Menü

Beszédes arckifejezések, kézmozdulatok, érintések…

Az iskolában ugyan jobb esetben találkozunk a nonverbális kommunikáció fogalmával, de arról, hogy hogyan lehet tudatosítani illetve dekódolni a testbeszédet nem tanulunk, pedig az élet számos területén hasznunkra fordíthatnánk ezt a tudást, képességet.

Köztudott, hogy nem csak szavakkal, hanem egész testünkkel, lényünkkel kommunikálunk. Információt, üzenetet közvetítünk arckifejezésünkkel, testtartásunkkal, külső megjelenésünkkel, de még hangszínünk is olyan plusz információt árulhat el, melyről szavaink „hallgatnak”.

A nonverbális viselkedés az emberi kommunikációnak mintegy 60-65 százalékát teszi ki, éppen ezért lenne fontos, hogy tudatosítsuk jelentőségét, és otthonosan közlekedjünk a testbeszéd világában. Ha elsajátítjuk ezt a képességet, akkor egy olyan eszköz lehet a kezünkben, mellyel sikeresebben elérhetjük céljainkat, és emberi kapcsolatainkban is hasznosíthatjuk ezt a tudást.

Persze a testbeszéd értelmezésével kapcsolatban nem egy, hanem számos képességről beszélhetünk és egy igen összetett tudásról. Nemcsak arról van szó, hogy saját nonverbális jeleinket tudatosítva, sikeresebben kommunikálhatunk, hanem arról is, hogy mások testbeszédét képesek vagyunk dekódolni, vagyis a valódi szándékot kifejező jeleket fel tudjuk ismerni és értelmezni.

Néhány alapelvet érdemes első lépésként megismerni, és alkalmazni!

 A tudatos megfigyelés nem igazán jellemzi az emberek többségét, általában rutinszerűen cselekszünk, és a mindennapokban nem igazán figyelünk fel a környezetünk részleteire. Pedig a részletekben rejtőzhet a lényeg, ezért érdemes tudatosan több energiát és időt fordítanunk az odafigyelésre, mind embertársaink, mind környezetünk kapcsán. Ha koncentrációnkat élesítjük, és nem csak szemünkkel, hanem a többi érzékszervünkkel is észleljük környezetünket, az apró változásokat is észrevesszük majd. A változás pedig mindig nagyon fontos információ lehet számunkra, melyből következtetni tudunk az eseményekre. A megváltozott viselkedésminták árulkodnak arról, hogy az adott személy hogyan reagál az információkra, hogyan alkalmazkodik az eseményekhez.

A testbeszédet illetően beszélhetünk úgy nevezett általános, egyetemes, és egyéni nonverbális viselkedésmintákról. Az egyetemes magatartásformák abból adódnak, hogy a legtöbb ember hasonló helyzetekben hasonlóképpen reagál. Ilyen például az ajakprés, tehát amikor valaki alsó ajkát teljesen beszívja, akkor ebből arra következtethetünk, hogy az illető zavarban van. Az egyéni viselkedésmintákat pedig nekünk kell feltérképeznünk, vagyis hogy az általunk ismert személyek hogyan reagálnak nonverbális módon a különböző helyzetekre, körülményekre. Ha ezeket megismerjük, sikeresebben működhetünk a társas kapcsolatainkban, hiszen képessé válunk jobban megérteni másokat, mások rejtett üzeneteit. 

Fotó:
pixabay.com

Koszos hatású farmer és cipő egy vagyonért?

A minap olvastam, hogy Jennifer Lopez egy piszkos, de elképesztően drága farmerban járta New York utcáit. A művésznőről tudjuk, hogy szereti kipróbálni és megmutatni az újabbnál újabb stílusirányzatokat, ám ezúttal lehet, hogy kicsit túllőtt a célon? Egy koszos farmerban járta New York utcáit, amelynek ára megdöbbentő.

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.

Miért fontos a csapatépítés?

A helyi rádióban valamelyik nap a csapat építő tréningek fontossága, haszna volt a téma, így már akkor megfogalmazódott bennem, hogy erről a témáról érdemes írni. Mi a csapatépítés lényege, hogy zajlik, miért van rá szükség és kiknek ajánlott, ezekről szól mai cikkünk.

Vásárlásmánia

Bár a vásárlásmánia az egészségünkre nézve nem olyan káros szenvedély, mint például az alkohol- vagy drogfüggőség, mégis a szociális életünket nagyban károsíthatja, ezért fontos figyelni már a kezdő intő jelekre is.