Menü

Blog ajánló: Szép világunk magazin

Az internet elterjedésével sokan féltik a világ legszebb hobbijait, az olvasást, a túrázást, az utazást. Szerencsére a világháló a hasznunkra is válhat, ha olyan kiváló oldalakkal találkozhatunk, mint a Szép világunk magazin. Kollát Gyula blogját olvasva ugyanis virtuális utazásra indulhatunk, és az írások olyan magával ragadóak, hogy néha fel kell ébresztetnünk magunkat.

Jómagam az észak-karolinai korrallzátony szerelmeseként találkoztam először Gyula írásaival. Oly meggyőzően forgatta a tollát a cikk írása közben, hogy még csak nem is sejtettem: az ő utazása is virtuális volt erre a tájra. Meglepődtem, amikor kiderült, hogy idáig még csak a szívében repült el a partot övező, hosszú homokföldnyelvre. Mindez mit sem vett el írásainak értékéből, amelyek egy része saját élményeken, túrákon alapul, másik része pedig kitartó kutatómunka és ügyes „gondolatutazás” eredményei.

Mindenkinek szeretettel ajánlom a természetesen ingyenesen olvasható Szép világunk virtuális magazint, amely a nevéhez hűen a világ szépségeit mutatja be. Nem tud bárki ilyen szeretettel írni fákról, virágokról, állatokról, hazai és külföldi tájakról, túrázásról, csak az, aki tényleg szerelmes a világba. Ezt mutatja a Jókai Mórtól kölcsönzött mottója is: „Ha ma elhagynám a földi világot, csak azt tudnám referálni annak a másik világi népnek, hogy ez az elhagyott nagyon szép világ volt.” – Aki erre már ráébredt, és aki nem, mindegyiküknek ajánlott a blog olvasása a http://szepvilagunk.weebly.com oldalon. A bejegyzések között szerepelnek még gasztronómiai élmények, valamint hölgyekről szóló írások is, hiszen az író szerint ezek mind-mind szebbé teszik a világunkat. A közösségi oldalak kedvelői a Hegyek Virágok Étkek nevű oldalon is nyomon követhetik az írásokat a www.facebook.com/HegyekViragokEtkek linkre kattintva.

A túrakedvelők már találkozhattak Kollát Gyula nevével, akinek 2010-ben könyve is megjelent, rendhagyó túrakalauzának címe „Körök az ördögszántások földjén”, mely a szerző bükki körtúráit mutatja be, ismertetve a környék látnivalóit, szépségeit. Nem titkolt célja, hogy másokkal is megszerettesse a túrázást, és hazánk ezen csodás vidékeit.

Néhány kattintás után a fenti linkekre (vagy olvasás-képnézegetés az említett könyvből), és azonnal kedvünk lesz elővenni a túracipőt, megváltani a repjegyet, megcsodálni a növényeket, vagy megkóstolni finom ételeket. Kell ennél csábítóbb, hogy szeressük az életet? 

Fotó:
pixabay.com

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.

Miért fontos a csapatépítés?

A helyi rádióban valamelyik nap a csapat építő tréningek fontossága, haszna volt a téma, így már akkor megfogalmazódott bennem, hogy erről a témáról érdemes írni. Mi a csapatépítés lényege, hogy zajlik, miért van rá szükség és kiknek ajánlott, ezekről szól mai cikkünk.

Vásárlásmánia

Bár a vásárlásmánia az egészségünkre nézve nem olyan káros szenvedély, mint például az alkohol- vagy drogfüggőség, mégis a szociális életünket nagyban károsíthatja, ezért fontos figyelni már a kezdő intő jelekre is.

Tavaszi feltöltődés fontossága

Tavasz közeledtével ébredeznünk kellene pont úgy , mint a természetnek, de előfordul, hogy a tavaszi „kikelet” helyett, sokan bágyadtak, aluszékonyak, sőt sokan fejfájásról, szédülésről panaszkodnak.
Mára, már a tudomány is elismeri, „tavaszi fáradtság” létezik.