Menü

Agy, tudatosság, koncentráció

  • Dátum: 2015.02.20., 12:41

Tény, hogy egyáltalán nem egyszerű agyi munkát, kőkemény, tudatos koncentrációt jelent az, hogy az embert ne sodorják el a mindennapi kis csalások a táplálkozásban. Nem egyszerű, de nem is véghezvihetetlen.

Szervezetünk egészsége, testünk karbantartása jelentős részt a saját kezükben van. Mindenki tisztában van a helyes táplálkozás fontosságával, de cselekvésig jóval kevesebben jutnak el. Azok, akik nem adják fel, még ennél is kevesebben vannak.

A célkereszt mindig a fogyáson, a diétán és az izmokon van, pedig nem ezek a legfontosabb dolgok. Egész egyszerűen az egységre kell odafigyelni: ha figyelemmel követjük szervezetünk, testünk jelzéseit, könnyebbé válik a dolgunk.

Például ahogy egyre idősebbek leszünk, változik testünk, de mi az esetek többségében nem vesszük figyelembe e változásokat. Például ugyanannyit eszünk (pedig kevesebbre volna szükség), vagy épp ugyanannyit sportolunk (pedig lehet, hogy ez több annál, mint amit bírunk). Ez csak egy dolog a rengeteg közül.

Fáradékonyak vagyunk, ég a gyomrunk, nincs erő a lábunkba, esetleg gyakori fejfájás kínoz? - már szüntetjük is meg tüneteket, ahogy tudjuk, de az igazi okot ritkán keressük.

A legtöbbünk sokáig azt sem veszi észre, hogy nem érzi jól magát a bőrében, valami gond van a táplálkozás, vagy a mozgás(hiány) terén. Mások azt mondják, nem hajlandóak ennyit tenni a cél érdekében. Ez téves gondolkodás, a testtudatosság nem olyan dolog, amelyet figyelmen kívül lehet hagyni. Megpróbálhatjuk, de alulmaradunk, ez biztos.

Még egyszer: itt nem a kidolgozott izmokról és a karcsú alakról van szó, hanem egyszerűen az értelmetlen és egészségtelen túlsúly kialakulása elleni tudatos tenni akarásról.

Fotó:
pixabay.com

Láthatatlannak lenni - A magányosság egy formája

„Láthatatlannak érzem magam”. Mindig is az voltam: kamaszkoromban a barátaim mellett, az osztályban, a párkapcsolatomban, az egyetemi évek alatt, a szüleim még ma sem értenek meg, talán sosem láttak igazán. Mindenkinek jut egy ilyen burok, ami megvéd a láthatóságtól, ilyenkor pedig csak a közeli ismerősök hangja marad meg. Azonban mit lehet tenni az észrevétlenség ellen, hogyan kapcsolódik ez az emberi közönyhöz?

Cotard-szindróma, amikor azt hiszed, hogy meghaltál

Sajnos nagyon sok pszichiátriai betegséget ismerhetünk, és ezeket csak erősíti a jelenlegi felgyorsult világi élet. Van egy, ami az egyik legritkább betegség, amelyben a beteg azt hiszi, hogy halottak és körülöttük lévő világ nem is létezik.

Vásárlásmánia

Bár a vásárlásmánia az egészségünkre nézve nem olyan káros szenvedély, mint például az alkohol- vagy drogfüggőség, mégis a szociális életünket nagyban károsíthatja, ezért fontos figyelni már a kezdő intő jelekre is.

Tényleg létezik a középső gyerek szindróma?

Okos elsőszülött vagy elhanyagolt középső esetleg traumatizált legkisebb gyerek? Mit mutatnak a statisztikák a születési sorrendről és a gyermek tulajdonságairól, habitusáról.

Ne éljünk a múlt fogságában

Az elmúlt években folyamatos veszteségélmények és válságok között élünk, erre pedig rárakodnak az egyéni gondok is. A krízisek egyik jellemzője a bizonytalanság. Elengedni valamit, vagy küzdeni érte? Ez a fajta ellentmondásosság meggondolatlannak tűnő, vagy látszólag teljesen érthetetlen, irracionális döntésekhez vezethet, viszont lehetőség is egyúttal. Az alábbi cikkben arra kaphatunk válaszokat, hogy milyen módszereket, gondolatokat vethetünk be az elengedés érdekében.