Menü

Ebolajárvány: látszik az alagút vége

Pillanatnyilag úgy tűnik, hogy az emberiség nyerésre áll az ebolavírussal szemben. Legalábbis annyi rossz után az utóbbi hetekben több pozitív dolog is történt.

Először is úgy tűnik, hogy sikerült megfékezni a pusztító afrikai járványt. Az elmúlt időszakban szerencsére lecsökkent az újabb megbetegedések száma. Ráadásul az orvosok új védőoltásokat fejlesztettek ki, ezek épp most vannak tesztelés alatt.

Egy évvel ezelőtt tört ki Afrikában a pusztító ebolajárvány, a magas halálozási arányt hozó legújabb fertőzés közel tízezer emberrel végzett. A legérintettebb országok Guinea, Libéria és Sierra Leone voltak.

Egy ideig úgy tűnt, senki sem képes gátat szabni a vírus terjedésének a fekete kontinensen, de az orvosok, közreműködő hatóságok és önkéntesek megfeszített munkájának köszönhetően csökkent az újabb megbetegedések száma. Sőt, ma már ott tartunk, hogy látszik az alagút vége, azaz a járvány teljes megállítása.

A kutatók az elmúlt időszakban több oltóanyagot is kifejlesztettek, ezek közül jelenleg kettőt tesztelnek embereken. A szérum nem fertőzi meg a szervezetet, viszont azt várják tőle, hogy ellenanyag termelésre készteti azt. Ha készítmény sikeres, az nagyban elősegítheti a járvány elleni harcot. Nemcsak a mostani legyőzésében játszhat jelenetős szerepet, hanem a jövő megbetegedéseit is megakadályozhatja, vagy legalábbis nagy részüket megelőzheti.

Fotó:
pixabay.com

Mit tegyünk éjszakai köhögés ellen?

Az éjszakai köhögés több okból is kialakulhat, lehet szezonális megfázás, arcüreg- vagy mandulagyulladás, esetleg a fűtési szezonra jellemző száraz levegő vagy akár asztma, allergia miatt. Ha a tünetek tartósan fennállnak, orvosi segítséghez kell fordulni.

Az elliptikus tréner több fantasztikus hatása

Sokak számára a mindennapi futás fájdalmakhoz, sérülésekhez vezethet. Ennek megakadályozása érdekében az aktív helyreállítási edzéseket érdemes beépíteni a futóprogramba, ez ugyanis ad egy kis szünetet, kicsit változtat a rutinon, ez pedig segít fenntartani a motivációt.

A szem védelmét szolgáló vitaminok

A mindennapok során számos tényező veszélyeztetheti szemeink egészségét, így a száraz, meleg levegő, a dohányfüst, a huzat és a képernyő előtti munkavégzés, sőt a stressz is. Az ártalmas külső hatásokkal szemben sokat tehetünk, ha odafigyelünk a kiegyensúlyozott táplálkozásra. Melyek azok a vitaminok, nyomelemek, amelyek szemünk egészsége szempontjából nélkülözhetetlenek?

Jelek, melyek vitaminhiányra utalnak

A vitaminhiánynak számtalan jele lehet: hajunk, körmünk, bőrünk mind árulkodhatnak hiánybetegségről. Szerencsére azonban van megoldás. Összeszedtük a leggyakoribb hiányállapotokat, valamint, hogy mit érdemes fogyasztani ilyen esetben.

Tünetek, amik a túl magas vasszintre hívja fel a figyelmet

A szervezetben a ferritin tárolja a vasat, így az alacsony szintje vashiányra, a magas pedig a vasraktárak fokozott telítettségére utalhat.