre több képernyőn lógunk: televízió, számítógép, okostelefon… Ugyanis ez módosítja az agyunk azon területét, amely az érzelmek és a hangulat szabályozásáért felel, valamint segít az objektív gondolkodásban és a döntéshozatalban. Kimutatásuk szerint a depresszió egyik oka is lehet, ha több interaktív felületen szórjuk szét a figyelmünket párhuzamosan. 

Fotó:
pixabay.com

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Koszos hatású farmer és cipő egy vagyonért?

A minap olvastam, hogy Jennifer Lopez egy piszkos, de elképesztően drága farmerban járta New York utcáit. A művésznőről tudjuk, hogy szereti kipróbálni és megmutatni az újabbnál újabb stílusirányzatokat, ám ezúttal lehet, hogy kicsit túllőtt a célon? Egy koszos farmerban járta New York utcáit, amelynek ára megdöbbentő.

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.

Miért fontos a csapatépítés?

A helyi rádióban valamelyik nap a csapat építő tréningek fontossága, haszna volt a téma, így már akkor megfogalmazódott bennem, hogy erről a témáról érdemes írni. Mi a csapatépítés lényege, hogy zajlik, miért van rá szükség és kiknek ajánlott, ezekről szól mai cikkünk.