Menü

Térdprotézis beültetés: már nemcsak az időseket érinti

  • Dátum: 2015.02.03., 09:51

Egyre több emberre igaz, kortól függetlenül, hogy ízületi porckopás miatt térdprotézis beültetése jelenti számára az egyetlen megoldást. Míg korábban ez kizárólag az idős korra volt jellemző, ma már a középkorúakat is érinti ez a probléma. A szakember azonban azt mondja, bizonyos fejlesztéseknek köszönhetően ma már olyan anyagból is készítenek térdprotézist, amely jóvoltából sokkal élhetőbb életet lehet élni és a protézis kopásállósága is jobb.

Az idős korral együtt járó betegség az ízületi porcfelszín kopás, amelyet klinikai panaszok kísérnek, ezeket pedig, bizonyos szint után, csak térdprotézis beültetésével lehet elmulasztani. Dr. Knoll Zsolt Ph. D., az Emineo Egészségügyi és Baleseti Központ térdsebésze azonban azt mondja, nem mindegy, milyen protézist, milyen körülmények között ültet be egy szakorvos.

 A régi protézisek 0-110 fokos hajlítást engedtek meg a páciensnek, szerencsére azonban a jelentős fejlesztéseknek köszönhetően ma már a térdhez jobban illő, mozgékonyabb protézis összetevőket tudnak előállítani. Ezeknek a felszín kialakítása, geometriája, nagyobb, 0-135 fokos mozgástartománya is élhetőbb, zökkenőmentesebb életet jelenthet a betegnek – jelentette ki Dr. Knoll Zsolt.

Egy hétköznapi, egyszerűbb példán keresztül ez annyit tesz, hogy a beteg nemcsak leülni, hanem guggolni is tud a műtét után. Az ortopéd traumatológus hozzátette, a beteg rehabilitációja gyorsabb, ízületi mozgása hamarabb helyreáll, ezért izomzata – a megfelelő rehabilitációs kezelés elvégzése mellett -, rövidebb idő alatt fejlődik. A szakorvos kiemelte, ma már egyre több fiatal, középkorú (50 feletti) betegnél is ez az egyetlen lehetőség, hogy térdfájdalmak nélkül élje mindennapjait.

Nagyon fontos azt is kiemelni, hogy a mozgástartomány mellett nem mindegy, mekkora a térdprotézis kopásállósága – mondta Dr. Knoll Zsolt. – Az operáció során a két nagy fémanyag között - amelyet a combcsontra és a lábszárcsontra ültetünk -, egy olyan műanyag tálcát teszünk be, amelynek feladata a combcsont felszínén elhelyezkedő fém felület elcsúszása. Kutatások bizonyítják, hogy a protézis lazulásának egyik fő oka, hogy ez a műanyag nem elég kopásálló.  Az új fejlesztéseknek köszönhetőn szinte porcelán keménységű, de műanyagra jellemző rugalmasságú anyagot sikerült készíteni.  Ennek következtében egy ideális beteg esetében – aki nem túlsúlyos -, jól sikerült műtét és rehabilitációt követően a protézis kilazulása 15-20 évre tolódhat ki. Természetesen ezekkel az új fejlesztésű implantátumokkal is nagy veszélyt rejt a kontaktsportok űzése, de olyan rotációs sportok, mint például a tenisz, a tollaslabda, az óvatos síelés, sífutás, örömmel végezhetőek.

Forrás, fotó:
emineo

A stressz kevésbé ismert tünetei

Ki ne ismerné azokat a feszült helyzeteket, amikor mindenféle bajunk van?! Gyomorgörcs, hasmenés, fejfájás, az ember megőrjíti a stresszes élet. Ám vannak tünetek, amikről sokszor nem is gondolnánk, hogy a stressz okozza.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Érdekességek a hajunkról

A hajunk sok mindent elárul rólunk, a személyiségünkről, hangulatunkról, egészségi állapotunkról, stílusunkról, a megjelenésünk fontos és látványos része, jöjjön most néhány izgalmas dolog a hajról, amit eddig talán nem is hallottunk még.

Éjszakai agymosás

Még ma sem értjük teljesen, mi történik ilyenkor a szervezetünkben, sőt az sem egészen világos, hogy miért van egyáltalán szükségünk alvásra.


Miért kell figyelni a PH-ra?

A pH rövidítése "potentia hydrogenii", azaz a hidrogénionok koncentrációja, a szervezet megfelelő sav-bázis egyensúlya pedig létfontosságú az egészségünk szempontjából. A skála 7-14-ig terjed, a semleges érték 7 (a tiszta vízé), ami alatt savasnak, felette lúgosnak nevezzük az oldatot. Ezt az értéket nagyon egyszerűen, otthon is megmérhetjük!