Menü

Egyen mákot az erős csontokért!

A mák az egyik legjobb csonterősítő! Érdekes módon erre a titokra egy szlovák temető feltárásakor ébredtek rá: az itt rég eltemetett emberek csontváza tökéletesen és megdöbbentően ép volt. A vizsgálatok kiderítették, hogy mindez a magas mákfogyasztásnak volt köszönhető - a mák a csallóközi terület egyik fő bevételi forrásának számított.

Bár sokan a tejtermékekre esküsznek csonterősítőként, és a csontritkulás megelőzése érdekében ennek fogyasztását javasolják leggyakrabban, a vizsgálatok szerint a rendszeres mák, vagy mákolaj fogyasztásával ennél sokkal kiválóbb hatást lehet elérni. A titok nem bonyolult, a mák ugyanis nagyon sok kalciumot, vasat, valamint folsavat tartalmaz. Így fogyasztása kismamáknak is kifejezetten ajánlott! Remélhetőleg már eltűnőben van az a nézet, hogy a mákfogyasztás kábító hatású – aki otthon evett mákos bejglit, tésztát, az tudja, hogy ez nem igaz (a kábító hatás eléréséhez nem a mákszemeket alkalmazzák). Ma már egyre több mákos recepttel találkozhatunk, így nem kényszerülünk csak a klasszikus mákos ételek fogyasztására.

Ráadásul megismerkedhetünk a mák több fajtájával (létezik kék, fehér és sárga mák is!), valamint kapható a mákolaj, ami koncentráltan tartalmazza a mák csonterősítő hatású részeit. Ugyanis a benne található anyagok megállítják a csontszövet leépülését, majd elkezdik azt újraépíteni. A pozitív hatás 6-16 hónap elteltével érzékelhető egyéntől és állapottól függően. A mákolaj bár nem olcsó (kb. 5000 Ft-ba kerülhet egy liter), pozitív hatása miatt megéri az árát. Felhasználható péksüteményekhez, salátákhoz, desszertekhez, palacsintához, fagylaltokhoz. Önmagában is finom, és a pozitív hatás eléréséhez már napi 1-2 kiskanálnyi mákolaj fogyasztása elegendő.

A mák eredetileg Indiából származik, de kis hazánkban népi eledelnek számít. A klasszikus fajtáján kívül a fehér mákot kedvelik leginkább, amelynek világos színe, kissé dióra emlékeztető íze sokak számára vonzó. 

Fotó:
pixabay.com

Amit a só fogyasztásáról tudni kell

Nagyon felkapott téma az egészséges táplálkozás terén a kevesebb só fogyasztása, de azért nem jó átesni a ló túloldalára. Sóra szüksége van a szervezetnek, de nem mindegy mennyire és milyenre.

A szem védelmét szolgáló vitaminok

A mindennapok során számos tényező veszélyeztetheti szemeink egészségét, így a száraz, meleg levegő, a dohányfüst, a huzat és a képernyő előtti munkavégzés, sőt a stressz is. Az ártalmas külső hatásokkal szemben sokat tehetünk, ha odafigyelünk a kiegyensúlyozott táplálkozásra. Melyek azok a vitaminok, nyomelemek, amelyek szemünk egészsége szempontjából nélkülözhetetlenek?

Jön a gofri világnapja!

Édes emlékezésre hívjuk a kedves olvasókat! Már meg sem lepődünk az abszurdabbnál abszurdabb világnapokról olvasva, de most tegyünk egy kivételt és beszéljünk arról, hogy március 25-én van a gofri világnapja!

A homoktövis fogyasztásának lehetőségei

A homoktövis névvel sokfelé találkozhatunk, nem csak gyógynövényként emlegetve, hanem ételek és italok alapanyagaként, de nézzük, hogy a belőle készült dolgokat mire használhatjuk.

A torma nem csak húsvétkor hasznos

A hazai tormafogyasztás nagyrészt az ünnepekhez kötődik: húsvétkor és karácsonykor kuriózumként kerül a torma az asztalra, de kevesen fogyasztják azt rendszeresen. Holott tormát, valamint a belőle készült krémet az év szinte minden időszakában kapni a boltokban. Valamint ezerszínű felhasználása mellett, számos pozitív hatása is van, amely miatt érdemes időközönként fogyasztani