Menü

A sokszínű olívaolaj

Az olívaolaj áldásos hatásai közismertek. Érdemes közelebbről is megismerni a növényt, termését és az abból préselt egészséges folyadékot!

Az olajfa termése, az olívabogyó igazi kincset rejt magában. Az olívabogyó jellegzetes illatú és ízű zsiradékát már korán felfedezte magának az emberiség. A történeti források szerint már az ókori Görögországban nagy népszerűségnek örvendett, amellett, hogy fontos élelmiszer volt, jelentősége ennél jóval tovább mutatott. Elég csak az olimpiai bajnokoknak járó olajfaágat említeni, de többféle vallási, kulturális jelentést is hordozott magában a mediterrán növény.

Természetesen az olajfa termesztése is korán kezdődött, arról viszont megoszlanak a vélemények, hogy pontosan hol hasznosították először a növényt. Egy széles körben elfogadott nézett szerint Krétán, míg mások Mezopotámiára, vagy az Ibériai-félszigetre teszik le a voksukat.

Az olívaolaj elsődleges ütőkártyái a nagy mennyiségben hordozott telítetlen zsírsavak, ezek ugyanis csökkentik a szív és érrendszeri megbetegedések kockázatát, ugyanakkor számos más pozitív hatása is van a közkedvelt növényi zsiradéknak. Vérnyomáscsökkentő, gyulladáscsökkentő, jó hatással van az izmokra és a reumára is többek között.

Az olívaolajnak számos fajtája, előállítási módja (szűz, extra szűz, stb.) van, s egyáltalán nem könnyű kiigazodni közöttük. Az olaj felhasználását tekintve szintén komoly lehetőségek állnak előttünk, hiszen rengeteg étel elkészítésében és kiegészítésében van szerepe. Nem véletlenül hasonlítják a borhoz, hiszen elkészítési, íz és fogyasztási világa rendkívül sokszínű.

Fotó:
pixabay.com

A szem védelmét szolgáló vitaminok

A mindennapok során számos tényező veszélyeztetheti szemeink egészségét, így a száraz, meleg levegő, a dohányfüst, a huzat és a képernyő előtti munkavégzés, sőt a stressz is. Az ártalmas külső hatásokkal szemben sokat tehetünk, ha odafigyelünk a kiegyensúlyozott táplálkozásra. Melyek azok a vitaminok, nyomelemek, amelyek szemünk egészsége szempontjából nélkülözhetetlenek?

Jön a gofri világnapja!

Édes emlékezésre hívjuk a kedves olvasókat! Már meg sem lepődünk az abszurdabbnál abszurdabb világnapokról olvasva, de most tegyünk egy kivételt és beszéljünk arról, hogy március 25-én van a gofri világnapja!

A homoktövis fogyasztásának lehetőségei

A homoktövis névvel sokfelé találkozhatunk, nem csak gyógynövényként emlegetve, hanem ételek és italok alapanyagaként, de nézzük, hogy a belőle készült dolgokat mire használhatjuk.

A torma nem csak húsvétkor hasznos

A hazai tormafogyasztás nagyrészt az ünnepekhez kötődik: húsvétkor és karácsonykor kuriózumként kerül a torma az asztalra, de kevesen fogyasztják azt rendszeresen. Holott tormát, valamint a belőle készült krémet az év szinte minden időszakában kapni a boltokban. Valamint ezerszínű felhasználása mellett, számos pozitív hatása is van, amely miatt érdemes időközönként fogyasztani

Húsvét gyomorrontás nélkül

Ünnepek, alkalmak, családi evészete előtt érdemes végig gondolni, hogy mit tegyünk azért, hogy emésztési panaszok nélkül élvezhessük a finomságokat. Húsvét emésztési panaszok nélkül!