Menü

Nem kell félni Magyarország legnagyobb pókjától

Sok magyar családnál okozott már riadalmat kis hazánk legnagyobb pókja, a szongáriai cselőpók. Sokan ugyanis nem is tudják, hogy nálunk is él ilyen méretű pókfaj. Ezért gyakran madárpóknak nézik – nem véletlenül, mert a köznyelv használja rá a „magyar madárpók” kifejezést. Noha annál (szerencsére) kisebb a mérete. A csípése nem okoz komoly problémát, de eléggé kellemetlen.

A szongáriai cselőpók mérete átlagosan 4 cm, de lábait kiterjesztve akár a 10 centit is elérheti. Ilyen formájában nemigen látjuk, hiszen azokat vagy maga alá húzza, vagy használja. Ettől azonban még nem tűnik sokkal barátságosabbnak, a pókfóbia pedig elég gyakori jelenség. Ezért is érdemes beszélni róla, hogy ha ilyen pókot látunk, akkor nem megalapozott rettegni tőle, megölni pedig tilos, ugyanis a szongáriai cselőpók védett, és egyike a 16 védett pókfajoknak. Akár a kertünkben is találkozhatunk vele egyébként, főként ha száraz a talaj, amelybe ujjnyi-kétujjnyi átmérőjű, hosszú lyukat ás.

Szerencsére a csípése nem halálos, általában nem jár következményekkel (kivéve talán az allergiás reakciókat), viszont elég fájdalmas. Mivel ennek a póknak méretéből adódóan igen nagy csáprágói vannak, a szongáriai cselőpók csípése olyasmi, mint a lódarázsé. De inkább az jellemzi, hogy fél, és csak felfokozott helyzetben támad, így nem kell attól tartanunk, hogy csak úgy megmar bennünket.

Többek nagy örömére azért kevésbé ismert ez a pókfajta, mert elég jól rejtőzködik, szürkés-feketés színével nehéz észrevenni a környezetében. Egyébként is általában szürkületkor merészkedik elő, amely a zsákmányszerzési ideje. Noha az emberre nem halálos a mérge, a rovarok számára annál inkább. Hálót leggyakrabban a „lakhelyének”, valamint kicsinyeinek védelmére szövi: az általa fúrt, a föld mélye felé függőleges lyukak üregét zárja le vele, leginkább ivadékgondozás idején.

A szongáriai cselőpókhoz nagyon hasonlít a szintén védett pokoli cselőpók, de ennek mérete kisebb, a térdének alsó felszíne pedig sárga. Mindketten a farkaspókfélék családjába tartoznak. Ennek csípése nagytestvéréhez hasonlóan nem halálos, és alapvetően nem okoz problémákat. 

Fotó:
wikipédia

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.

Miért fontos a csapatépítés?

A helyi rádióban valamelyik nap a csapat építő tréningek fontossága, haszna volt a téma, így már akkor megfogalmazódott bennem, hogy erről a témáról érdemes írni. Mi a csapatépítés lényege, hogy zajlik, miért van rá szükség és kiknek ajánlott, ezekről szól mai cikkünk.

Vásárlásmánia

Bár a vásárlásmánia az egészségünkre nézve nem olyan káros szenvedély, mint például az alkohol- vagy drogfüggőség, mégis a szociális életünket nagyban károsíthatja, ezért fontos figyelni már a kezdő intő jelekre is.

Tavaszi feltöltődés fontossága

Tavasz közeledtével ébredeznünk kellene pont úgy , mint a természetnek, de előfordul, hogy a tavaszi „kikelet” helyett, sokan bágyadtak, aluszékonyak, sőt sokan fejfájásról, szédülésről panaszkodnak.
Mára, már a tudomány is elismeri, „tavaszi fáradtság” létezik.